blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Hrskav i zdrav pomfrit iz rerne – ovakav do sada niste probali!

Kuvarica Lalica danas sprema zdraviju alternativu pomfirtu. Slatki krompir u rerni. Zdravija, ukusnija i “mršavija” varijanta popularnom kalorijskom monstrumu :)

Pomfrit je tako hrskav, divan, mirisan i….masan. I nezdrav. Kada sam saznala za zdraviju varijantu, pečenu u rerni, oduševila sam se. Još kad sam čula da postoji opcija koja uključuje slatki krompir, koji je bolja alternativa, sreći nikad kraja.

Slatki krompir je kao i običan krompir, odličan izvor vlakana. Skrobna namirnica, idealan je kompanjon za ručak a odlično se snalazi i kao glavna zvezda obroka uz neku finu salatu. Ono što ga čini boljim izborom od običnog krompira je to što je nutritivno superiorniji a kalorijski inferiorniji.  

Po bogatstvu vlakana prednjači u odnosu na obični krompir. Izuzetno je bogat vitaminom A, čak obezbeđuje veliki deo dnevne potrebe za unosom ovog vitamina. Tu su još i vitamin B6, vitamin C i vitamin D. Bogat je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, manganom i kalijumom. Sve u svemu jedna zdrava bombica, bogata ugljenim hidratima i sa samo 90 kalorija za 100g.

Uvrstiti ga u nedeljni meni nije uopšte teško. Izuzetno je blagog ukusa i super se slaže sa mnogim namirnicama. E sad, ako se odlučite za pravljenje pomfrita u dubokom ulju, zaboravite na zdravlje jer ta masnoća će sve iole dobro iz slatkog krompira baciti u zapećak.

Odlučite se za jednako hrskavu i super finu varijantu iz rerne. Nećete zažaliti.

slatki krompir

 Pomfrit od slatkog krompira

Za dve osobe:

  • 1 veći slatki krompir
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašika parmezana
  • 2 kašike maslinovog ulja od komina masline
  • So
  1. Rernu uključite na 220°C.
  2. Slatki krompir dobro operite četkicom i isecite na štapiće približno iste veličine i debljine. Stavite ih u jednu veću činiju i pospite sa brašnom, alevom paprikom, belim lukom i solju. Izmešajte sve tako da svaki štapić bude prekriven sastojcima.
  3. Veću tepsiju prekrijte sa papirom za pečenje i poređajte štapiće jedno pored drugog, bez da se dodiruju i preklapaju. Pospite uljem preko i stavite ih da se peku.
  4. Nakon 15 minuta, prevrnite štapiće i ostavite da se peku još 10 minuta. Kda se zarumeni sa svih strana, gotov je.
  5. Dužina pečenja pomfrita zavisi od debljine štapića i jačine rerne. Ukoliko isečete deblje štapiće, potrebno je duže peći i češće okretati kako ne bi izgoreli spolja a iznutra ostali sirovi.
  6. Dok je još vreo, pospite sa parmezanom i svežim origanom i poslužite odmah uz kečap ili neki drugi omiljeni umak.

Evo još nekoliko ideja za recepte sa slatkim krompirom.

3 Comments

3 Comments

  1. Vesna Nešić

    04.02.2014 at 19:11

    Tako pravim od običnog krompira a moram već jednom da probam i ovaj!

  2. Dragan Ciric

    04.02.2014 at 22:33

    Ja ga ovako pravim već duže vreme. Jedino ga pre svega kratko probarim, pa onda ostane mek iznutra, a bude extra hrskav spolja kad se izvadi iz rerne…

  3. Filip

    05.02.2014 at 00:02

    Njam.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

*** Preporuka

Redovno bavljenje nordijskim hodanjem omogućava da mršavite postepeno i dugotrajno. Fotke: Nordijac

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Ishrana za trčanje

Čini se da su u poslednjih par godina jaja postala iznenađujuće kontroverzna namirnica i često se postavlja pitanje da li su jaja dobra ili...