Vesti

Detaljna trasa 27. Beogradskog maratona i upustvo za trkače

9 komentara

Kako izgleda staza Beogradskog maratona? Pitanje na kje vredi imati odgovor pre dolaska na start trke. Jednostavan razlog u jednoj rečenici je to što je trasa Beogradskog maratona dosta zahtevna i krije zamke, koje mogu da vas koštaju muka, nekada čak i završetka trke.

Zapamtite ovu mantru: Sekunde na početku, plaćate minutima na kraju.

27. Beogradski maraton – trasa

O mapi Beogradskog maratona

Kao što se zvanične mape primećuje, veći deo maratonske staze se preklapaju. U praksi, polumaratonci i maratonci trče zajedno do 11km. Tu se trase razdvajaju, to je na našim slikama prestavljeno ljubičastom bojom. Polumaratonska trasa je dalje obeležena plavom, a maratonska trasa crvenom bojom.

Na slikama su ucrtane okrepne stanice sa vodom, na mestima gde su bile prethodnih godina. Takođe je na slikama crvenim krstom označeno mesto gde možete dobiti prvu pomoć, a na začelju kolone obavezno se kreću i ambulantna kola.

Kako doći do starta trke?

Naša je preporuka da koristite javni prevoz za dolazak na trku, na taj način ćete izbeći gužve, ali i komplikacije oko parkinga zbog zatvorenih ulica.

Ako ipak dolazite na start svojim prevozom dobro je da znate da se parkiranje u zonama 1,2 i 3 nedeljom ne naplaćuje. S obzirom da će policija zaustaviti saobraćaj u okolini staze maratona nekih sat i po pre starta, računajte i na gužve. Sva vozila na trasi maratona će biti uklonjena već u večernjim časovima u subotu, 17. aprila. Savet vozačima – trkačima: koristite ulice koje su prohodne i prakirajte se propisno.

Ukoliko dolazite do starta javnim prevozom imajte na umu da će na dan maratona doći doizmene linija GSP-a.

Pre starta

Start trke. Izvor: bgdmarathon.org

Vodu možete dobiti na ulasku u predstartnu zonu, ali opšta preporuka je da vodu ne pijete pola sata pred start trke. U zoni gde se nalazi zona za presvlačenje postoji i nekoliko WC-a, pa posetite neki od njih da vam nebi zatrebao kad ne treba. Često je ispred WC-a gužva pa uvek planirajte par minuta da potrošite u čekanju.

Start Beogradskog (polu)maratona

Start Beogradskog (polu)maratona je ispred Crkve Sv. Marka u Bulevaru Kralja Aleksandra. Trči se u obe kolovozne trake. Obratite pažnju na tramvajske šine koje prolaze centralnim delom Bulevara kao i na ivičnjake u tramvajskoj baštici. Potez do Vukovog spomenika (ugao sa Ruzveltovom) je blag i skoro neprimetan uspon.

Ovo je prvi kilometar trke, nemojte da dozvolite da vas ponese adrenalin i da krenete prejako, čuvajte snagu.

Od Vukovog spomenika do Slavije

Potez od Vukovog spomenika do ugla sa ulicom Branka Krsmanovića je uspon koji postepeno raste. Tada počinje najteži uspon uz ul. Branka Krsmanovića koji je toliko jak da je ovde najbolje usporiti maksimalno da bi ste taj uspon prešli sveži i odmorni.

Prošetajte uzbrdo ili džogirajte lagano ovih par stotina metara, jer svaki brži tempo od ovoga će vam trošiti dragoceni glikogen koji će vam trebati u drugom delu trke.

Kad stignete do Crvenog krsta, došli ste na najviši deo maratonske staze, odavde će sve do Brankovog mosta biti nizbrdica. Nizbrdica je progresivna, na početku blaga a potom sve jača. Nemojte da vas prevari taj osećaj brzine, jer se krećete nizbrdo, budite oprezni i čuvajte se od povreda.

Žeđ ćete moći da ugasite tek posle 5 km na skretanju posle Nemanjine ulice.

Nemanjinom

Potez od Slavije do kraja Nemanjine ulice (od 4. do 5. kilometra) je najveća nizbrdica na celoj stazi maratona. Budite posebno oprezni na ovoj deonici, jer je ovde najveća mogućnost da zaradite neku neprijatnu povredu. Ne forsirajte nizbrdo, zadržite svoj tempo.

Vodom se možete osvežiti posle skretanja iz Nemanjine, a odavde do kraja Gavrila Principa je staza ravna. Tu možete sebi dati oduška. Ponovo ćete naići na uspon kako se budete penjali na Brankov most, recimo od ugla sa Zagrebačkom i tek na sredini mosta ponovo očekujte nizbrdicu.

Prelazak na Novi Beograd preko Brankovog mosta

Prvi deo Brankovog mosta je uzbrdica, drugi deo je nizbrdica – logično za most ali najbolje se primeti kad se pretrčava. Kada dođete do sredine Brankovog mosta, videćete veliki deo Novog Beograda, a staza će ići blago nizbrdo do prvog skretanja na semaforu udesno oko TC Ušće. Vodu očekujte negde oko 7,5 kilometra.

Na povratku kada ste već na 18. kilometru za polumaratonce i 23. km za maratonce, kretaćete se u različitim pravcima: maratonci skreću ulevo da istrče još jedan krug po Novom Beogradu i Zemunu, dok polumaratonci trče pravo preko Brankovog mosta i dalje ka cilju.

Uspon uz Brankov most teško pada posle ravnog Novog Beograda, ali ne posustajte. Ako vam je teško, malo usporite i preraspodelite preostalu energiju za finiš.

Bulevarom Nikole Tesle

Kada ste se na 7-8 km okrepili vodom, nastavljate dalje iza Palate „Srbija“ Bulevarom Nikole Tesle i dalje prema Hotelu Jugoslavija. Staza je prava i ravna, najzeleniji deo staze. Uživajte na ovom potezu i pokušajte da u uhvatite ritam. Čak i ako vreme bude veoma toplo na ovom potezu možete očekivati nešto lakše trčanje.

Polumaratonci u povratku prolaze pored starog Merkatora, preko kružnog toka Bulevarom Mihajla Pupina na prvom semaforu skreću desno pored Atrium-a ka Novom Merkatoru gde opet skreću desno i prave šikanu. Dalje prolaze pored Telenora i Telekoma ka Bulevaru Milutina Milankovića.

Savet + za navijače: Kako je ovaj deo staze blizu reke, vašim navijačima (ili logističkoj podršci sa hranom i izotoničnim napicima) savetujemo da vas ovde čekaju. Ovaj deo staze maratonci prolaze dva puta, a uz desetak minuta pešačenja možete se vratiti do Brankovog mosta te sačekati drugi put polumaratonce ili po treći put videti maratonce.

Odvajanje maratona i polumaratona

U Zemunu se polumaratonci odvajaju od maratonaca u 11. kilometru. Maratonci produžavaju pravo ulicom 22. oktobra i dalje prema Vrtlarskoj, Ivićevoj i Tošinom Bunaru, dok polumaratonci skreću levo u Aleksandra Dubčeka i dalje prema Bulevaru Mihaila Pupina.

Tošin bunar

Maratonci će se kretati Tošinim bunarom i blizu studentskog grada oko 13,3 km i 29,6 km (drugi krug) imaće prilike da dobiju vodu, ali i prvu pomoć ako im zatreba. Stanovnici Zemuna često izađu na ulice i bodre trkače, što predstavlja jedan od retkih delova staze na kojima možete dobiti dodatnu motivaciju da istrajete.

Držite tempo na ravnom delu staze

Polumaratonci prolaze pored Merkatora, prave šikanu kod policijske uprave i trče nazad Bulevarom Zorana Đinđića do Bulevara umetnosti gde nastavljaju pored Telekoma do zgrade Beokeramike gde prave još jednu šikanu, pre nego što uđu u Bulevar Milutina Milankovića. Maratonci idu dalje Tošinim Bunarom prema Novobeogradskim blokovima 60, 63 i 64.

Ceo Novi Beograd je ravan deo trase. Predlog iz iskustva je da ovde uravnotežite tempo i gradite rezultat koji ste ciljali na cilju.

Ukrštanje trasa u ulici Milentija Popovića

Polumaratonska staza se na kraju Bulevara Milutina Milankovića, spaja sa maratonskom i zajedno idu dalje pored Delta Holding kompleksa i Hyatt-a.

Maratonci pre spajanja trasa trče ulicom Jurija Gagarina pored Belvila i OTC-a (buvljak) gde ih negde na 21,4 km očekuje voda, baš pred uključenje u Milentija Popovića.

Ulica Jurija Gargarina za maratonce može biti veoma teška. Zelenila je jako malo i sve je ravno oko vas. Pripremite se psihički na ovaj deo, posebno u drugom krugu kada će vam to biti oko 35km. Budite spremni i na to da ćete ovde biti u najtoplijem delu dana, pa ako imate navijače, postavite jednu svoju ekipu sa vodom u ovom delu trase.

Maratonci trče počasni krug

Maratonci nastavljaju svoj put Zemunskom ulicom i dalje Nehruovom. U oko 15. tj. 31. kilometra gde prestaje Tošin Bunar a počinje Zemunska ulica, nalazi se voda, pa se osvežite. Ukoliko nosite dekstrozu, gel ili energetsku štanglicu ovo je pravo vreme da prezalogajite.

Jurija Gargarina

Nehruovom ulicom staza se spaja sa Ulicom Jurija Gagarina, koja je jedna od najdužih Beogradskih ulica. Posle skretanja u nju, kod 17. odnosno 33. kilometra, maratonci idu još nekih 400 metara dalje gde je okretnica i vraćaju se Gagarinovom prema Piramidi, Delta City-ju, Belvilu i dalje prema Milentija Popovića. Voda maratonce očekuje na 19. odnosno 35. kilometru.

Kao što smo već napomenuli ovaj deo staze može biti posebno vreo kada ga budete prolazili drugi put. Olakšanje mogu da vam donese brojna publika koja se često skupi u Nehruovoj. Ljudi ovde umeju da iznesu stolice duž staze i ispijajući hladno pivo često komentarišu maratonce. Izdržite!

Cilj (polu)maratona

Cilj (polu)maratona je posebno interesantan. Kada se nađete pri kraju maratona ili polumaratona u ulici Kraljice Natalije (bivša Narodnog Fronta) na 41 i 20. kilometru, znajte da uzbrdica koju ste osetili penjući se uz Brankov most i Brankovu ulicu do Zelenog venca jenjava.

Imajte na umu da dok prolazite ulicom Kraljice Natalije, ujedno prolazite pored nekih budućih maratonaca i maratonki koji tada verovatno spavaju. Budite tihi pored porodiišta.

 

Ovo je pravo vreme da sakupite svu prostalu energiju za forsiranje uz Kneza Miloša, što je i ubedljivo najveći uspon na stazi koji, na svu sreću, kratko traje (od „Odeona“ do „Londona“).

Dalje je do cilja samo pitanje koliko ste zadržali svežine i da li želite da finiširate sprintom. Ne zaboravite da namestite kosu pre ulaska u finiš. Izgledajte lepi na finišer fotografiji.

Pre ulaska u cilj obratite pažnju na još jedno razdvajanje maratonaca i polumaratonaca. Maratonci završavaju trku u levoj traci – bliže česmi na Terazijama. Nakon prolaska kroz cilj nastavite da se krećete kako bi trkači i trkačice iza vas mogli da uđu u cilj. Ne zaboravite da pokupite medalju. Svi dugoprugaši dobijaju okrepu.

Vidimo se na startu u nedelju. Lake noge svima 🙂

27. Beogradski maraton – izmene saobraćaja
#volimgarmin nagradna igra – srećni broj
Tags:

Povezani članci

9 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed