Vesti

Evo koje je nacije najveći broj dopingovanih atletičara (Bar onih uhvaćenih)

Nema komentara

Nakon brojnih suspenzija Kenijskih atletičara, a prethodno i Ruskih, dobro je postaviti pitanje: Koje se nacije najviše dopinguju?

Izveštaj AIU pokazuje da pet nacija predstavlja 54 odsto ukupnih atletičara koji su suspendovani zbog dopinga. Radi se o atletičarima iz Rusije, Indije, Kenije, Maroka i Kine. 255 atletičara od ukupno 473 su predstavnici neke od ovih pet država. Od kojih čak 92 iz Rusije.

Rusija nacija sa najviše slučajeva dopinga

Sebastian Coe (Ian West/PA)

Većina navedenih slučajeva za ruske atletičare odnosi se na prekršaje u poslednjih pet godina. Ali postoje doživotne zabrane koje datiraju i deceniju unazad. Mnogi od ruskih prekršaja datiraju čak i pre skandala 2015. godine, ali postoje prekršaji koji su otkriveni i u poslednje tri godine.

Odmah iza Rusije je Indija sa 65 zabeleženih sankcija, Kenija sa 54, Maroko sa 24 i Kina sa 20.

Rusija i Ruska antidoping agencija (RUSADA) rade sa Svetskom atletikom na ukidanju zabrane ruskim sportistima i federaciji.

Kada je predsednik Svetske atletike Sebastian Coe zamoljen da prokomentariše situaciju RUSADA-e na konferenciji za medije krajem godine, on je rekao: „Veće će imati bolje informacije nakon sledećeg sastanka u martu 2023.“

21 kenijskih atletičara sankcionisani zbog dopinga

Kenija je bila u centru pažnje poslednjih meseci zbog brojnih sankcija koje su njeni atletičari dobili zbog dopinga. Prošlog meseca, šampionka Bostona 2021. Diana Diana Kipyokei dobila je šestogodišnju zabranu rada zbog pozitivnog testa na lek triamcinolon acetonid koji smanjuje težinu i povećava izdržljivost. Dvadeset i jedan od 54 kenijska sportista koji su bili suspendovani uhvaćen je u protekloj godini.

Od 2016. godine ova istočnoafrička nacija je klasifikovana u kategoriju A zemalja koje su pod nadzorom Svetske atletike i Svetske antidoping agencije (VADA), pored Belorusije, Etiopije, Maroka i Ukrajine.

Coe je posle sastanka Svetskog atletskog saveta u novembru 2022. rekao da Atletika Kenije ima „dug put“ da povrati poverenje i da kenijski ministar sporta Ababu Namwama i savet rade na pronalaženju rešenja.

U pokušaju da suzbije doping, kenijski ministar sporta rekao je za BBC News Africa u decembru da se nada da će ubrzati izmene zakona i suzbiti doping na isti način na koji vlada radi sa ilegalnim drogama – kriminalizujući ga.

Prethodni pokušaji da se doping kriminalizuje u Keniji bili su neuspešni, a predlog koji je podneo bivši član parlamenta i šampion Bostonskog maratona 2012 Wesley Korir je oboren 2016. Korir i njegova supruga, Tarah Korir živeli su u Waterlou, Ont. nekoliko godina pre nego što se vratio u Keniju.

NAJHLADNIJA TRKA NA SVETU! Najavljuju hladno vreme u Srbiji, ali vam se sigurno neće smrznuti trepavice
Otvoreno prvenstvo Beograda: januar 2023. godine
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed