* NaslovnaTrkačka klinika

Mortonov neurom: bolno stanje prednjeg dela stopala. Šta je uzrok i kako se leči?

3 komentara

Jedna čitateljka nas je pitala „kakva su vaša iskustva sa povredom Mortonov neurom? Ja imam ovu povredu već 20 godina. Ne mogu da nosim štikle. Pitam zato što se ne preporučuje trčanje.

To je bio povod da dublje pojasnimo u kojim slučajevima ova povreda nastaje, kako se leči i kome trkači mogu da se obrate za pomoć, a time i odgovorimo na pitanje čitateljke.

Šta je Mortonov neurom?

Mortonov neurom je bolno stanje prednjeg dela stopala, koje nastaje kao posledica oticanja i formiranja ožiljnog tkiva oko malih interdigitalnih nerava. Najčešće je zahvaćen treči interdigitalni nerv, koji se pruža  između trećeg i četvrtog prsta. Žene su značajno češće zahvaćene nego muškarci.

Uzane cipele sa nedovoljno mesta za prste, kao i cipele na štiklu mogu doprineti nastanku Mortonovog neuroma. Međutim, bitan faktor rizika jesu i ponavljani pokreti koji dovode do prekomernog ispružanja nožnih prstiju, tzv. hiperekstenzije prstiju (npr. sprint i trčanje uzbrdo, stajanje na prstima), što objašnjava češću pojavu ovog oboljenja kod trkača i balerina.

Kod trkača, rizik je utoliko veći ukoliko je smanjena pokretljivost u smislu dorzifleksije u skočnom zglobu, što može biti anatomska karakterisika, ali i posledica skraćenja mišića potkolenice i Ahilove tetive.

Ukoliko imate Mortonov neurom, aktivnosti koje podrazumevaju ponavljani pritisak na prednji deo stopala, kao što je trčanje, mogu samo dodatno pogoršati vaše stanje. Ukoliko vam trčanje ne pogoršava tegobe ili ih ne provocira, slobodno nastavite sa sportom sa izborom prave, udobne patike za vaše stopalo.

Šta je uzrok nastanka?

Tačan uzrok Mortonovog neuroma nije poznat. Smatra se da nastaje kao posledica prekomernog opterećenja i iritacije stopala, najčešće prekomerne dorzifleksije stopala. Kao posledica prekomernog opterećenja dolazi do iritacije nerva, zbog čega oko nerva nastaje otok i zadebljanje (fibroza), koji prave pritisak na sam nerv.

Koji su simptomi ove povrede?

Uobičajene tegobe koje se javljaju kod Mortonovog neuroma su bol koji se manifestuje u vidu napada u prednjem delu stopala, koji zrači put zahvaćenih prstiju. Bol može biti praćen trnjenjem i pečenjem. Simptomi se pogoršavaju u tesnim, uzanim cipelama ili cipelama na štiklu i najčešće se smanjuju pri izuvanju i masaži stopala.

Kako se dijagnostikuje?

Sumnja na postojanje Mortonovog neuroma postavlja se na osnovu kliničke slike. Dijagnoza se potvrđuje ultrazvučnim nalazom ili magnetnom rezonancom stopala.

Koji načini lečenja, terapije postoje kod nas?

Mortonov neurom se može lečiti neoperativno i operativno. Neoperativno lečenje treba uvek da prethodi eventulanom operativnom lečenju. Izbor prave obuće je od velikog značaja. Treba izbegavati uzanu obuću ili cipele na štiklu. Umesto toga se savetuje udobna obuća/patika sa širim prednjim delom. Takođe se savetuje izbegavanje nošenja cipela sa tankim đonom, tj. bez adekvatne potpore.

Ulošci u cipeli su obavezni deo terapijskog pristupa. U tom smislu se savetuju metatarzalni jastučići koji se stavljaju iza tabanskog masnog jastučeta, čiji je cilj smanjenje pritiska na Mortonov neurom.

Istezanje Ahilove tetive i mišića potkolenice moraju se sprovoditi redovno. U obzir dolazi i lokalna infiltracija kortikosteroida sa lokalnim anestetikom. 

U kojim slučajevima se operiše?

Hirurško lečenje se savetuje samo ukoliko neoperativne mere ne dovedu do smanjenja tegoba i podrazumeva uklanjanje Mortonovog neuroma.

Kome trkači sa ovom povredom mogu da se obrate?

Trkači sa ovom povredom kao prvo treba da se obrate fizijatru, koji će ih uputiti na adekvatnu dodatnu dijagnostiku i sprovesti neoperativne mere lečenja. Ukoliko one ne dovedu do smanjenja tegoba, treba se obratiti specijalisti ortopedske hirurgije radi daljeg hirurškog lečenja.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam treba stručno mišljenje, pišite nam u komentaru ispod teksta ili se obratite direktno na mejl ovde Prof. dr Emiliji Dubljanin Raspopović, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije u Kliničkom centru Srbije i vodećem konsultantu ordinacije „Tendo – Vaš fizijatar“.

Korona virus – Šta do sada znamo o virusu zbog koga se otkazuju svetske trke
Doživite najbolji tim bilding sa kolegama na SUBOTICA BUSINESS RUN – rane prijave još 2 dana!
Tags: , , ,

Povezani članci

3 komentara. Leave new

 • Mi smo iz Makedonije.Moja 11 godisna kcer vec 2 meseca ima otok ,bol i promena boje koze na donji deo stapala ispod palca.jel to mortonov neurom il nesto drugo?pisem vam moj email da bismi stupili u kontaktu. biljana.patceva@hotmail.com

  Odgovori
 • Aleksandar Djordjevic
  jul 4, 2020 21:50

  Pozdrav .
  Aktivno vozim bicikl i već dve godine imam bol u prednjem delu stopala , naročito kad stojim duže , posle toga hodanje je nemoguće . Išao sam na rengen i ništa , na ultrazvuk i ništa . Slučajno sam naišao na tekst na internetu i kad sam pročitao simptome to je bilo to mortonov neurom , verovatno od pedaliranja i po 100 km dnevno . Šta mi je činiti ?

  Odgovori
 • Boris Gegovski
  jul 9, 2020 03:11

  Zdravo.
  Imao sam kurje oci ili zadebelenje koze na ista mesta na obe noge i napravio sam opraciju jer doktor mi je rekao da su to kurje oci.
  I od tad na ista mesta stvara se zadebljenje koze i imam strasne bolove.
  Mislim da imam ovaj problem jer kako bi izasle kurje oci na obe noge na ista mesta…
  Jel moguce da mi posaljete e-mail ili neki kontakt, hocu da dodjem i da uocim problem, jer stvarno je velik.
  Pozdrav.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed