* NaslovnalifestyleOna trčiOprema za trčanje

Sportski grudnjak može da vas uspori i ometa performanse trčanja?

Nema komentara

Većina žena koje koriste sportski grudnjak iskusila je neprijatan osećaj preuskog kroja koji vam ograničava disanje.

Ako ste se ikada zapitale da li zategnutost vašeg sportskog grudnjaka može da vas  uspori, niste jedine. Grupa naučnika (uključujući američku olimpijku Shalaya Kipp) odlučila je da ovo stavi na test.

„Da li ste se ikada zapitali da li donja traka sportskog grudnjaka može ograničiti mehaniku disanja i povećati potrošnju kiseonika? Da, i ja“, Shalaya Kipp / Instagramu.

 

sportski grudnjak za trčanje
Vaš preuski sportski grudnjak možda vas usporava

 

Studija – Da li sportski grudnjak može da vas uspori?

Naučnici sa Univerziteta Britanske Kolumbije udružili su se sa Lululemonom kako bi uklopili grudnjak po meri za devet elitnih sportistkinja. Zatim su promenili zategnutost ispod grudnjaka, dok su merili pritisak trake, pri čemu su trkačice završile dan težeg trčanja i dan lakšeg trčanja sa različitim podešavanjima grudnjaka.

Kipp objašnjava da je istraživački tim koristio balon katetere ubačene u jednjak, mereći pritisak u predelu oko pluća i količinu vazduha koji se kreće u ili iz pluća, da bi izračunao rad koji obavljaju respiratorni mišići.

Pogledajte njenu objavu na instagramu gde objašnjava kao su radiuli istraživanje (i kako izgleda ubacivanje balona u jednjak. Da, žene u  studiji su završile svo trčanje na ovaj način).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shalaya Kipp (@shalayakipp)

 

Šta su zaključili u istraživanju?

Povećanje pritiska ispod pojasa sportskog grudnjaka povećalo je količinu mehaničkog rada koji su respiratorni mišići morali da obave i povećalo potrošnju kiseonika u celom telu (ekonomija trčanja je bila lošija)“.

„U proseku, videli smo povećanje VO2 za 1,3 odsto u odnosu na stanje labavo-zategnuto (opseg: -0,3 do 3,2 procenta).“

Povećanje VO2 znači da respiratorni sistem radi većim intenzitetom i da bi ograničio performanse. Istraživači su takođe primetili da su trkačice promenile svoje obrasce disanja, uzimajući brže, pliće udisaje kako se povećala zategnutost trake.

Zaključak studije – sportski grudnjak može značajno da vas uspori

Kipp stavlja studiju u kontekst za rekreativne trkačice:

Za ženu koja trči maraton za 3 sata, poboljšanje VO2 od dva procenta bi se izjednačilo sa poboljšanjem vremena od tri minuta (neke žene bi mogle da vide neke stvarne prednosti u performansama ako olabave svoje sportski grudnjak).“

Kako je i sama Kipp zaključila, ovo je tek vrh ledenog brega. Potrebno je više istraživanja sa ženama koje nose drugačije veličine grudnjaka, koje su u različitim životnim dobima…. Ali svakako je bitna tema.

Prestanite da radite ovih 10 stvari i učinite trčanje još boljim za vas
Gde možete da gledate Tokyo maraton i Eliuda Kipchogea?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed