* NaslovnaMaratonOna trči

Žene su pametnije od muškaraca

1 komentar

Žene su pametnije od muškaraca kada je reč o spremanju i nastupu na maratonskoj trci, prema podacima koje je objavila STRAVA

Strava je objavila podatke o pripremama trkača za najveći maraton na svetu koji se održava svakog Novembra u Njujorku. Ovi podaci sugerišu da su žene bile pametnije u planiranju i pripremanju svoje trke.

Od 51.402 finišera, 55 odsto je bilo muškarce, 44 odsto žena i manje od procenata identifikovano kao ne-binarno. Podaci koje je objavila Strava, otkrivaju kako su trkači trenirali i kako su se trkali na NJujorškom maratonu. Posebno je zanimljivo otkriće zašto žene mogu biti uspešnije u postizanju svojih trkačkih ciljeva nego muškarci.

Žene su pametnije od muškaraca u spemanju za maraton

Mnogi elementi mogu da utiču na to kako ćete proći na sam dan trke (vreme, psihološko stanje, nivo energije, ishrana, itd.), ali ništa ne čini veću razliku od kvaliteta treninga koji je do toga doveo.

žene su pametnije od muškaraca u treningu za maraton - primer 4 sata finish vreme
Broj milja koje su trkači prešli u toku priprema za maraton sa ciljanim vremenom od 4 sata. Photo: podaci koje je prikupila Strava

Prema Stravinim podacima, za grupu trkača koji imaju za cilj da završe maraton za četiri sata, žene su prešle 21 odsto više kilometara, tokom 16-nedeljnog ciklusa treninga. Žene koje su želele da završe ispod četiri sata takođe su trenirale više od svojih muških kolega.

sträva podaci za trening maratona ispod 4 sata
Prikaz broja milja koje su trkači prešli u priprema za maraton ispod 4 sata. Photo: Podaci koje je prikupila Strava

Te dodatne kilometre mogle su posledica posvećenosti treniranju i poštovanju plana kad god mogu. Žene su po ovim podacima 20 posto češće započinjale svoj trening radnim danima pre 7 ujutro. Podatak koji govori da im je trening bio na prvom mestu i da su mnogo ređe prouštale svoje treninge.

Žene su efikasnije i pametnije i na samoj trci

Posle godina stagnacije broja žena prijavljenih za Njujorški maraton, zbog uticaja post-pandemije, 18% više žena je trčalo maraton u 2023., nego 2022. Ne samo da se više žena trkalo, već su one napravile i odlične rezultate.

Prošle studije su pokazale da muškarci verovatnije primenjuju rizične strategije pejscinga i da ćešće udaraju u maratonski zid (tačka u trci u kojoj vam nestane energije).

Podaci iz Strave potvrdili su da će žene verovatnije imati negativan split u svojim trkama – dakle pametno se čuvaju u prvoj polovini kako bi imale energije i snage da drugu polovinu trke trče brže od prve. To nije bio slučaj samo na ovogodišnjem Njujorškom maratonu, već i u Bostonu, Maratonu u Kaliforniji 2022. godine i prošlogodišnjem maratonu u Njujorku.

Strava je rekla da će žene verovatnije ispuniti svoj vremenski cilj na maratonu bez obzira koji je to cilj. Za trkače koji imaju ciljano vreme ispod 3 sata, žene imaju 33% više uspeha. Takođe, žene koje planiraju da zavrpe maraton za 4 sata su 12% uspešnije od muškaraca sa istim cljem.

Naravno, dosta trkača ne završi trku u planiranom vremenu, posebno na teškim stazama kakav je Njujorški maraton. Ali čak i kada ne postignu svoj cilj, žene su se malo bolje od muškaraca. One prosečno završe 8,2% sporije od svog cilja u poređenju sa 8,7% za muškarce.

Ako vam je ovo bilo zanimljivo pročitajet i:

Žene trče i sve ih je više! Potrčite i vi već danas!

Kako se vratiti trčanju posle porođaja dok još uvek dojite?

Ženska srca drugačije reaguju na maratonski trening nego muška

Zašto je trčanje u svakom tekstu gde se spominje prevencija bolesti?

 

Izvor: womensrunning.com

NOVO ISTRAŽIVANJE: Trčanje može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti
Eliud Kipčoge i Sifan Hassan trčaće na Tokijskom maratonu 2024.
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed