Vesti

Koja je moja pronacija – Normalna

Nema komentara

Šta je pronacija?

Ljudski organizam je savršena mašina, napravljena za kretanje. Samim tim, naše telo ima razvijen sistem amortizacije udaraca pri kontaktu tabana sa tlom. Kao i kod sistema za varenje koji počinje na ulasku, dakle zubima, i sistem amortizacije počinje na samom početku, na tabanima.

Kako funkcioniše pronacija?

U trenutku kada noga napravi kontakt sa tlom, obično srednjim delom ili petom, celo stopalo se rotira ka unutrašnjoj strani, do trenutka kada se odbacuje u sledeći korak. Na taj način stopalo amortizuje udarac i daje silu za sledeći korak. To mi nazivamo pronacija, dakle na koji način noga rotira i koliko ka unutra.

Zašto je pronacija važna?

Od stila gaženja najviše zavisi i izbor odgovarajućih patika za trčanje. Početnike i početnice u trčanju ovo ume da zbunjuje pri kupovini prvog para patika. U ovom tekstu ćete otkriti kako da odredite koji ste tip trkača/ice.

Ako znamo kako proniramo, možemo da pružimo bolju podršku svojim amortizerima. Danas svaki proizvođač patika za trčanje koristi svoju tehnologiju, kaoko bi napravio najbolju moguću amortizaciju za nas.

Postoji i teorija, po kojoj je ljudski organizam dizajniran da trči. Po njoj je najbolji način da trečite bosi, ili u minimalističkim patikama. Medjutim i oni koji osporavaju i ono koji podržavaju teoriju saglasni su da je trčanje u gradu, po asfaltu drugačije i napornije za zglobove i ligamente od trčanja u prirodi.

Kako smo radili test tipa pronacije?

U sklopu trkačkog sajma RunVision, imali smo priliku da na traci snimimo vaše trčanje. Postom smo snimak usporavali, kako bismo jasno videli na koji način se ponaša vaše stopalo pri trčanju.

Koja je moja pronacija – Normalna

Normalna pronacija znači da vaše stopalo pri doskoku rotira manje od 15 stepeni pri amortizaciji i pripremi za sledeći odskok. Na ovaj način pritisak se najravnomernije prenosi. Zbog toga, vaš izbor patika je najlakši. Nije vam potrebna neka posebna podrška za amortizaciju, ali ako su vam udobne i patike za pronatore ili supinatore možete da ih nosite.

Patike za mene

Sledi naš predlog nekoliko modela patika koji su namenjeni vašem tipu pronacije.

adidas Clima Cool Fresh – ženski model

adidas Clima Cool Fresh – muški model

Nike Free Run 5.0

Nike Dual Fushion Lite – ženski model

Napomene

  • Prijavljeni ste na listu #volimtrcanje preko koje ostvarujete popust o 20% na sve modele u Sport Vision radnjama. Sve što je potrebno je d u bilo kojoj prodavnici na kasi napomenete to i date svoj broj telefona zbog verifikacije.
  • Postavili smo linkove do modela na sajtu Sport Visiona – postoji mogućnost da se kod nekih modela cene u radnjama razlikuju. Ova razlika ne bi trebalo da je prevelika, ali je na nama da vam skrenemo pažnju
  • Ukoliko ste muškarac i imate preko 85kg ili žena sa više od 70kg pogledajte i modele za over pronatore koji će vam pružiti bolji oslonac i rasteretiti vaše zglobove.
Amaterska trkačka liga
Koja je moja pronacija – Pronator

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed