Vesti

Trkač ubica razotkriven! Garmin GPS Watch ga povezao sa zločinom

1 komentar

Trkač ubica je otkriven tako što ga je Garmin povezao sa mestom zločina.

Trkač, biciklista i kriminalac

Mark „Iceman“ Fellows, britanski trkač, biciklista i ubica je osuđen za ubistvo dva gangstera i to delom zbog svog GPS sata za trčanje. Porota ga je proglasila krivim za ubistvo vođe kriminalne grupe, Paul “Mr. Big” Massey (55) i njegovog saradnika John Kinsella (53).

I njih dvojica su bili kriminalci po profesiji i deo bande u blizini Mančestera, sa reputacijom poznatom širom Evrope.

Garmin kao presudan dokaz u slučaju

Image: Merseyside Police

Dok se nisu domogli Fellows-ovog Garmin Forerunner-a, policija je samo sumnjala da je upravo on odgovoran za ove dve smrti. Tokom istraživanja, primetili su da Fellows nosi GPS sat na trci Great Manchester 10K 2015. godine (trčao je 47:17) i to dva meseca pre ubistva Massey-a u julu. Detektivi su zatim locirali uređaj i proverili GPS podatke u potrazi za informacijama koje bi ga mogle povezati sa Massey-em.

Došli su do toga da je trkač pažljivo plairao svoja ubistva (kao pravi trkač) tako da je snimio svoje rute.

Mančesterska policija se zatim konsultovala sa strčnjakom za satelitsku radio navigaciju, James Last-om, da ispita Garmin da li postoje dokazi da je Fellows bio u neposrednoj blizini mesta gde je Massey ubijen (kako prenosi Liverpool Echo).

Otkrili su da je dva meseca pre samog ubistva sat zabeležio 35-minutnu aktivnost od Fellows-ovog kraja pa sve do polja nedaleko od Massey-eve kuće.

Prema prof. Last-u, Fellows se prvo kretao brzinom od 12 milja na sat (19km/h), što sugeriše da je bio na biciklu. Kada su stigli do terena, brzina je opala na ono 3mph (oko 4km/h), što znači da je prešao na hodanje, pre nego što je potpuno stao na oko 8 minuta. Kako se navodi, ovo je bila ruta za bekstvo kojom je Fellows trčao i/li vozio bicikl dva meseca kasnije nakon što je pogubio Massey-a ispred njegovog doma.

Kriminalci vraćaju milo za drago

Tri nedelje nakon Massey-eve smrti, Fellows je upucan i to najverovatnije od strane druge bande, dok se vozio biciklom od svoje devojke do kuće svoje bake. Hitac je prošao kroz njegovu karlicu, ali je preživeo. Nakon ovog događaja, činilo se da 39-ogodišnjak vodi miran život radeći noćnu smenu kao sous-šef.

Tri godine kasnije, usledilo je ubistvo John Kinsella-e, kada je Fellows povezan sa događajem pomoću snimka sa mesta zločina.

Pištolj nalik onom koji je korišćen u ubistvu Kinsella-e.

5. maja 2018. Fellows je prišao Kinsella-i s leđa na biciklu kada je ispalio dva hitca, a zatim još dva kada je Kinsella bio na zemlji.

Koliko god da je Fellows ozbiljno shvatio soju pripremu, čini se da je obnevideo da bi svedoci primetili biciklistu koji nosi komandorsku opremu i hi-vis zaštitni prsluk sa sve pištoljem (a oni ipak jesu).

Ubrzo nakon toga, Fellows je napustio zemlju kada je otišao na odmor sa devokom, a zatim je bio uhapšen 30. maja.

17. januara 2019. osuđen je na doživotnu kaznu, sa jako malom šansom da se to promeni.

Nakon što je zatvoren, Fellows je bio napadnut više puta, a 2019. je Kieran Blair, član druge bande, napao Fellows-a žiletom i naneo mu povrede.

Trkač ubica sa dijagnozom autizma?

Fellows je već bio ozloglašen kriminalac kada je počeo rat među bandama.

Odležao je kaznu za seriju oružanih pljački početkom 2000-ih. 2012. gonjen je zbog dilovanja kokaina i posedovanja municije za pištolj kalibra 9mm koja je pronađena ispod podnih daaka u njegovom ormariću za ventilaciju.

Ali Fellows je fitnes fanatik i vodio je računa o zdravlju, opsednut ličnom higijenom.

Detektivi veruju da je pokazao osobine opsesivno-kompulsivnog poremećaja i da potencijalno ima dijagnozu iz spektra autizma.

Sklonost nasilju, privrženost mančesterskom podzemlju i njegova pedantna priroda su bili očigledni u ubistvima Massey-a i Kinsella-e.

Novi najbrži triatlonski bicikl na svetu. Šta je „ispod haube“ bicikla Kristijana Blummenfelta na kom je probio sve zamislive Ironman granice?
Kieran Alger počeo rutu od ušća do izvora Dunava za 70 dana

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed