* NaslovnaAtletika

Svetski juniorski rekorder na 100 metara suspendovan zbog dopinga

1 komentar

Isam Asinga iz Surinama, koji je krajem jula oborio svetski rekord U20 na 100 metara na prvenstvu Južne Amerike u Sao Paulu u Brazilu, privremeno je suspendovan od strane Jedinice za atletski integritet (AIU).

Navodi se da je 18-godišnjak navodno upotrebljavao zabranjene supstance. Suspenzija, koja je stupila na snagu 09. avgusta, a koju je AIU najavio u petak iste nedelje, odnosi se na prisustvo GV1516, supstance koja modifikuje način na koji telo metaboliše masti i koja može povećati izdržljivost.

Privremena suspenzija ne znače i zvaničnu kaznu. One se izdaju pre saslušanja kako bi se utvrdilo da li optužbe opravdavaju upotrebu kazne.

Pročitajte i: Šesti najbrži maratonac u istoriji biće suspendovan na deset godina zbog dopinga

Šta je GV1516?

Nijel Amos iz Bocvane, koji je osvojio srebro na 800 metara na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, dobio je privremenu suspenziju prošle godine zbog prisustva istog metabolita uoči Svetskog prvenstva u atletici u Judžinu, Oregon, SAD. Na kraju je dobio trogodišnju zabranu.

GV1516 je prvobitno razvijen za lečenje gojaznosti i dijabetesa, ali nije odobren za upotrebu kod ljudi, jer je ustanovljeno da je kancerogen. Zabranjen je i van takmičenja i ne ispunjava uslove za izuzeće od terapijske upotrebe (TUE). Bilten USADA iz 2019. kaže da je GV1516 poznat i kao kardarin ili endurobol i da je pronađen u nekim suplementima, iako je nezakonit. U 2017. godini u svetu je uvedena 31 sankcija u vezi sa njegovom upotrebom.

Osamnaestogodišnji Asinga je 28. jula istrčao 100m za 9,89 sekundi uz vetar koji ga je ometao (-0,8 m/s). Time je postao prvi južnoamerički sprinter koji je probio barijeru od 10 sekundi na 100 metara. On je premašio prethodni rekord od 9,91 sekunde koji je postavio Bocvanac Letsile Tebogo na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu U20 u Kaliju u Kolumbiji. A takođe je oborio i južnoamerički rekord, probivši barijeru od 10 sekundi koju je postavio Brazilac Robson da Silva 1988.

Pored toga što je postavio svetski rekord u Brazilu, Asinga je svojim nastupom pokupio i besplatni PlayStation 5. Tvit objavljen početkom avgusta prikazuje penzionisanog američkog sprintera Justina Gatlina kako Asingi predaje konzolu za video igre sa natpisom:

„Poseban trenutak kada je Justin Gatlin obećao Issamu Asingi PS5 ako može da istrči legalnih 9.8!“

Asinga: Doping ili mlada nada u usponu?

Asinga je dospeo na naslovnice u sezoni 2023, trčeći za Akademiju Montverde u blizini Orlanda, Florida. Ranije ove godine pobedio je svetskog šampiona Noah Lyles na trci na 100 metara i oborio srednjoškolski rekord SAD-a. Nedelju dana kasnije oborio je Lylesovu srednjoškolski rekord na 200 metara za 19,97 sekundi.

Čini se da je privremena suspenzija uništila Asingine snove o zlatu na Svetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti kasnije ovog meseca, gde je trebalo da trči u dublu. Sprinter planira da upiše Teksaški A&M univerzitet u NCAA sa punom atletskom stipendijom. A šta će se sa svim tim desiti, ostaje da vidimo.

Izvor: Canadian Running

Kipchoge „puca“ na petu pobedu u Berlinu. Da li će uspeti?
SVETSKO ZLATO za Ivanu Vuletu i novi nacionalni rekord
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed