Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Saveti za one koji sada počinju sa trčanjem. Kako da istrčite prvih 5km u životu!

prvih 5km

Ukoliko niste trenirali tokom zime ili nikada niste ni potrčali za vas je verovatno misaona imenica da istrčite bez napora 5 kilometara. Međutim, ta distanca je samo naizgled duga za početak, ali nije nesavladiva. Svaki početak je težak, ali zato budite dosledni i uporni.

Saveti za prvih 5km:

# Ne zaboravite da se zagrejete pre trčanja, više o vežbama za zagrevanje pročitajte ovde.

# Zatim, veoma je važno da nemate ni premalo a ni previše odeće na sebi. Tokom trčanja telo se zagreva i sva umotavanja su besmislena posebno kada je napolju veoma toplo. Savete kako se obući spram vremenskih uslova možete pročitati ovde.

# Budući da je vaš cilj 5km, ne morate odmah da kupite patike kao da ćete da trčite maratonsku distancu, sasvim okej je da vaš izbor bude ovako nešto.

# Ukoliko vam je lakše, trčite u paru – sa prijateljem/prijateljicom, bratom/sestrom, partnerom/partnerkom, ili ako ste spremni da oplemenite svoj život sjajnim treninzima, dobrim društvom uz stručan nadzor i savete trenera, prijavite se u našu Školu trčanja u Srbiji ili Beogradu. U toku su rane prijave za upis u školu trčanja u Beogradu.

# Ne krećite trening sprintom, opustite se i slušajte svoje telo. Ukoliko osećate težinu, umor ili da ostajete bez daha, hodajte nekoliko minuta pa nastavite dalje sa trčanjem.

# Za kraj, ne zaboravite da se dobro istegnete nakon treninga. Koje su to vežbe pričitajte ovde.

Kako do 5km u cugu?

Laganom progresijom – povećavajte minutažu trčanja, a smanjujte hodanja i tako ćete iz nedelje u nedelju dostići svoj cilj. Ukoliko vam treba plan – evo kako se možete najbolje spremiti za svojih prvih 5km.

Važna stvar za početnike – disanje!

Disanje je velika nepoznanica svim novim rekreativnim trkačima, pa im savetujemo da dišu kroz nos i usta istovremeno, a rastom forme i disanje će postati sve pravilnije – udisanje i izdisanje kroz nos.  

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Trčanje maratona je neverovatan podvig izdržljivosti i odlučnosti i zahteva višemesečne pripreme i treninge. Međutim, kako se približavate velikom danu, postoji nekoliko važnih stvari...

* Naslovna

Sama reč fartlek je švedskog porekla i znači – igranje sa brzinom. To je metod treninga koji podrazumeva neplaniranu promenu tempa trčanja kako na...

* Naslovna

Jedna od najvećih grešaka koje trkači prave jeste da nakon završetka maratona ne daju svom telu dovoljno vremena da se oporavi od napora. Bez obzira...

Do 5 km

Ostalo je još mesec dana do ljubilarnog 35. Beogradskog maratona. Ako ste ikada želeli da osetite energiju i budete učesnik ove trke ovo je...