Zašto postižete sve lošije rezultate, a sve više trenirate? Razlog može da bude training overdose ili pretreniranost

Ne osećate se dobro? Nemate volju za treningom i takmičenjem? Postižete sve lošije rezultate na treningu? Ne trenira vam se? Hronično ste umorni? Moguće je da vas muči pretreniranost

Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni vi se nalazite u stanju pretreniranosti i vreme je da promenite svoj pristup treningu. Trčanje je moćna stvar i može vam mnogostruko poboljšati kvalitet života, ali isto tako vas može dovesti i do patološkog stanja ako nepravilno trenirate.

U procesu sportskog treninga smenjuju se periodi napora i odmora. Kada se naruši ravnoteža i napor postane veći, a odmor neadekvatan, trkač ulazi u stanje pretreniranosti.

Pretreniranost je stanje gde na metaboličkom nivou, katabolizam preovladava anabolizam, što ima za posledicu to da se molekuli razlažu, ali da se ne resintetišu u potpunosti.

Pretreniranost se pored nedostatka volje i hroničnog umora, manifestuje i kroz pad imuniteta, motivacije, fizičkih sposobnosti, razdražljivost, nesanicu, pad apetita, itd. U posednjoj fazi dolazi do kolapsa organizma.

Iz pretreniranosti se izlazi samo na jedan način – odmorom. Naše telo je inteligento i uradiće sve kako bi do neophodnog odmora došlo. Ako vi uporno nastavljate sa takvim treningom, koji vam šteti, organizam će oboriti svoj imuni sistem kako bi se lakše razboleli, jer bolstan čovek mora da miruje, leži, pije čajeve i odmara.

Ili će se namerno povrediti kako bi sprečio dalje propadanje. Da do toga ne bi došlo vi sami morate prepoznati prve simptome i na njih odreagovati.

Šta da uradite kada osetite pretreniranost?

U zavisnosti od faze pretreniranosti možete:

  • u potpunosti prekinuti trenažni proces na neko vreme
  • sprovesti mikro ciklus oporavka koji se temelji na laganim trčanjima po prirodi ne duže od pola sta i istezanju mića
  • smanjiti trenažno opterećenje, tj brzinu i dužinu treninga

Pored promena u samom treningu promenite i ishranu. Uzimajte što više tečnosti, proteina, vitamina i minerala. I opustite se, slušajte neku laganu muziku, gledajte komedije, smejte se, vodite ljubav i čitajte knjige koje inspirišu. Kada se dovljno odmorite, vratite se novim sportskim podvizima.

Da li ste ikada bili pretrenirani i kako ste to zaključili?

planovi za trčanje