Vesti

Koja je moja pronacija – Pronator

Nema komentara

Šta je pronacija?

Ljudski organizam je savršena mašina, napravljena za kretanje. Samim tim, naše telo ima razvijen sistem amortizacije udaraca pri kontaktu tabana sa tlom. Kao i kod sistema za varenje koji počinje na ulasku, dakle zubima, i sistem amortizacije počinje na samom početku, na tabanima.

Kako funkcioniše pronacija?

U trenutku kada noga napravi kontakt sa tlom, obično srednjim delom ili petom, celo stopalo se rotira ka unutrašnjoj strani, do trenutka kada se odbacuje u sledeći korak. Na taj način stopalo amortizuje udarac i daje silu za sledeći korak. To mi nazivamo pronacija, dakle na koji način noga rotira i koliko ka unutra.

Zašto je pronacija važna?

Od stila gaženja najviše zavisi i izbor odgovarajućih patika za trčanje. Početnike i početnice u trčanju ovo ume da zbunjuje pri kupovini prvog para patika. U ovom tekstu ćete otkriti kako da odredite koji ste tip trkača/ice.

Ako znamo kako proniramo, možemo da pružimo bolju podršku svojim amortizerima. Danas svaki proizvođač patika za trčanje koristi svoju tehnologiju, kaoko bi napravio najbolju moguću amortizaciju za nas.

Postoji i teorija, po kojoj je ljudski organizam dizajniran da trči. Po njoj je najbolji način da trečite bosi, ili u minimalističkim patikama. Medjutim i oni koji osporavaju i ono koji podržavaju teoriju saglasni su da je trčanje u gradu, po asfaltu drugačije i napornije za zglobove i ligamente od trčanja u prirodi.

Kako smo radili test tipa pronacije

U sklopu trkačkog sajma RunVision, imali smo priliku da na traci snimimo vaše trčanje. Postom smo snimak usporavali, kako bismo jasno videli na koji način se ponaša vaše stopalo pri trčanju.

Koja je moja pronacija – Pronator

Vi spadate u grupu ljudi koji imaju prekomerno proniranje, skraćeno vi ste pronator (eng. overpornation). To praktično znači da vaše stopalo pravi rotaciju veću od 15% ka unutrašnjem delu, pri amortizovanju doskoka i pripremi za sledeći odraz. Zbog ovoga, zglobovi i tetive mogu da budu pod pritiskom, ali i sila doskoka može da ima veći pritisak na kičmu.

Neka va s ne zbuni to što postoji Normalna pronacija, a vi iste u toj grupi. Normalno je samo naziv, generalno svaki tip pronacije je prirodan i saznanje o tome na koji način pronirate može samo da vam pomogne da izaberete patiku sa jačom podrškom za vaše potrebe.

Patike za mene

 asiscs Patriot 6

Nike Downshifter 5 – ženski model

asics Gel Kayano 20

asics Gel Nosa TRI 9 – ženski model

asics Gel Nosa TRI 9 – muški model

Napomene

  • Prijavljeni ste na listu #volimtrcanje preko koje ostvarujete popust o 20% na sve modele u Sport Vision radnjama. Sve što je potrebno je d u bilo kojoj prodavnici na kasi napomenete to i date svoj broj telefona zbog verifikacije.
  • Postavili smo linkove do modela na sajtu Sport Visiona – postoji mogućnost da se kod nekih modela cene u radnjama razlikuju. Ova razlika ne bi trebalo da je prevelika, ali je na nama da vam skrenemo pažnju
  • Ukoliko ste muškarac i imate preko 85kg ili žena sa više od 70kg pogledajte i modele za over pronatore koji će vam pružiti bolji oslonac i rasteretiti vaše zglobove.
Koja je moja pronacija – Normalna
Trkački banditi: Da li ste ikada trčali na trci bez startnog broja?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed