Ultramaratonsko trčanje, dobrodošli u svet u kom žene prestižu muškarce. Ultratrkačice su brže od ultratrkača s porastom distance

Postoji momenat u kojem žene postaju brže od muškaraca. Na ultramaratonima, kako se ispostavilo, to se dešava nakon 313. kilometra. Zapravo, što je duža distanca, razlika između performansi žena i muškaraca je manja. 

Do ovih podataka smo došli na osnovu studije urađene u saradnji sa Internacionalnom asocijacijom ultratrkača (IAU). Studija je obuhvatila 5,010,730 rezultata ostvarenih na 15,451 trka u periodu od 1996. do 2018. godine, što je čini najvećom do sada. 

Ultramaratonsko trčanje je postalo sporije

Studija je takođe pokazala da su ultra trkači nikad sporiji – od 1996. godine su, na globalnom nivou, usporili 15% (sa 11:30 na 13:16 min/mile).

Sve više žena na ultramaratonima

Takođe, sve veći broj žena učestvuje na ultramaratonima te je ženski udeo u ultratrkačkoj populaciji nikad veći: zabeležen je skok sa 14% na 23%. 

Što se samog tempa trčanja tiče, ranije su razlike između muškaraca i žena bile znatno veće. Danas su stvari drugačije: 

Međutim, evidentno je da se ta razlika u pejsu smanjuje sa povećanjem distance. Žene su znatno sporije na kraćim distancama, a na ultrama se približavaju muškarcima dok ih i ne prestignu: 

U globalu, ultratrkači su sve sporiji. Ovako to izgleda u preseku po distancama: 

Zanimljivo je da su trkači na 100 milja zadržali sličan pejs u ovom periodu i jedini su koji su ostvarili napredak (iako samo 2%). Jedan od zaključaka je da se na najduže distance odvažuju najspremniji. 

Zanimljivo je videti ove brojke i sve više trkačica na ultra distancama. Nadamo se da će slična, ako ne i bolja slika biti i u Srbiji uskoro. 

škola trčanja