Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Kanađanka oborila Ginisov svetski rekord trčeći maraton sa dvoje dece

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u subotu, prenosi Canadian Running. I to ne bilo kakav rekord, već trčeći maraton sa svoje dvoje dece u kolicima.

Tom prilikom, Thayme je završila maraton za 3:20:58. Bila je brža za više od minut od rekorda Jessica Bruce iz Ujedinjenog Kraljevstva iz 2017 (3:22:05).

“Nije se uvek radilo o trčanju – bilo je o majčinstvu”

Thaime je bila 18. u ženskoj trci i bila 6. u svojoj starosnoj grupi, uprkos tome što je gurala svog trogodišnjeg sina i jednogodišnju ćerku na celoj distanci.

“Nije se uvek radilo o trčanju – bilo je o majčinstvu”, rekla je ona. “To je zaista bio moj način da kombinujem svoju strast i prioritet.”

Thaime je trčala od malena sa svojim ocem. Odustala je od posla u avio kompaniji kako bi se fokusirala na porodicu, a majka ju je podsetila da trči, tako što joj je poklonila kolica za trčanje nakon porođaja:

„Ako mi se trčalo, morala sam i njega (sina) da nosim sa sobom. Počelo je da mi se sviđa, a primetila sam da se sviđa i njemu“, rekla je Thaime.

Oborila Ginisov svetski rekord uz muža koji je bodrio

Thaimein muž, Eamon Sallam, takođe je trkač. Bio je podrška pri organizovanju rasporeda kako bi se uklopio u Thaimein trening. Sallam ju je pratio na biciklu tokom događaja i uveravao se da su deca dobro. Pobrinuo se da Thaime prati Ginisove smernice kako bi njen rekord mogao biti ratifikovan.

Thaime je ispričala da se njen život neizmerno promenio nakon što je dobila decu. „Možda ćete se osećati preplavljeno, nevidljivo ili izgubljeno u ovoj novoj ulozi“, rekla je ona.

„Kao majka, želim da posvetim svoje dostignuće svim mamama koje su budne usred noći da smire uplakanu bebu ili majku koja nema vremena da opere zube ili se presvuče sa dvoje dece koja trče okolo.”

Sezona trka u UAE traje od oktobra do aprila. Pa se Thaime nada da će se uklopiti u još nekoliko trka u kolicima na kraćim stazama (tako da može da uživa u njima dok su deca još dovoljno mala da može da ih gura). A zatim će završiti svoju sezonu sa „nekim solo trkama da procenim gde se nalazim bez kolica“, rekla je Thaime.

Fotografija: Canadian Running

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...

Najave trka

43. Somborski polumaraton održaće se u nedelju 14.05.2023. na stazi koja je dobila se međunarodni sertifikat od Svetske atletike (num. SRB2022-267). Sledeće godine vas...