Kako je nastao potaž od bundeve? Pričala sam vam u prošlom postu kako se borim sa namirnicama koje ne volim. “Sakrijem“ ih u namirnice i jela koja volim i tako sebe hranim vitaminima.
Zaista ne volim brokoli, kelj, karfiol, i spanać, ali sam vrlo svesna njihovog kapaciteta kada su u pitanju zdravi sastojci. Iz tog razloga sam rešila da nađem alternativne načine kako da ih svakodnevno konzumiram.
Među takve namirnicama, spada i bundeva – koju nisam mnogo obožavala do skoro. Slatka je, ima taj specifični miris, lepe je boje, ali me više podseća na dinju, nego na šargarepu i samim tim mi je bilo mrsko da je mešam u slana jela. Eh, onda sam zaplovila u blogerske vode i naterah sebe da krenem sa eksperimentisanjem po pitanju kombinovanja ukusa.
Tako je nastala konačna verzija ovog potaža. Prvo sam bojažljivo krenula sa 200 grama bundeve, pa sa 300, a onda pređoh na 500 i dobih onaj pravi, slatki ukus savršene čorbe za hladne dane.
Umešana u ostalo povrće i pirinač, ostaje da dominira bojom i slatkoćom, ali nije toliko jaka, pa možete da osetite začine i recimo krompir. Ako vam je previše slatka, uvek možete dodati nekoliko kašika jogurta i time ublažiti ukus.
BUTTERNUT SQUASH SOUP
Potrebne namirnice za 6 porcija:
- 500g bundeve (slobodno tražite Butternut, znaju šta je u pitanju – ona vam je kruškastog oblika i ukus vuče na pečene lešnike)
- 2 srednja krompira
- 2 srednje šargarepe
- 1 šolja belog pirinča
- 1 šolja zamrznutog miksa za supu (kukuruz, grašak, krompir i šargarepa)
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica belog luka
- oko 1.5l bujona od povrća
- 1 čaša kisele pavlake (sa manje masnoća)
- maslinovo ulje
- morska so, biber, svež ruzmarin
Bundevu oljuštite, isecite na tanke kriške i poređajte je na papir za pečenje u pleh. Beli luk razdelite na čenove i tako ga u ljusci umetnite među parčiće bundeve. Sve to poprskajte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Stavila sam i grančice svežeg ruzmarina – ali prethodno premazane maslinovim uljem! Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok bundeva potpuno ne omekša (oko 30-ak minuta).
Dok se narandžasta divota peče, u šerpi na par kašika maslinovog ulja prodinstajte sitno seckani crni luk, šargarepu, krompir, pirinač i zamrznuti miks za supu. Nakon nekoliko minuta, dodajte bujon (ili kocku u 1.5l vode), začinite po ukusu i sačekajte da proključa. Kada je bundeva gotova, iseckajte je na kockice, razdvojite pastu iz ljuski belog luka i dodajte čorbi. Onog momenta kada krompir omekša, čorba je gotova, te možete skloniti šerpu sa vatre i umutiti je štapnim mikserom u krem. Ako vam se učini da je previše gusta, samo dodajte još malo vode, umutite i pustite da još jednom proključa.
Takođe, sok se preporučuje i za dobar rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za dobro varenje i raspoloženje, a zahvaljujući betakarotenu, predstavlja snažan antioksidans.
Ono što je vrlo zanimljivo kod ovog potaža, jeste da ga moji prijatelji obožavaju. A ne vole bundevu, uh, ne, nikako! Z
ato sam ih poslužila savršeno serviranom porcijom uz rečenicu: “Probajte, pa sudite“. Na skoro održanim degustacijama jela koje sam pripremala na blogu, ovaj potaž je dobio najvišu ocenu.
Tek kada su omazali tanjire, ja sam im otkrila o čemu je reč, tj. koji je glavni sastojak.
9 komentara. Leave new
Ajde beži, ova tvoja hrana je više za gledanje nego za klopu :)) Onako da se diviš i posmtraš.
Kad će kuvar da se izdaje?
mene zanima gde ce moci da se proba(degustacija:)
Dogovorićemo nešto. 😉
Šuti, svašta je bilo u planu. 🙂
‘Dok se narandžasta divota peče…’
Volim kad ljudi pocnu da se kreativno izrazavaju o namirnicama. Odlicni recepti!
To sam namerno ostavila, jer su mi degustatori predložili da potaž tako nazovem. 🙂 Sve je to umetnost! 😉
Kako neko ne moze da voli brokoli ,karfiol i spanac ! OMG to mi je top 3 vrste omiljenog povrca a o bundevi da ne pricam !!! mmmmm ommm nooommmm nommm <3
Možda zbog mirisa i ukusa? 🙂
bas zato ga i volim 🙂