Bivši vozač Formule 1 i četvorostruki pobednik Paraolimpijskih igara, Aleks Zanardi trenutno se nalazi u veštačkoj komi nakon što je zadobio teške povrede glave u strašnom udesu na trci ručnih bicikala.

53-godišnji Zanardi osvojio je dva CART šampionata u Americi i trkao se u Formuli 1 između 1991. i 1999. godine sa timovima Jordana, Minardija, Lotusa i Vilijamsa.

Obe noge su mu amputiarane nakon nesreće u toku trke pre gotovo 20 godina, sada je izgubio kontrolu nad ručnim biciklom dok se takmičio u štafeti ‘Obiettivo tricolore’ u Toskani, Italija u petak. Prema više izveštaja, prešao je belu liniju na putu i naleteo na kamion, koji nije uspeo da ga izbegne.

Nakon nesreće, Italijan je prebačen u bolnicu Santa Maria alle Scotte u Sieni, gde je podvrgnut tročasovnoj neurološkoj operaciji zbog povreda glave.

Bolnica je objavila ažurirani medicinski bilten u nedelju, rekavši da je Zanardijevo stanje i dalje “ozbiljno”, ali stabilno.

“Sadašnji uslovi opšte stabilnosti još uvek ne dozvoljavaju da se isključi mogućnost neželjenih događaja”

Dodaje se u izveštaju bolnice

Italijanski premijer Giusseppe Conte napisao je na Tviteru: “Hajde Aleks # Zanardi, ne odustaj. Cela Italija se bori sa tobom.”