Vesti

Treniranje jednog sporta je prošlost

Nema komentara

Ako ste roditelj ili trener koji je pomislio da je za dete najbolje da odabere jedan sport i da se samo njemu posveti, možda bi trebalo da pročitate ovaj tekst. Dajemo vam par razloga koje dokazuju da je treniranje jednog sporta prošlost.

Usavršavanje jednog sporta je kada se dete fokusira na intezivne treninge u jednom sportu, dok isključuje bilo koji drugi sport. To je trend koga su se mnogi roditelji i treneri pridržavali, bez razumevanja posledica.

Nova istraživanja pokazuju da, zapravo, diversifikacija sportova ima mnogo bolje rezultate u usavršavanju jednog sporta.

Zašto ne samo jedan sport?

Prvo i najvažnije, deca treba da budu deca. Treniranje jednog sporta često dovodi do prezasićenja, pa je često posledica prestanak bavljenja tim sportom. Ukoliko je sport zabavan podstaćiće veću ljubav prema svakom sportu pojedinačno, što je vrlo važno kada dođe trenutak da se trenira na ozbiljnijem nivou.

Na primer, od 519 tenisera – početnika, koliko je bilo uključeno u istraživanju žurnala za Sport i Zdravlje, 70% je potvrdilo da su ozbiljno započinjali da se bave jednim sportom do 10 godine, a nivo zadovoljstva i satisfakcije bi počeo da opada nakon 14 godine.

Teško je u ranoj mladosti reći kada će dete dostići svoj vrhunac. Najbolji šestogodišnji fudbaler na svetu možda ne bude bio najbolji sa osam godina, ili osamnaest. Podsticanje talenta i ograničavanje izbora/opcija ne mora da se međusobno isključuju.

U istraživanju žurnala Sport i zdravlje, od 376 profesionalnih atletičarki, samo je 17% njih treniralo isključivo atletiku, a većina je imala svoje prvo iskustvo u drugim sportovima.

Koje su prednosti?

Postoji i fizički benefiti od diversifikacije sportova, uključujući i smanjenje rizika od povreda. Različiti sportovi zahtevaju različite sistematične pokrete i aktivaciju određenih mišića. Što je više aktiviranih mišića kod mladog sportiste, to je manja mogućnost od povrede jer je većina mišića u potpunosti razvijena.

Rizik od povreda se drastično povećava od preopterećenja. Trenirajući jedan sport ne dozvoljavamo telu da odmori mišiće koji se najčešće koriste i na taj način stavljamo mišiće i zglobove u opasnost.

Veštine se prepliću u sportovima. Mnogi od najboljih svetskih sportista su svoje veštine razvili trenirajući neki drugi sport, a ne onaj u kojem su se proslavili.

Diversifikacija sportova je važna i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kada se treba usavršavati u jednom sportu?

Savet je jednostavan: slušajte svoje dete. Ono će razvijati motoričke veštine do jednog trenutka kada će vam pokazati šta je njegova strast i tada će želeti da se posveti samo jednom sportu.

Rani razvoje je baziran na razvoju osnovnih sportskih veština. Što više sportova dete trenira, veća je mogućnost da se razvije u profesionalnog sportistu.

 

Izvorni tekst je na sajtu Acitvekids.

 

Osnivačica Bejrut maratona Mej El Halili: Želimo da ujedinimo ljude kroz trčanje
Trčanje na kanabisu: Dupla doza sreće i još ponešto – Iskustva trkača/ica vs mišljenja stručnjaka
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed