Blog & Kolumne

Olimpijada i Olimpijske igre nisu isto

2 komentara

Često se kod sportskih novinara može čuti kako Olimpijske igre, koje se održavaju svake četvrte godine, nazivaju Olimpijadom. Upravo nam se približavaju letnje Olimpijske igre u Londonu, a svakodnevno može da se čuje kako će naši sportisti da “nastupe na Olimpijadi u Londonu”.

S obzirom da mi to para uši već godinama, odličio sam se da napišem razliku između ova dva pojma, za koje sam siguran da mnogi znaju, ali izgleda da ne znaju oni čija profesija to nalaže.

Iako mnogi Olimpijadu i Oplimijske igre uzimaju kao sinonime, oni su na neki način baš suprotno, antonimi.

Šta je Olimpijada a šta Olimpijske igre?

Olimpijada je četvorogodišnji period između dveju Olimpijskih igara. Olimpijadu su antički Grci računali kao kalendarsku epohu od 4 godine, koju su koristili za merenje vremena. A kraj jednih igara označavao je početak nove Olimpijade koji je trajao do početka narednih igara.

Pravi izvori o nastanku antičkih olimpijskih igara su izgubljeni vekovima, ali postoje mnoge legende i predanja o njihovom nastanku. Jedna legenda govori da je igre ustanovio sam Zevs kao proslavu svoje pobede, u bici za vlast nad ocem Hronom. Druga kaže da je Herakle pobedio u jednoj trci u Olimpiji, pa je odlučio da se na tu uspomenu svake 4 godine održavaju takve trke.

Osim igara u Olimpiji održavale su se i druge konkurentske, slične igre. To su bile Panateneje, Pitijske, Nemejske i Istmijske igre, ali su Olimpijske igre, spletom političkih okolnosti, nadvladale. Sve te priče u vezi sa antičkim igrama dovode se u vezu sa starogrčkim pojmom olimpijskog primirja, kada su, prema legendama, grčki polisi prekidale međusobna neprijateljstva za vreme trajanja igara.

Kada su bile prve igre?

Prvi verodostojan zapis o održavanju igara u Olimpiji datira iz 776. p. n. e., iako nije sigurno da su to bile i prve igre u antičkoj Grčkoj. Tako da se za prvu Olimpijadu uzima period između leta 776. i 772. godine pre nove ere. Po toj analogiji, na leto, nakon zavšetka igara u Londonu, treblo bi da počne novi četvorogodišnji ciklus 697. Olimpijade po redu.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet računa Olimpijade od prvih modernih Olimpijskih igara koje su održane 1896. godne i od tada se Olimpijada računa od 1. januara godine kada su počele da se održavaju igre pa do 31. decembra četvrte godine. Na taj način, 1. januara 2012. godine počela je 30. Olimpijada, koja se završava 31. decembra 2015. godine.

I srećno našim sportistima na Olimpijskim igrama, pošto se na Olimpijadi ne učestvuje. 🙂

Kako do aktivnije Srbije?
Trčim i trčaću

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed