* NaslovnaVesti

Guye Adola i Gotytom Gebreslase su pobednici Berlinskog maratona 2021

Nema komentara

Proteklog vikenda se održao Berlinski maraton – prvi veći događaj jesenje sezone koji je doneo i novu seriju prvih: za Gotjtom Gebreslase, prvi maraton i prvu pobedu u ženskoj konkurenciji sa 2:20,09, a za Guye Adola, prvo pobedu na maratonu ikada sa vremenom od 2:05:45 u muškoj konkurenciji. runnersworld

Svetski rekord na čekanju

Kenenisa Bekele, koji se vratio trkanju posle 18 meseci, je završio trku treći sa 2:06:47 – solidno, ali ne izuzetno vreme za tridesetdevetogodišnjeg Etiopljanina. Planira da se trka i na Njujorkškom maratonu 7. novembra, gde će imati priliku za popravni.

Iako smo sa nestrpljenjem čekali novi svetski rekord, Adolino vreme od 2:05:45 jenajsporije pobedničko vreme u Berlinu od 2009., i ovo vreme nije čak ni među 60 najboljih ovog dogašaja.

Do ovoga je došlo delom zbog vremena, s obzirom da se temperatura popela sa 16°C na 21°C, ali i zato što se prva polovina trke nije istrčala nikad brže – 60:48. Kada su četiri atletičara prešla polovinu u tom vremenu iza pejsmejkera, mogli smo da očekujemo ili nešto istorijsko ili nešto jezivo. Nažalost, drugi slučaj se obistinio.

Cilj je bio dostići polovinu trke za 61:00, što je Bekele i učinio. Trostruki šampion je odstupio na 18k, jer su tri pejsmejker prkosila svojim uputstvima, i napredovala brže od predviđenog. Za čak 18 sekundi brži od Kipchogea kada je postavio svoj svetski rekord od 2:01:39 na Berlinskom maratonu 2018.

U tom momentu, Adola i njegov zemljak Tesfaje Lencho, zajedno sa Kenijcima Abrahamom Kipjatikom i Filemonom Kačeranom, obrativši pašnju na vetar su ubrzali, ali njihova hrabrost je ubrzo počela da liči na lakomislenost. Na 10k postalo je jasno da je trka postala maršu smrti: 28:47, 28:50, 30:11, i 31:20.

Završno vreme u Berlinu nikad sporije

Uprkos napretku super patika i hidro-gelu, neki od najboljih na svetu bili su na nogama kao pijani u poslednjim kilometrima, što nas je podsetilo na neka prošla vremena.

Bekele je bio jedan od tih; ostao je bez snage dok se približavao finišu. “Nije bilo ravnomerno izbalansirano,“ rekao je za tempo. “Prva polovina trke je bila jako brza, a druga jako spora. To je pokazalo da su svi bili mrtvi.“

Bekele je smanjio zaostatak za liderima na 25k, i sa svetskim rekordom na vidiku, naveo je rivale da požure i podignu tempo. Kada nije bilo reakcije, uskoro je počeo da se povlači i da trči do pobede.

Na 30k Bekele je bio u vođstvu, sa Adolom i Kačeranom uz sebe, ali do 35k, drugi najbrži maratonac svih vremena je slao signale pomoći.

Kako je Bekele posegao za svojim energetskim pićem na 35k, Adola je otvorio prednost koja je nastavila da raste u kilometrima koji su usledili, a onda niotkuda se pojavio Kenijac Betvel Jegon, koji je prethodno imao 2:08,18, i koji je prošao polovinu 1:26 iza lidera.

Yegon je prvo prestigao Bekelea da bi došao do drugog mesta, a onda je ubrzao ne bi li stigao Adolu, ali dvadesetosmogodišnjak nije preuzeo vođstvo ni u jednom momentu kad je došao u prve redove. Adola se borio, ulazeći u malu prednost kako se približavao 40k.

Adola nije ubrzavao u tom momentu, jednostavno je nestajao malo sporije od ostalih, dok je njegova prednost rasla kako se približavao Branderburškoj kapiji i finišu.

Adola je ostvario svoj san o pobedi na Berlinskom maratonu

“Nisam mislio da ću pobediti“ rekao je Adola na konferenciji za štampu posle trke. Adola je trčao 2:03:46 kada je završio drugo iza Kipčoge na Berlinskom maratonu 2017 – iskustvo koje se pokazalo vredno u nedelju. “Pre četiri godine sam bio broj dva i mislio sam da bih mogao da pobedim na ovoj trci jednog dana. Danas sam to i ostvario.“

“Nisam mislio da ću pobediti“

Adola

Yegon je imao najveći proboj dana sa drugim mestom i 2:06.14, gde je skinuo skoro 2 minuta sa svog najboljeg vremena, a Bekele je završio treći sa 2:06,47. Ovo vreme nije bilo ono koje je Bekele želeo, ali nije bio ni previše nezadovoljan s obzirom na sve okolnosti.

“Moje pripreme nisu protekle 100% dobro, posebno nakon što sam pre osam meseci bio zaražen Korona virusom.“ rekao je na konferenciji za štampu. “Ponekad sam se borio. Dao sam sve od sebe, i srećan sam što sam sigao treći na finiš.“

Bekele na Njujorkškom maratonu do svetskog rekorda

Bekele i dalje ima velike ambicije za budućnost i posle trke je rekao da ne samo da želi da obori svetski rekord, već i da ode korak dalje. “Svi govore o trci ispod dva sata, zašto da ne?“ rekao je. “Jednog dana ću probati.“

Ženska trka u senci

Ženska trka se odvila skroz drugačije od muške, kako u pogledu tempu tako tako i pokrivenosti koju je dobila. Za one koji su pratili preko TV-a se pokazalo jako teško. Kao što je to često slučaj na Berlinskom maratonu, emiteri su su prikazivali oskudna ažuriranjasve dok se muška trka nije završila, što je bila velika šteta s obzirom na to da desio intrigantan sukob između dve Etiopljanke – Hivot Gebrekidan i Gotjtom Gebreslase, koja je kasnije pokazala svojom pobedm da je na vrhu elitnog svetskog maratona.

Gebrekidan i Gebreslase su prešle polovinu za 69:19 zajedno sa sunarodnicom Helen Tolom i Kenijkom Fensi Čemutai. Kao kontrast tempu muške trke, Gebreslase je na 5k bila relativno konstantna tokom čitave trke, negde između 16:15 i 16:34 do 35k.

Do tad je njena nemilosrdna brzina otresla Gebrekidan, gde je napravila prednost od 13 sekundi koja je porasla na 31 kada je došla do 40k za 2:12:34, znatno sporije od 17:40 na 5k.

Prvi maraton i prva pobeda za Gebreslase

Ali kada je finiš bio na vidiku, Gebreslase je podigla tempo opet, dvadesetšestogodišnjakinja je prešla cilj za 2:20:09 oduševljena, sa Gebrekidan koja je završila druga sa 2:21,23 i Tolom kao trećom Etiopljankom koja je završila sa 2:23:05.

Klasa Geberslase je bila jasna još odavno. Pre deset godina je bila svetska šampionka do 18 godina na preko 3000m i u julu ove godine, šokirala je sve sa 67:52 na polu-maratonu, s obzirom na to da se fokusirala na drumsko trčanje tek od 2017.

“Ovo je moj prvi maraton i biti prva je jedno veliko iznenađenje i zadovoljstvo.“

Gebreslase

“Ovo je moj prvi maraton i biti prva je jedno veliko iznenađenje i zadovoljstvo.“ rekla je Gebreslase na konferenciji za šampu. “Moje pripreme su protekle veoma dobro tako da sam ovde došla sa namerom da pobedim. Vreme je bilo teško, ali za mene se radilo o sticanju iskustva.“

Sa tim iskustvom i prvom pobedom na jednom od vodećih maratona sada pod svojim pojasem, Gebreslase ima pred sobom blistavu budućnost.

Okrepa na trci – da li je nosite sa sobom?
dm Ženska trka Eko frendli događaj
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed