Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Plutanjem do potpune opuštenosti: testirali smo floating

Za floating ste možda već negde usput čuli: neko je spomenuo potpunu deprivaciju čula u tankovima, serija Simpsons je imala jednu epizodu posvećenu plutanju. Možda ste videli da Đoković koristi tank? Možda vam je, kao meni, drugarica pisala i preporučivala mesecima unazad?

Bilo kako bilo, studija za plutanje u Srbiji i regionu i nema baš previše, ovo je praksa koja se polako uvlači u naš vokabular, i verovatno je to i dobro, da bi se ljudi lagano navikli (navukli) .

Zato nas je oduševilo kada se Float studio Novi Sad sam javio da nam pokloni plutanje kao nagradu za Novi Sad Business Run, i da je testiramo i sami u timu.

Šta je floating – zaboravite sve što ste čuli do sada

Floating se prevodi kao plutanje, ali marketuje uglavnom sa engleskom reči, verovatno jer se očekuje da ćete je tako pretraživati.

Ideja je da se telo maksimalno opusti – što se postiže nivelacijom svih čula:

  • plutate u 1000l vode u kojoj je rastvoreno 400kg soli magnezijum sulfata, ovo stvara super gustu vodu, i efekat plutanja kao na Mrtvom moru, sa salinitetom od 35%
  • voda je zagrejana na savršenih 35 stepeni, toploti vaše kože, čime se čulo dodira praktično ublažava i ne znate gde prestaje voda a počinjete vi
  • tank je potpuno zvučno izolovan, a dobijate i čepiće za uši ako ste posebno zvučno senzitivni (kao ja npr.)
  • možete plutati u potpunom mraku, ali uvek vam je na raspolaganju i blago plavo svetlo, ako ste klaustofobični
slike: float.rs

Kada se ovi faktori saberu dobijate jedne potpuno nesvakidašnje uslove koji daju mogućnost da se opustite kao nikada do tada. Trajanje seanse je od 60 do 90 minuta zavisno od studija koji odaberete.

Šta floating obećava – a šta ispunjava?

Indikacije za plutanje moguće je podeliti u tri pravca:

  • Fiziološke: koristi za telo (opuštanje, smanjivanje pritiska, bolji san, brži oporavak mišića…)
  • Mentalne: koristi za psihološke probleme
  • Spiritualne: koristi za duh

Na slici ispod možete videti rezulate studije koja je poredila uticaj opuštanja plutanja u tanku na tenziju mišića i mentalnu tenziju u odnosu na gledanje lepog dokumentarca.

slika preuzeta sa sajta float.rs

Spiritualna obećanja plutanja se kreću oko ideje da kada se izoluju sva čula i maksimalno se opustimo, lakše dolazimo u stanje praznine uma, odakle možemo da radimo dalje.

U praksi: iz ličnog iskustva prve dve stavke apsolutno mogu da potpišem, opuštanje nije odjednom, dolazi postepeni, a rameni pojas se meni opustio najteže i na kraju. Mentalna opuštenost se desila mnogo brže i držala me je duže od telesne.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Meditativno, nisam osetila nikakvu promenu.

Što ne znači da vi nećete – slušajući iskustva drugih floatera, deluje da se razlikuju od čoveka do čoveka, tako da je zaista najbolje isključiti očekivanja i prepustiti se ovom procesu.

Zašto je floating dobar za trkače?

Oporavak mišića nakon trčanja maksimalno je ubrzan odlaskom u tank. Soli potpomažu izvlačenje toksina i bržu metabolaciju laktata.

Trkači se kunu da im plutanje ubrzava oporavak.

Pogledajte kako Ironman opisuje svoje isksutvo:

Naše iskustvo: plutanje u Novom Sadu

Komunikacija sa Mihajlom iz Float.rs je išla jako jednostavno, dao nam je konkretne savete šta uraditi pre samog plutanja: kada jesti, ne piti kofein 4 sata pre plutanja, i šta da ponesemo. Ukratko: plutati možete goli, imate svu privatnost, a možete da ponesete i kupaći.

izvor: float.rs

Dobijate bademantil, papuče, peškire, i privatno kupatilo gde se tuširate pre i posle plutanja. Kada ste spremni, sami startujete tank i ulazite u njega. Svetlo se automatski gasi nakon 10 minuta. U tanku imate dugme za pomoć, svetlo, flasicu sa vodom i peskiric (ako vam slučajno so udje u oči). U svakom trenutku možete i da otvorite vrata, jer su sa strane i iznad, tako da nema osećaja da ste zatvoreni.

Prvih deset minuta traje kao večnost. Nakon 20 minuta ja sam izgubila osećaj za vreme, pa mi je 90 minuta na kraju proletelo. Pet minuta pred kraj suptilni mehurići pale se kod nogu i glave, odmah nakog toga svetlo, tako da je buđenje lagano i neinvazivno. Nakon toga pali se pumpa koja tank prečišćava pre sledećeg korišćenja.

Moj lični utisak je bio bestežinski osećaj i trip da letim svemirom. Najduže mi se zadržavala energija u šakama, kao da su se ramena opuštala i tuda izbacivala stres. Nisam znala gde ću sa glavom, gde sa rukama dok same nisu doplutale iznad glave. Naizgled neudoban položaj je u plutajućem stanju najudobniji i maksimalno me opustio. Usresredila sam se na disanje i dozvolila umu da se potpuno isprazni. Toplota se širila telom i vreme je proletelo.

Nakon plutanja, zanimljivo mi je bilo da koža nije dobila karakteristični smežurani izgled koji dobija nakon dugog banjanja. Razlog je gustina vode, veća od vode u našoj koži, tako da nema direktne razmene.

Koža je istovremeno i svilenkasta, kažu da se magnezijum iz soli preko nje super upije i zaista je dobila dodatnu glatkost.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Posle tuširanja, čeka vas čaj ili kafa, i koliko god vam je potrebno vremena da se vratite u stvaran svet. U našem slučaju, u kola i nazad za Beograd.

Plutanje se preporučuje svima, a mi ga od srca preporučujemo vama! Svakom trkaču koji se u sledeća tri meseca pozove na sajt trcanje.rs Float Therapy Novi Sad obezbediće 10% popusta za prvi termin plutanja! (jedan termin od 90 minuta košta 2.500 rsd)

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Jedna od najvećih grešaka koje trkači prave jeste da nakon završetka maratona ne daju svom telu dovoljno vremena da se oporavi od napora. Bez obzira...

Trkačka klinika

Najveći izazov za sve trkače, ultimativna borba, psihološko stanje koje je teže i od najtežeg treninga je – oporavak od povrede! Radeći sa trkačima...

Trening

Odmor i opravak su sastavni deo trkačkog treninga, a pogotovo oporavak posle maratona. Da bi trčali brzo i bez povreda, između treninga vaše telo...

lifestyle

Od trenutka kada završite trening do početka sledećeg traje period oporavka koji je važan za svakog trkača jer je to period mirovanja kada se...