Zdravlje

Postoji li magična pilula? Jedno rešenje za mnoštvo problema

Nema komentara

Malo po malo na internetu se pojavi naslov sa spektakularnim obećanjem: neko je uveo jednu promenu i to načinilo svemir razlike u odnosu na stanje kakvo je bilo ranije. Obično je reč o jednostavnim promenama poput jednog vitamina, jedne namirnice, ili jedne zdrave navike koja je učinila celokupnu razliku. Da li je to moguće?

magic pill

Zašto nas to privlači?

Nije mi teško da procenim odakle dolazi potreba za ovakvim naslovima, niti zašto su toliko čitani. Svi mi tražimo ako ne čarobnu pilulu, onda recept koji nam je razumljiv.

Mnogo je lakše da usvojimo zdrave navike jednu po jednu, nego da ih posmatramo kao celovit sistem koji naprosto moramo da izgradimo za sebe.

Priča je šira od medicine. Lajf koučevi, moderni gurui, svako ima jednu key message – jedinstvenu poruku kojoj pridajemo skoro pa magijske moći. Život nikada nije izgledao komplikovaniji, ali rešenja kao da su nikada jednostavnija.

Svako čeka mač za svoj Gordijev čvor.

Instant rešenja i kako ih zaobići

Primere za ovu tezu nađem u deset minuta jednostavnog pretraživanja fitness i life portala.

U tekstu koji prenosi dailyhiit, akcenat se stavlja da je dovoljno da samo povećamo unos vode na magičnih osam čaša, radi zdravstvenog benefita. Hidracija je neosporno važna, ne samo važna već neophodna, ali priča o 8 čaša je u najmanju ruku labava, a promena ostvarena na slici moguća je i kroz promenu osvetljenja, ugao svetla itd. Dovoljna količina vode, zavisi od mnogo faktora, složiću se da je verovatno ne unosite dovoljno, ali senzacija iza ideje da je dovoljno da samo povećamo unos vode je opasna.

Poenta, međutim nije u tome. Problem sa ovakvim tekstovima, koje, ponekad, i sami umemo da pravimo i delimo, je u perspektivi promatranja realnosti.

pre i posle
Voda je važna, ali ne i dovoljna

U sličnom tekstu, objavljenom dosta ranije, pratimo primer žene koja je izbacila šećer iz upotrebe i doživela magičnu transformaciju (20 godina mlađe izgleda).  

Naravno, jako je teško, delimično i glupavo izbaciti sve ugljene hidrate iz ishrane. Izbaciti slatkiše, smanjiti „prazne“ izvore kalorija i okrenuti se zdravijem načinu ishrane je svakako naša preporuka. U svakom slučaju, bode oči isticanje ultimativnog „krivca“ i neizbežan instant recept kako izgledati mlađe.

Opasnost

Jedna od najvidljivijih manipulacija ove vrste je povezivanje vitamina C kao leka za prevenciju prehlade. Teoriji je 70-ih promovisao Linus Pauling, inače brilijantan naučnik,  tvrdeći da  je vitamin C univerzalni lek za prehladu .

U javnosti se ova teza zapravo zapatila jako lako, jer je divno verovati u jednostavno rešenje sveprisutnog problema. U međuvremenu je izvršeno preko 40 dodatnih studija i sve su zaključile da vitamin C ne prevenira prehladu, da efekat dodatnog uzimanja vitamina ima svrhe samo u ekstremnim uslovima (severni pol) i da je cela priča naprosto naučno neodrživa. Ipak, vitamin C se uredno servira kao dodatak raznoraznim pićima, pastilama, kremama i tako unedogled i jeste prva asocijacija na prehladu.

Pauling je otišao i korak dalje, tvrdeći da ogromne količine pomenutog vitamina leče rak, pružajući lažnu nadu i slabu utehu kada je obimna studija dokazala da je korisnost vitamina C u lečenju raka na razini placebo terapije.

Dobra i loša vest

Svi tražimo magičnu pilulu.  Možda neki ne veruju u nju, ali ne bi je odbili u trenutku slabljenja volje. Dobra vest je da ona postoji. Loša je da nije samo jedna. Zamislite da je i gojenje toliko jednostavno.

Pojedete jednu čokoladu i imate 10 kila viška 🙂 Ne može. Put ka zdravijem ritmu, funkcionalnijem telu i ispunjenom životu je serija ispravnih odluka i poneke pogrešne. Kada jednu od njih izdvojimo od ostalih i stavimo na pijedestal nismo postigli ništa sem što smo zamaglili realnost. Ali postoji li ipak nešto što možemo da uradimo već danas za sebe? Imate sreće – postoji!

Zaključak više metastudija je sažet u ovom videu, ako vas mrzi da ga gledate, pogađajte triput, odgovor vam je verovatno poznat 🙂

Nije ti dovoljno?

Pročitaj i: 7 minerala za trkače

Preparati za mršavljenje – no-no

Oporavak pomoću vakuumskih čaša – Šta je Cupping, kako se primenjuje i da li deluje?
Bez njega ne možemo, sa njim je još teže! U kakvoj su ljubavnoj vezi trkači i sunce?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed