* NaslovnaVesti

Inspiracija za mnoge sportiste širom sveta Dick Hoyt preminuo u 80. godini

Nema komentara

Dick Hoyt, koji je inspirisao hiljade trkača, očeva i sportista sa invaliditetom gurajući svog sina Ricka u invalidskim kolicima u desetinama bostonskih maratona i stotinama drugih trka, umro je, rekao je u sredu član porodice.

Dick je tiho preminuo u snu u svom domu u Hollanu, Massachusetts, u sredu ujutro, rekao je Russ Hoyt, još jedan od njegovih sinova, za Associated Press.

Imao je hronično oboljenje srca sa kojim se borio godinama.

Russ i njegov drugi brat Rob preneli su vest Ricku.

Tužan je, kao i svi mi, ali je dobro, kada smo mu rekli na njemu se videla reakcija kao da ga je neko udario.

Znam da je to kliše, ali želim da ljudi znaju da sam smatrao da je moj otac heroj, ne samo zato što je gurnuo Ricka u maratonu, već zato što je svima nama bio sjajan otac s kojim ste mogli razgovarati, inspirisao je ljude da na svu svoju decu gledaju kao na jednake bez obzira na njihov invaliditet.

Russ Hoyt

Dick Hoyt je svog sina, koji je kvadriplegičan i ima cerebralnu paralizu, prvi put gurao na Bostonskom maratonu 1980. Dick i Rick su u specijalizovanim invalidskim kolicima zajedno završili 32 Bostonska maratona, sve dok se Dick, zbog zdravstvenih problema, nije povukao 2014. godine. Planirao da se povuče nakon trke 2013. godine, ali otac i sin nikada nisu završili zbog bombaškog napada te godine, pa su se vratili još jednom.

U proleće ’77. godine Rik je rekao svom ocu da bi želeo da učestvuje na humanitarnoj trci od 8km koja je posvećena jednom igraču Lakrosa koji je ostao paralizovan nakon nesreće. Dik, koji je bio daleko od trkača dugoprugaša, pristao je da podrži svog sina i trči trku gurajući ga u kolicima.

Kada su uspešno završili trku, Rik je saopštio onu odlučujuću rečenicu svom ocu: ”Tata, kada trčimo, osećam kao da nisam hendikepiran”. 

Kada mi je to rekao to je bila jasna poruka za mene, našli smo sport koji dozvoljava da Rik bude uključen ravnopravno kao i svi ostali. 

Dik Hoyt o trčanju.

Za oca kakav je Dik, ovo je bilo dovoljno da nastane jedna od najdirljivijih priča koja nas iznova podseća na najviše vrednosti koje postoje u nama. Primiti je bez suza skoro je nemoguće.

Dik i Rik za jedno su završili preko 1000 trka, uključujući maratone, duatlone i triatlone (6 Ironman-a). ’92. vozili su bicikl i trčali preko cele Amerike i prešli oko 6000 km za 45 dana! 

Bostonska Atletska asocijacija se oprostila od Legende Bostonskog maratona

Dik je personifikovao šta znači biti Bostonski maratonac, pokazujući odlučnost, strast i ljubav svakog Dana patriota više od tri decenije. Nije bio samo miljenik obožavalaca koji je inspirisao hiljade, već i odan prijatelj i otac koji se ponosio što je kvalitetno proveo vreme sa svojim sinom Rickom dok je trčao od Hopkintona do Bostona.

Iz saopštenja Bostonske Atletske Aoscijacije

Saznajte više o Hoyt timu OVDE

Team Hoyt: Najdirljivija priča u svetu trčanja
Otvoren je 3D virtuelni muzej atletike
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed