Trčali smo sa

Aleks Zanardi, šampion Formule 1: Dokle god imaš za šta da se boriš, čak i tvoj najveći poraz može postati tvoja najveća pobeda

1 komentar

Nakon strašne nesreće 2001. godine na trci u Nemačkoj, šampion Formule 1, Aleks Zanardi ostao je bez obe noge. Deceniju kasnije on je i dalje šampion, pobednik paraolimpijskih igara u biciklizumu u Londonu 2012. godine i pobednik u kategoriji ručnih bicikala na Njujorškom maratonu 2011.

Ovo je njegova priča danas:

Ko je Alesandro Zanardi?

Alesandro Aleks Zanardi je rođen 1966. godine u italijanskom gradu Bolonji. Svoju karijeru je stvarao u auto moto sportu. Osvojio je dve titule u CART šampionatu Severne Amerike tokom kasnih devedesetih godina prošlog veka. U dva navrata je vozio i za timove u karavanu Formule 1, prvo za Lotus, a kasnije i za Williams gde je bio partner sa Ralfom Šumaherom.

„Nema ničega magičnog u onome što sam uradio. Nisam skočio na moj bicikl zato što sam hteo da pobedim, pobedio sam zato što sam hteo da vozim moj bicikl. To je jednostavna istina koja se krije iza mog uspeha.“

Prelomni trenutak u njegovom životu dogodio se na trci u Brandenburgu u Nemačkoj, 15. septembra 2001. godine. Pred kraj trke, dok je bio u vodstvu, doživeo je težak udes posle kog su mu anputirane obe noge.

Period posle nesreće

I pored teških povreda, Aleks Zanardi se nije predao, nije odustao i što je najvažnije uspeo je u svojoj nameri da se vrati na stazu.

http://www.youtube.com/watch?v=ZVpGh7vKPgY&feature=related

To nije bila bilo koja staza, već upravo ona na kojoj se dogodio udes u kom je izgubio obe noge, samo 13. krugova pre kraja. Aleks se, 2003 godine dve godine posle udesa, vratio da završi trku, i uspeo je, odvozao je tih 13 krugova, uz pomoć posebnih pomagala u vidu volana sa menjačem i specijalnih uložaka umesto nogu koji su mu služili da pritiska gas ali i da nadoknadi težinu u bolidu. Po statistici, da je tog dana mogao da učestvuje na trci u konkurenciji sa ostalim vozačima i da je vozio kao što jeste, osvojio bi 5 poziciju.

Posle ovog uspeha, Zanardi je vozio trke World Touring Car Championship-a sve do 2009 godine, kada je završio svoju karijeru automobilskog trkača.

alex kiss

Aleks Zanardi – uvek pobednik

Na svom maratonskom debiju, 2007 godine u Njujorku, Alesandro Zanardi je zauzeo 4 mesto, u konkurenciji „handcyciling“ posle samo četri nedelje treninga. Takmičio se i na Para biciklističkom prvenstvu sveta 2009 godine.

U Veneciji na maratonu je pobedio 2009. godine. U Rimu je trijumfovao 2010 godine.

„Gde bih bio da se nesreća dogodila? Ko zna? Možda bih bio momak sa nogama, ali ne bih bio baš ono što sam. Ja sam Aleks Zanardi, ja sam srećna osoba, zato što sa 47 godina još nisam završio.“

Deset godina nakon udesa i amputacije noge, Alesandro Zanardi je pobedio na najvećem maratonu na svetu. U Njujorku je pobedio u konkurenciji 93 „Heroja i Divova“ koji su se takmičili u disciplini Handcycle. 

Kao svoj cilj zacrtao je da obezbedi sebi mesto u reprezentaciji Italije na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. Uspeo je i pobedio je.

alex stari bajk

Maraton je paradigma života koji istraje i pobeđuje. „Obične“ heroje maratona retko ćete pronaći na naslovnim stranama, no oni su ljudi među nama. Oni su inspiracija da uradimo nešto dobro za sebe i ljude pored nas. 

Goran Antičević: – Plan mi je da trčim još dugo!
Aimme Mullins: Šta je seksi telo? Pamela Anderson u sebi ima više ‘proteza’ nego ja i niko je ne naziva invalidom!

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed