Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Ultramaratonsko trčanje, dobrodošli u svet u kom žene prestižu muškarce. Ultratrkačice su brže od ultratrkača s porastom distance

ultramaratonsko trčanje

Postoji momenat u kojem žene postaju brže od muškaraca. Na ultramaratonima, kako se ispostavilo, to se dešava nakon 313. kilometra. Zapravo, što je duža distanca, razlika između performansi žena i muškaraca je manja. 

Do ovih podataka smo došli na osnovu studije urađene u saradnji sa Internacionalnom asocijacijom ultratrkača (IAU). Studija je obuhvatila 5,010,730 rezultata ostvarenih na 15,451 trka u periodu od 1996. do 2018. godine, što je čini najvećom do sada. 

Ultramaratonsko trčanje je postalo sporije

Studija je takođe pokazala da su ultra trkači nikad sporiji – od 1996. godine su, na globalnom nivou, usporili 15% (sa 11:30 na 13:16 min/mile).

Sve više žena na ultramaratonima

Takođe, sve veći broj žena učestvuje na ultramaratonima te je ženski udeo u ultratrkačkoj populaciji nikad veći: zabeležen je skok sa 14% na 23%. 

Što se samog tempa trčanja tiče, ranije su razlike između muškaraca i žena bile znatno veće. Danas su stvari drugačije: 

Međutim, evidentno je da se ta razlika u pejsu smanjuje sa povećanjem distance. Žene su znatno sporije na kraćim distancama, a na ultrama se približavaju muškarcima dok ih i ne prestignu: 

U globalu, ultratrkači su sve sporiji. Ovako to izgleda u preseku po distancama: 

Zanimljivo je da su trkači na 100 milja zadržali sličan pejs u ovom periodu i jedini su koji su ostvarili napredak (iako samo 2%). Jedan od zaključaka je da se na najduže distance odvažuju najspremniji. 

Zanimljivo je videti ove brojke i sve više trkačica na ultra distancama. Nadamo se da će slična, ako ne i bolja slika biti i u Srbiji uskoro. 

Advertisement. Scroll to continue reading.
4 Comments

4 Comments

 1. veroljub

  25.11.2020 at 14:46

  Odličan tekst hvala. Pretposlednji pasus krije mnogo istine – na trku od 160km se odvaže samo oni najspremniji, s tim da sam siguran (iz mog ličnog iskustva sa Ironman triatlona) da će muškarac čak i ako nije najspremniji izaći i uraditi trku (pri tome se raspasti i rizikovati loš rezultat i povredu), dok žena neće to raditi.

  Drugi zaključak, na trci od 160km ili na 300km, mnogo je važnija glava nego noge (noge su se već odavno raspale), a ženska glava nije ništa drugačija od muške.

  Voleo bih da čitam još više ovakvih stvari.

 2. Jovana Subić

  25.11.2020 at 19:56

  Da, verovatno su zato na najvećim distancama bile samo elitne trkačice. Kad se lansiraju opet trke ažuriraćemo s novim podacima, nadam se još boljim.

 3. Predrag Zugic

  10.12.2020 at 12:27

  Postovanje,
  Mislim da je naslov teksta senzacionalan ali i netacan, makar ja ne mogu da ga prihvatim.
  1. Gde moze da se pogleda studija (bas bih voleo da je procitam)? NIsam je nigde nasao, kako su izvodjeni zakljucci, … to sto su izneli zakljucke mi nista ne znaci … gde je objavljena studija, u kom naucnom casopisu …
  2. Ja sam uradio analizu Spartatlona, od prve do poslednje godine. Ni na jednoj trci prosek top N zena nije bolji
  od proseka top N muskaraca, cak je razlika na svakoj trci bila dvocifrena u procentima. A opet se desi (doduse retko) da je prosek svih zena bolji od proseka svih muskaraca, sto ne znaci da su zene brze!
  Pozdrav.

  • Jovana Subić

   11.12.2020 at 16:40

   Evo cele analize ovde: https://runrepeat.com/state-of-ultra-running (linkovali smo je u uvodu za radoznale :)).
   Od tada je nekoliko studija objavljeno sa sličnim zaključcima.

   Bilo bi dobro uzeti u obzir i da su žene kasnije od muškaraca ušle u taj svet i da, s obzirom na različite događaje koji su se desili u poslednjih nekoliko godina, deluje kao da se zagrevaju i postaju sve bolje.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Svaka druga žena makar jednom oboli od sindroma policističnih jajnika. Trčanje u ovom slučaju nije samo preventiva, već i lek. Prenosimo vam Aleksandrino iskustvo....

lifestyle

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

* BEOGRADSKI MARATON *

Vikend za nama je obeležio veliki broj trka u sportovima koje volimo. Ulično trčanje, trail trčanje, triatlon, ultra trčanje bilo je svega, neko bi...