* NaslovnaBlog & KolumneMršavljenje

Da li na hladnoći sagorevamo dodatne kalorije?

Nema komentara

Odgovor je ne, ne direktno, ali novi dokazi pokazuju da hladniji uslovi primoravaju telo da sagoreva dodatne kalorije kako bi održalo telesnu temperaturu.

Zašto telo sagoreva dodatne kalorije?

Kada je temperatura niža nego što nam je prijatno telo odgovara tako što se ježi, a u ekstremnijim uslovima počinje i da drhti. Međutim nisu sve reakcije vidljive golim okom. Braon masne ćelije koje se nalaze u nama počinju ubrzano da sagorevaju kalorije kako bi na taj način održale telesnu temperaturu. A da bi se ovo dogodilo ne morate sedeti na minusu ili hodati polugoli po snegu, dovoljno je samo malo rashladiti prostoriju i obući se za toplije vreme.

U jednoj studiji holandski istraživači pokazali su da postepena aklimatizacija na hladnije vreme tokom deset dana povećava aktivnost braon masnog tkiva i čini da sagorevamo više kalorija i bolje podnosimo hladnoću. Metod – sedenje u šorcu i majici sa kratkim rukavima na 15-16 stepeni u trajanju od 2 sata prvog dana, 4 sata drugog i 6 sati ostalih osam dana.

Koliko kalorija se troši?

U sličnom eksperimentu koji se sastojao od provođenja 2 sata dnevno na 17 stepeni tokom šest nedelja, učesnici su podigli potrošnju kalorija u mirovanju i čak izgubili u proseku 5,3% masnih naslaga. Kontrolna grupa koja je vreme provodila na prijatnih 27 stepeni nije ostvarila ove rezultate.

Braon masne ćelije koje se nalaze u nama počinju ubrzano da sagorevaju kalorije kako bi na taj način održale telesnu temperaturu.

Ono što je posebno zanimljivo je to koliko su se brzo učesnici eksperimenata navikli na niže temperature. Naše telo ima neverovatnu sposobnost adaptacije na najrazličitije uslove koju često ne koristimo jer nam je jednostavnije i zahteva manje napora da zagrejemo prostoriju za par stepeni i održavamo je takvom nego da nam bude minimalno neugodno nekoliko sati dnevno. Na taj način ne samo da propuštamo priliku da praktično bez ikakvog napora mršavimo i postajemo izdržljiviji, već i dodatno trošimo električnu energiju koja ima svoju cenu, kako novčano, tako i po uticaju na naše okruženje.

Zaključak

Za nekoliko meseci kada se temperature malo spuste a vi još uvek budete po navici sedeli u tankim majicama i kratkim pantalonama, i osetite jezu i dođete u iskušenje da zatvorite prozore i vrata, možda čak i da zagrejete prostoriju, setite se da manje porcije hrane i jači treninzi nisu jedini način na koji možete uticati na svoju težinu i spustiti procenat masti.

Magnezijumom protiv grčeva u mišićima!
Zašto bi trkači trebalo više da hodaju?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed