Zdravlje

Oporavak pomoću vakuumskih čaša – Šta je Cupping, kako se primenjuje i da li deluje?

Nema komentara

Letos nam je u gostima bio Filip Manja, lekar kineske medicine i sjajan lik (obavezno pogledajte intervju sa njim OVDE). Tada smo dotakli temu stare tehnike lečenja/oporavka putem vakuumskih čaša tj. cupping, a danas vam donosimo tekst koji se detaljnije bavi ovim „čudnim“ načinom oporavka našeg tela.

Iako se vakuumske čaše koriste već vekovima, kod nas, ali i u svetu, cupping je doživeo svoj bum nakon Olimpijskih igara u Riu 2016. na kojima se Majkl Felps pojavio išaran ljubičastim pečatima. U medijima smo tada mogli da pronađemo razne teorije o poreklu pečata, od kafanske tuče do grubog seksa, ali ubrzo se otkrilo da je reč upravo o cuppingu koji su Felpsovi fizioterapeuti primenjivali za brži oporavak mišića.

Šta je cupping i odakle potiče?

Cupping je oblik alternativne medicine koji je prisutan vekovima. Radi po principu stvaranja vakuuma tako što se čaša/tegla (staklena, od bambusa, plastike ili keramička šolja), iz koje se, bilo toplotom ili pumpom, izvuče vazduh, stavi na određeni deo tela (najčešće leđa) i na taj način stvara vakuum koji odiže kožu od mišića tela. Ovo omogućava povećani protok krvi na tretiranoj regiji, ublažava bol i ubrzava oporavak, a u kineskoj medicini se veruje da pokreće protok Či, životne energije.

Često se za cupping kaže da je obrnuta metoda od masaže. Iako i jedno i drugo dubinski tretira mišiće, pri masaži mišići se opuštaju vršenjem direktnog pritiska na njih, dok je kod „čaša“ obrnuto, vakuumom kožu i mišiće uvlačimo u čaše.

Ova drevna metoda oporavka najčešće se vezuje za Kinu i Daleki istok uopšte, ali najstariji spisi u kojima se pronalazi ovaj vid lečenja potiču iz Starog Egipta, a postoje dokazi da su ga koristili i Stari Grci i drugi narodi. Lečenje vakumskim čašama nije bilo strano ni u srpskoj ruralnoj kulturi.

„Vlažni“ cupping
Izvor: Mashable

Metode cupping-a

Prvobitno, umesto čaša korišćeni su rogovi životinja, a vakuum se pravio zagrevanjem pomoću vatre (kako se rog/čaša hladi, stvara se vakuum i koža se usisava u čašu). Kasnije, to su bile čaše od bambusa, a potom i keramike.

Danas se uglavnom koriste staklene ili plastične čaše u obliku lopte koje su na jednom kraju otvorene (deo koji prijanja uz kožu). Neretko se i danas koristi toplota kako bi se stvorio vakuum, ali su sve češće čaše iz kojih se vazduh izvlači pomoću pumpica.

Postoje dva metoda cupping-a:

  1. Suvi – ovaj o kome smo do sada pričali, koji podrazumeva samo uvlačenje kože i mišića
  2. Vlažni – koji pored uvlačenja, tj. vakuuma, podrazumeva i kontrolisano „puštanje krvi“ (ne radite ovo kod kuće :), ako ste znatiželjni, javite se profesionalcima

U zavisnosti od problema, čaše se mogu ostaviti kraće ili duže na telu, od 5 do 15 minuta. Dužina držanja čaša zavisi i od vremenskih uslova, pa tako leti, kada je dosta toplo i koža lakše modri, čaše ne treba držati duže od 5-10min, dok se zimi mogu držati i do 15min.

Takođe, postoji statični i dinamični cupping. Statični je onaj kod koga se čaše postave na određeno mesto i ostave da stoje nekoliko minuta. Dinamičan cupping ili masaža vakuumskim čašama izvodi se uglavnom sa silikonskim čašama koje se povlače po određenoj regiji i tako masiraju taj deo.

Šta leči i da li boli

Najširu primenu cupping ima u smanjenju upalnih procesa kod mišića. Sportisti ga prosto obožavaju i kunu se u njega.

Pored mišića, vakuumske čaše se koriste za lečenje problema digestivnog trakta (u Centralnoj Srbiji cupping je pored čaja od kamilice omiljeni „lek“ kod bolova u stomaku), a sve češće se primenjuje u kozmetičke svrhe za zatezanje lica.

Izvor: Today

Cupping je za svakoga drugačiji osećaj, obzirom da svi imamo različit prag tolerancije na bol. Neki ga opisuju kao blago zatezanje, a drugi kao isisavanje života iz tela. Istina, samo postavljanje čaša može biti neprijatno, ali ako se čaše drže dovoljno dugo (tj. kratko), osećaj posle skidanja istih gotovo svi opisuju kao blaženstvo.

Neželjena dejstva i mere opreza

Lepota cuppinga je što, ako se primenjuje pravilno i od strane profesionalaca, nema većih neželjenih dejstava.

U toku procesa, može se javiti znojenje, vrtoglavica ili mučnina, a nakon skidanja čaša, koža je uglavnom iziritirana. Ukoliko se ne tretira kako treba nakon sesije, mogu se javiti infekcije, a ako se čaše ostave duže ili se stvori jak vakuum, može doći do pojave modrica koje nestaju nakon 5-10 dana.

Radi li ili ne? Šta kaže konvencionalna medicina?

Iako svi koji su probali cupping kažu da deluje, naučni dokazi za to su mršavi, ne zato što ne radi, već zato što se zapadna medicina ne zanima preterano za alternativne metode lečenja.

Mada se primenjuje za tretiranje raznih stanja, ono što je očito jesu poboljšanja kada je u pitanju relaksacija mišića i smanjenje bola. Dokazano je da cupping može izazvati konfor i opuštenost, što dovodi do povećane proizvodnje endogenog opioida u mozgu koji utiče na kontrolu bola.

Plasibo ili ne, cupping je sveprisutniji naročito u svetu sporta ali i lepote. Šta vi kažete? Jeste li ga probali i da li deluje?

Magnezijum – unosite li ga dovoljno ?
Postoji li magična pilula? Jedno rešenje za mnoštvo problema
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed