* NaslovnaMršavljenjeZdravlje

Zašto teže mršavimo po hladnom vremenu?

7 komentara

Nakon leta koje nam je neminovno istopilo neki gram masti i da nismo hteli, nailazi hladno vreme, a želimo da smršamo. Zašto teže mršavimo po hladnom vremenu?

Postoji nekoliko objašnjenja. Da li ste čuli za:

Sezonski afektivni poremećaj ili sezonska depresija

Sezonski afektivni poremećaj je tip depresije koja se javlja u određeno doba godine i prati promenu godišnjih doba. Procenjeno je da 2-4 % stanovništva pati od ovog poremećaja. Istraživanja pokazuju da su mu žene osam puta podložnije od muškaraca. Ako primećujete sledeće simptome obratite pažnju i reagujte:

 • Loše raspoloženje, smanjen interes za aktivnosti koje inače donose prijatnost, smanjena koncentracija
 • Predugo spavanje (obično produženo za 4 sata ili više svakog dana)
 • Smanjena energija i osećanje umora
 • Izrazita želja za ugljenim hidratima
 • Povećanje telestne težine i žudnja za slatkišima
 • Povlačenje iz socijalnih kontakata
 • Depresija

Ovaj sindrom karakteriše niz simptoma koji se ciklično pojavljuju i nestaju, i koji uključuju: depresiju, anksioznost, umor, socijalno povlačenje i poteškoće u koncentraciji. Pretpostavlja se da je uzrok ovog poremećaja smanjenje sunčeve svetlosti što nepovoljno deluje na naš biološki sat.

Sezonske promene takođe mogu da ometaju proizvodnju melatonina, hormona važnog za san i raspoloženje, kao i pad nivoa serotonina u mozgu. A jedan od načina kojim se često podiže nivo serotonina je konzumiranje velike količine slatkiša.

(Ne)aktivnost tokom hladnih meseci

Svi manje treniraju tokom hladnih dana. To u neku ruku nije ni logično, jer ukoliko se dobro obučete, trčanje je mnogo lakše po nižim temperaturama nego po letnjim vrućinama. Kada je napolju sivo, mnogo je lepše ipak izaći i suprotstaviti se tom vremenu bez sunca, nego sedeti i čekati da se spoljašnji uslovi promene.

Trčanje zimi je prijatnije nego trčanje leti, ako se pravilno obučete

Toplota u našim domovima, automobilima, radnim mestima kao razlog zašto teže mršavimo po hladnom vremenu

Poslednjih godina postepeno se povećava temperatura u kućama tokom hladnijih meseci. Istraživači su došli do zaključka da smanjena izloženost hladnoći dovodi do povećanja broja gojaznih.

Ovo se dešava jer opada proizvodnja smeđeg masnog tkiva, odnosno smanjuje stvaranje specijalne vrste masnih ćelija koje su zadužene za proizvodnju toplote tj. za zagrevanje tela. Samim tim se manje energije (kalorija) troši za regulisanje telesne temperature, a simptomatično je da je ishrana tokom hladnijih meseci mnogo kaloričnija i obimnija.

Praznici i sezona slava

Polako počinju slave, imendani, pravljenje zimnica, ajvara. Kiša, vetar, niske temperature nas teraju u kuću da sedimo i da ne izlazimo. Na hladnoći se tela skupljaju pa tako čovek sužava mogućnosti svog kretanja.

Kalorijski unos se značajno povećava, i to uglavnom iz ugljenih hidrata i masti, a nivo fizičke aktivnosti se smanjuje. Opada unos svežeg voća i povrća, a povećava se konzumiranje tradicionalno vrlo kalorično pripremljenih jela sa konzervisanim povrćem, kao što su sarma ili podvarak.

Rešenje za uspešno mršavljenje je uvek u kombinaciji trčanja i kvalitetne ishrane. Iako ti svi znamo, samo je potrebno da se to dešava, u kontinuitetu, bez obzira na vremenske uslove.

Ultramaratonsko trčanje, dobrodošli u svet u kom žene prestižu muškarce. Ultratrkačice su brže od ultratrkača s porastom distance
Mass Participation World konferencija online 10. i 11. decembra

Povezani članci

7 komentara. Leave new

 • Ako izrokate svaki dan 15,16 km nema šanse da se ugojite.

  Odgovori
 • rokanje bi u slengu bilo tempo run i to prilicno brz(od 3m 30s do 3m 40s po km) i tako 15 km,to su atlete i elita!

  Odgovori
 • sjajan tekst i redovno citam vase tekstove,verujem da svi koji vole trcanje vole da citaju i vase priloge o trcanju i fizickoj aktivnosti uopste pozdrav !

  Odgovori
 • ja sam bio aktivni atletičar, sprinter, to vam govori the mi dužine nisu bile specijalnost, atletski sam građen, poput mnogih koji su trenirali sprint, dakle imam relativno veliku težinu, za neke ozbiljnije dužine…elem, redovno trčim, svaki dan,(uglavnom dužine od 7-10km), raspon tempa po kilometru mi je od 4.15-5min, govorim u svoje ime, da je ovo,, rokanje“više nego dovoljno I vrlo je blagotvorno za organizam…inače, imam 44god, a što se tiče starih, aktivnih dana, bio sam odličan sprinter…samim tim, to vam govori the mi samodisciplina nije problem, pa ni kiša, ni hladnoća, nikada nisu prepreka…zaključak, samo redovno vežbanje, to je najvažnije, nije bitno koliko ,, rokate“.

  Odgovori
 • po mom skromnom mišljenju na zimu i jesen je veoma teško održati kontinuitet iz toplih dana, bar kad je trčanje u pitanju. mislim pre svega na rekreativce.
  ali kao i u svemu tako i u sportu ne treba tražiti opravdanje nego rešenje. jedno od rešenja je i kućno vežbanje a njega ima pregršt kao što je insanity, t25, hiit i sl. samo treba odvojiti pola sata 3-4x nedeljno i nema šanse da rezultat izostane. uostalom, i zimi ima sasvim prihvatljivih dana za trčanje u prirodi i takve dane treba neizostavno iskoristiti. zatim, klizanje, pa skijanje, plivanje, sauna, trenažer, traka…puno toga.
  sve naše želje, mogućnosti, sposobnosti i na kraju, naše odluke se nalaze između dva uveta. pa kako ko to zna da upotrebi tako će mu biti

  Odgovori
 • Malo je nejasno iz naslova, zašto trkaci slabije mršave zimi. Trcanje zimi je za svaku preporuku, a i skidanje kilograma, bar kod mene je mnogo efikasnije.

  Odgovori
 • Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed