Vesti

Maraton u Parizu – pločice za pretvaranje kinetičke energije u električnu

3 komentara

Prošlonedeljni maraton u Parizu, na kome je učestvovalo 40 000 ljudi, dobio je sasvim novu energetsku dimenziju zahvaljujući inovativnom korišćenju kinetičke energije.

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta u saradnji sa kompanijom Schneider Electric, deo maratonske staze prekriven je posebnim pločicama koje proizvode električnu energiju, a koje se aktiviraju prelaskom preko njih. Svaki trkač proizveo je 8 vata energije koja je poslužila za napajanje električnih znakova i ekrana tokom održavanja maratona.

Pločicama za iskorišćavanje kinetičke energije, koje je razvila britanska kompanija Pavegen Systems, pokrili su oko 25 metara staze i prelaskom trkača preko njih proizvodili električnu energiju koju su skladištili u baterije. Na taj način je snaga svakog koraka je postala električna energija.

Za vreme trajanja maratona proizvelo se oko 7kWh električne energije. Inicijativa je pokrenuta sa ciljem podizanja svesti o mogućnosti korišćenja kinetičke energije.

Ove pločice za hvatanje kinetičke energije već su postavljene u nekoliko tržnih centara, stanica podzemne železnice i stadiona, a jedina prepreka koja stoji na putu njihove veće implementacije je cena sistema. Ali, iz kompanije javljaju kako će se povećanjem proizvodnje troškovi ugradnje ovih pločica smanjiti za 50%.

Izvor: www.ekokuce.com

Kud plovi ovaj brod?
Eksplozije na Bostonskom maratonu

Povezani članci

3 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed