Potaž od bundeve – Slatko u slanom i to po recepturi koju nećete naći na internetu

Kako je nastao potaž od bundeve? Pričala sam vam u prošlom postu kako se borim sa namirnicama koje ne volim. ”Sakrijem” ih u namirnice i jela koja volim i tako sebe hranim vitaminima.

Zaista ne volim brokoli, kelj, karfiol, i spanać, ali sam vrlo svesna njihovog kapaciteta kada su u pitanju zdravi sastojci. Iz tog razloga sam rešila da nađem alternativne načine kako da ih svakodnevno konzumiram.

Među takve namirnicama, spada i bundeva – koju nisam mnogo obožavala do skoro. Slatka je, ima taj specifični miris, lepe je boje, ali me više podseća na dinju, nego na šargarepu i samim tim mi je bilo mrsko da je mešam u slana jela. Eh, onda sam zaplovila u blogerske vode i naterah sebe da krenem sa eksperimentisanjem po pitanju kombinovanja ukusa.

Tako je nastala konačna verzija ovog potaža. Prvo sam bojažljivo krenula sa 200 grama bundeve, pa sa 300, a onda pređoh na 500 i dobih onaj pravi, slatki ukus savršene čorbe za hladne dane.

Umešana u ostalo povrće i pirinač, ostaje da dominira bojom i slatkoćom, ali nije toliko jaka, pa možete da osetite začine i recimo krompir. Ako vam je previše slatka, uvek možete dodati nekoliko kašika jogurta i time ublažiti ukus.

02

BUTTERNUT SQUASH SOUP

Potrebne namirnice za 6 porcija:

  • 500g bundeve (slobodno tražite Butternut, znaju šta je u pitanju – ona vam je kruškastog oblika i ukus vuče na pečene lešnike)
  • 2 srednja krompira
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 šolja belog pirinča
  • 1 šolja zamrznutog miksa za supu (kukuruz, grašak, krompir i šargarepa)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • oko 1.5l bujona od povrća
  • 1 čaša kisele pavlake (sa manje masnoća)
  • maslinovo ulje
  • morska so, biber, svež ruzmarin

Bundevu oljuštite, isecite na tanke kriške i poređajte je na papir za pečenje u pleh. Beli luk razdelite na čenove i tako ga u ljusci umetnite među parčiće bundeve. Sve to poprskajte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Stavila sam i grančice svežeg ruzmarina – ali prethodno premazane maslinovim uljem! Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok bundeva potpuno ne omekša (oko 30-ak minuta).

Dok se narandžasta divota peče, u šerpi na par kašika maslinovog ulja prodinstajte sitno seckani crni luk, šargarepu, krompir, pirinač i zamrznuti miks za supu. Nakon nekoliko minuta, dodajte bujon (ili kocku u 1.5l vode), začinite po ukusu i sačekajte da proključa. Kada je bundeva gotova, iseckajte je na kockice, razdvojite pastu iz ljuski belog luka i dodajte čorbi. Onog momenta kada krompir omekša, čorba je gotova, te možete skloniti šerpu sa vatre i umutiti je štapnim mikserom u krem. Ako vam se učini da je previše gusta, samo dodajte još malo vode, umutite i pustite da još jednom proključa.

02a
Bundeva je vrlo zdrava i pogodna za one koji žele da izgube kilograme, jer se sastoji od 90% vode i dosta minerala i vitamina. Sadrži vrlo malo masnoća: 30-ak kalorija na 100 grama, ali ovo važi samo za plod bundeve, jer semenke imaju 20 puta veću kalorijsku vrednost od ploda.

Takođe, sok se preporučuje i za dobar rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za dobro varenje i raspoloženje, a zahvaljujući betakarotenu, predstavlja snažan antioksidans.

Ono što je vrlo zanimljivo kod ovog potaža, jeste da ga moji prijatelji obožavaju. A ne vole bundevu, uh, ne, nikako! Z

ato sam ih poslužila savršeno serviranom porcijom uz rečenicu: ”Probajte, pa sudite”. Na skoro održanim degustacijama jela koje sam pripremala na blogu, ovaj potaž je dobio najvišu ocenu.

Tek kada su omazali tanjire, ja sam im otkrila o čemu je reč, tj. koji je glavni sastojak.

01
Potaž od bundeve jedem kao kompletan obrok, dodajući nekoliko parčića integralnog bageta ili jedno parče nordijskog hleba. Vrlo je krepka i čini me sitom satima. Tako da ovo drugo jelo koje ću vam danas predstaviti, ne jedem nakon potaža, već odvojeno, kao zaseban i celokupan obrok, odnosno ručak.