* BEOGRADSKI MARATON ** NaslovnaNajave trkaVesti

Virtuelni 33. Beogradski maraton promoviše značaj fizičke aktivnosti, zaštite životne sredine i solidarnosti sa osobama sa invaliditetom

4 komentara

Tradicionalni 33. Beogradski maraton, trebalo je prvobitno da se održi 26.04.2020. godine, ali je zbog proglašenja pandemije virusa COVID-19 odložen za 18.10.2020. godine, kada takođe, iz poznatih razloga, nažalost, nije održan na uobičajeni način. 

U međuvremenu, u toku je virtuelno izdanje 33. Beogradskog maratona, na način na koji su to organizovali mnogi svetski maratoni i organizatori sličnih događaja u okruženju. 

To konkretno znači da domaći i inostrani trkači koji su se već prijavili da učestvuju u ovogodišnjem Beogradskom maratonu, kao i oni koji bi hteli da nam se u tome pridruže – mogu to da urade do kraja novembra meseca 2020.god. individualno ili u malim grupama na bilo kom izabranom mestu, na ulici, u parku, na tredmilu.., a odabranu distancu, polumaraton ili maraton, koju istrče evidentiraju preko posebne trkačke aplikacije.

Svaki učesnik ovogodišnjeg virtuelnog 33. Beogradskog maratona dobiće učesničku majcu i medalju, kao i elektronski učesnički broj i elektronsku diplomu.

virtuelni 33. beogradski maraton
Medalja i majica 33. Virtuelnog Beogradskog maratona

Naravno, ovo je naš pokušaj da mnogobrojne pripadnike trkačkog pokreta i u sadašnjim uslovima animiramo da ostanu aktivni, ali i da događaj iskoristimo kao podlogu za širenje pozitivnih poruka.

Tokom perioda održavanja virtuelnog događaja, na društvenim mrežama Beogradskog maratona, kao i medijskim objavama i nastupima posebno želimo da podelimo tri važne poruke, kako sa učesnicima ovog događaja, tako i sa našim partnerima i kompletnom javnošću:

 1. Značaj fizičke aktivnosti, posebno trčanja i hodanja, u borbi protiv pandemije nezaraznih i zaraznih bolesti od kojih oboljeva savremeno čovečanstvo. Po zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije fizička aktivnost je primarna prevencija kada su u pitanju bolesti poput visokog pritiska, demencije i depresije, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, prekomerne težine i gojaznosti, bolesti koštanog i mišićnog sistema, nekih oblika kancera, kao i mnogih drugih bolesti. Ove bolesti prouzrokuju preko 70% smrtnosti stanovništva u svetu i Srbiji.

Takođe je izuzetno bitan podatak da je četvrti uzrok smrtnosti u svetskoj populaciji fizička neaktivnost. Organizovana kvalitetna fizička aktivnost značajno utiče na poboljšanje raspoloženja i kvaliteta života, kao i na poboljšanje javnog zdravlja nacije.

 1. Podrška i pomoćodnosno solidarnost sa osobama sa invaliditetom. S obzirom na specifičnost organizacije ovogodišnjeg Beogradskog maratona, kao i vreme u kojem se održava, aktivnosti u ovom domenu, sprovodimo sa Srpskim filantropskim forumom, Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda i nekim drugim organizacijama, prilagođavajući se redovnim programima osoba sa invaliditetom.

Ovo je nastavak naše saradnje sa mnogobrojnim organizacijama koje podržavaju osobe sa invaliditetom u stvaranju sistema konkretne podrške i boljih uslova za normalan život i sprovođenje sportskih aktivnosti u što široj populaciji osoba sa invaliditetom

 1. Podrška Beogradskog maratona u oblasti zaštite životne sredine kroz akciju izrade majca od recikliranog poliestera za sve učesnike virtuelnog 33. Beogradskog maratona – kao prvi i jedini takav događaj u regionu.

Ovo je nastavak konkretnih aktivnosti na polju zaštite životne sredine, proširenje saradnje sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Beograda, kao i sa nekoliko nacionalnih operatera za upravljanje ambalažnim otpadom kao što su Seko Pak, Tehno Eko Pak, Eko Pak Sistem i Cenex. 

Prijavljivanje za virtuelno učešće, odnosno potvrda o istrčanoj izabranoj distanci u polumaratonu ili maratonu na 33. Beogradskom maratonu može da se izvrši  do kraja novembra 2020. godine preko sajta Beogradskog maratona, odnosno drušvenih mreža Instagram i Facebook. 

Vaš Beogradski maraton 

*Beogradski maraton je dobitnik Svetskog maratonskog oskara (AIMS Social Award 2018) za društveno odgovorno poslovanje od strane Svetskog udruženja Maratona i uličnih trka (AIMS).

Šta je trkačka kadenca i kako da prilagodite broj koraka u minuti da bi ste bili efikasniji trkač
5 načina da povećate potrošnju kalorija ili drugim rečima da ubrzate bazalni metabolizam
Tags: , , ,

Povezani članci

4 komentara. Leave new

 • Katarina Bogdanović
  novembar 19, 2020 16:23

  Ja sam se registrovala za 33.Bgd Maraton ali nisam uplatila.Mogu li prvo da istrčim trku uz pomoć aplikacije za trčanje,pa onda da uplatom i prijavim rezultat?

  Odgovori
 • Novica Milan Pejčić
  novembar 25, 2020 16:44

  Nisam se prijavio za trku.Da li mogu da istrčim trku i izvršim uplatu nakon toga? Hvala.

  Odgovori
 • Pozdrav, ja sam istracao polimaraton na dan 18.10.2020, kada je bio zakazan pa otkazan drugi termin za ovogodisnji maraton. Rezultat je obelezen na aplikaciji STRAVA. Da li se ovaj rezultat priznaje? Hvala.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed