Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Održava se 39. Kanjiža Running & swimming festival

festival kanjiža

Kanjiža Running & swimming festival je trka na Severu Bačke sa velikom tradicijom za koju možda malo nas zna. Trka koja se prepoznaje po posebnom karakteru, jer jednako nudi izazov i plivačima i trkačima.

Razgovarala sam sa organizatorom ove manifestacije Kornelom Mesaroš, nekadašnjim atletičarem Spartaka Subotice.

Kao kratki uvod, pričaj malo o sebi. Iz kojeg sporta dolaziš, koji od ova dva ti je bliže srcu i zašto? Pošto ovde jednako su pozvani i plivači i trkači, pa samim time i oni hrabriji koji povezuju oba sporta pa ispadne aquatlon na kraju.

 Aktivno sam se bavio atletikom od svoje šeste do dvadesete godine. Bio sam član juniorske reprezentacije i višestruki sam državni prvak na 110m preponama, u toj disciplini sam postavio rekord Spartaka, koji još ni dan danas nije oboren. Kao šesnaestogodišnjak sam prešao iz Kanjiže u Spartak, gde je najveći utisak ostavio na meni tadašnji trener, nekadašnji olimpikon Laslo Ubori. Već i kao mali sam svake godine pomagao na ovoj trci, prvo na okrepnim stanicama kod dodavanje vode, pa posle u cilju kao zapisničar vremena. Uvek sam gledao trkače sa oduševljenjem. Za mene su bili pravi velikani izuzetnih dostignuća, koji su pomerali svoje granice bez obzira da li se radilo o elitnim ili rekreativnim sportistima.

Kornelo Mesaroš
Kanjiža Running & swimming festival ima dugogodišnju tradiciju, a od pre nekoliko godina sa tobom na čelu. Pričamo o jednoj od najstarijih uličnih trka u regionu, ovogodišnja je 39. izdanje. Kad je postala međunarodna?

Takmičenje je od početka međunarodno. Tradicija datira iz 1882. (!) a za to saznajemo od nekih sportskih radnika, koji su tokom arhivskih istraživanja, naišli na novinski člana iz tih vremena, čiju fotografiju prilažem. Tada se organizovala trka koja je startovala iz centra Horgoša sa ciljem na glavnom trgu u Kanjiži, gde su ih čekali mimobacači. A istog dana je najavljena i plivačka trka čija ciljna zastava je bila pričvršćena za čamac na današnjoj plaži. Manifestacija se završila druženjem uz ples i muziku. 

Za 100.godišnjicu ovog dešavnja 1982. je održan 1. Međunarodni atletski i plivački maraton, to je bilo zvanično ime manifestacije. U prvih 25 godina trka se tračala između Horgoša i Kanjiže na dužini od 13,5km. Pa su kasnije uvođenjem novih zakona, kad je put Horgoš- Kanjiža dobio regularnog karaktera, organizatori su bili prinuđeni da trku prebace na ulice centra Kanjiže, a start i cilj da bude na obali reke Tisa, tj.na takozvanoj plaži. 

Međuvremeno 2015. Godine odustajanje glavnog sponzora firme Potisje, trka mnogo gubi na kvalitetu, i dostiže svoju nisku vrednost. Lokalna samouprava je postepeno ponovo oživela trku, i danas stoje iza nas sa punom podrškom i dovoljnim budžetom. 2016. godine odlučeno je da naše takmičenje bude jedan od najvažnijih seoskih događaja, a sportski većnik saveta je zatražio od mene da budem glavni organizator. Što sam I prihvatio  Trudim se iz godine u godinu sa svojim timo da trku razvijemo u pozitivnom smislu i da budemo bolji. 

Kako ja znam mi smo druga najstarija ulična trka u regionu. Ovaj događaj je svojevremeno bio zaista veliki bum. Dolazili su trkači iz Beograda i iz raznih mesta iz Srbije. Takođe iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Češke i Rumunije. Pa se svet promenio i masovne trke nisu imali neku alternativu. Sada ponovo kako rekreativni sport počeo da živi svoju renesansu, ovakve manifestacije opet dobiju na značaju.

Lično sam imala prilike da trčim na Kanjiža Running & swimming festival trku i početkom 2000-te, a i sad ove poslednje pre pandemije. Uočljive su ogromne promene, kako sama ruta se razlikuje od prethodne, tako je trka dobila razne dužine a i više se ne odigrava u dva dana nego je i plivački i trkački segment u istom danu. Da li su ove promene bile neophodne,  da li se isplatilo ovaj poduhvat?

Naš moto je, da događaj je zbog učesnike i ne obrnuto. Osluškujemo potrebe trkača. Tendencija da sve više ima potrebe za kraćim dužinama je očigledna, pa zbog toga imamo tri dužine, da bi svima i početnicima i naprednima izašli u susret. Početnicima tu je trka na 4,3km, a ostali mogu da se oprobaju na 10 i na 21km. A onima kojima ovo ne bude dovoljno može da uskladi trčanje sa plivanjem, recimo 3km plivanja plus 10km trčanja, ili ambicioniznijima 7,5km plivanja plus 21km. Na kraju se sabiraju svi rezultati i na osnovu svih vremenskih rezultata proglasimo pobednike. Po ovome smo prepoznatljiviji i zanimljiviji od ostalih. 

O tome zašto smo bili prinuđeni da menjamo rutu sam pričao o prethodnom delu teksta, i da te promene uopšte nisu bile lako donošene odluke ali su bile neophodne. I dalje gledamo da svima po mogućnosti izađemo u susret i da ispravljamo eventualne greške. Po pitanju da budemo što efikasniji, ja se lično umešam među trkače istrčim par krugova sa njima, da osetim na svojoj koži atmosferu i da se suočim sa nedostacima, poteškoćama na stazi, a ne samo da posmatram situaciju sa strane. 

Advertisement. Scroll to continue reading.
Koliko je COVID-19 uticalo na vašu Kanjiža Running & swimming festival? Ako sve bude kako treba koliko učesnika očekujete ove godine?

Cele prošle godine smo bili u pripavnosti da ako bude i malo šanse, da organizujemo trku. Međutim i naša trka je otkazana u poslednjem trenutku. Ove godine smo se odlučili, da ako ne bude previše rizično organizujemo trku. Pratimo naravno I odvijanje situacije i ostale događaje pa šhodno tome donosimo odluke. Kao svugde po svetu smanjuje se broj učesnika, ali spremni smo i za to. Za nas organizatore najveća poteškoća je neizvesnost, i što ne možemo praviti dugoročne planove, nego moramo biti spremni za sve.

Svesni smo da je Kanjiža jedno malo mesto i da avgust mesec nije najidealnije, i zbog vrućine a i zbog godišnjih odmora, kada su svi negde odsutni,  i znamo da nikad nećemo brojati po 1000 učesnika. Ali sa raznovrsnim mogućnostima, programima ipak očekujemo približnih 700 učesnika ukupno ove godine, što je sasvim korektan broj za ovu trku i za naš grad.

Za kraj, dočaraj nam malo atmosferu, i šta ovaj mali grad pored reke može još da ponudi onima koji možda sad dolaze prvi put?

Za dobru atmosferu tu je DJ koji će da obezbedi muziku od jutra do mraka. Takmičarski centar je pored plaže i možete iskorititi i tu pogodnost za celodnevni odmor kupanje u reci, ili sunčanje na plaži. Posetioci nikad ne ostanu gladni kod nas, jer pored pasulja mogu da uživaju u raznim a donekle I tradicionalnim jelima, kao što je langoš (slane ili slatke mekike), palačinke, roštilj, hamburger. Što se tiče nagrada, apsolutni pobednici dobijaju praktične nagrade, a možda i novčane nagrade. Nagrađujemo svaku kategoriju, takođe i najmlađeg i najstarijeg učesnika. Moram naglasiti, da nagrade za kategorije prave osobe sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom, to je njihov doprinos, a i naš, da njihov trud i rad na ovaj način istaknemo I da im se zahvalimo. 

Ove godine kao sponzor nam se priključuje i 11TriBelgrade i nagradiće prvoplasirane u muškoj i u ženskoj kategoriji.

Želim vam odličnu organizaciju, a svim trkačima dobru zabavu i puno uspeha!

Hvala lepo! Pozivam sve da se prijave ili online ili na licu mesta, da se oprobaju u letnjem izazovu i da zajedno pomeramo granice. A sledeće godine uz mnogo veću atrakciju da proslavimo jubilej.

Raspis i propozicije trke pogledajte OVDE

Prijave za trku su OVDE

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Po prvi put Beograd će biti domaćin svetskog plivačkog takmičenja u dužinskom plivanju na otvorenim vodama,  X-Waters Belgrade. Plivački spektakl održaće se na Adi...

* Naslovna

Da li plivanje može da pomogne trkačima da postanu brži? Plivanje je odličan oblik treninga za trkače, plus može pomoći povređenim trkačima da se...

* Naslovna

Inspirisani člankom Njujork Tajmsa, prenosimo novosti iz nauke, i to u vezi istraživanja na temu kako srce sportiste radi i koje su razlike u...

* Naslovna

Trčanje ti je delovalo kao dosadna aktivnost? Ipak, svi tvoji prijatelji koji trče pričaju kako je trčanje zdravo, da se super osećaju nakon treninga,...