Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

X-Waters serija plivačkih maratona stiže 11. septembra u Beograd sa izazovom “Preplivaj Adu Ciganliju”

Po prvi put Beograd će biti domaćin svetskog plivačkog takmičenja u dužinskom plivanju na otvorenim vodama,  X-Waters Belgrade. Plivački spektakl održaće se na Adi Ciganliji, 11. septembra gde nas očekuje oko 200 najspremnijih plivača iz Rusije, Srbije i zemalja regiona. 

x-waters belgrade

Distance koje su na programu su nautička milja (1.85km), 3.5 km i 7 km kao i trka za decu od 100 metara. Kao svojevrsni izazov, pilvači će preprlivavati Savko jezeru po dužini.  

Želeli smo da Beograd  i Adu Ciganliju stavimo na mapu svetskih gradova u kojima se slavi plivanje. X-Waters okuplja više od 20.000 plivača, pre svega iz Rusije, a zbog tradicionalnog prijateljstva naše dve zemlje, mislim da imamo šansu da ugostimo više hiljada ruskih plivača i njihovih porodica u narednim godinama. Za Beograđane ovo će pak biti jedinstvena prilika da uzdužno preplivavaju Adu, jednom ili dva puta. Prve godine očekujemo oko 150 gostiju iz Rusije. Radujemo se što ćemo bazene zameniti otvorenom vodom, a na Adu dovesti jedan zaista svetski događaj. Naš slogan “All Swimmers Are Champions” za nas znači da je svaki plivač pobednik i želimo da u sledećim godina pomognemo razvoj ovog vida rekreacije” izjavio je Veroljub Zmijanac, direktor trke. 

X-Waters je dobro poznato ime svim plivačima koji vole izazov otvorenih voda: ova serija takmičenja nastala je u Rusiji sa jednostavnom idejom: povratak u vodu! Od Malte do Arktika, preko Moskve, Vladivostoka i Bajkala, X-Waters događaji uvek garantuju neobične i izazovne lokacije. Plivači koji dolaze na njih su takmičari iz celog sveta i reprezentuju više od 30 zemalja. 

“Ada Ciganlija kao najveći sportsko rekreativni kompleks u regionu, na svojoj teritoriji obuhvata veliki broj različitih sportova, kako na kopnu tako I na vodi. Iz godine u godinu, JP ‘’Ada Ciganlija’’ radi na implementaciji novih sportskih sadržaja – i besplatnih I komercijalnih; na izgradnji novih terena i parkova, organizuje besplatne obuke, velike događaje i manifestacije, kako bi ponuda bila što raznovrsnija i dostupna svim posetiocima i ljubiteljima Ade. Posebnu pažnju privlače sportovi I događaji koji do sada nisu organizovani na teritoriji Republike Srbije pa su tako ove godine izgrađeni tereni za padel, sport koji će tek steći popularnost u našoj zemlji. “X-Waters” kao svetski plivački spektakl na otvorenim vodama svakako zavređuje veliku pažnju, i zbog toga nam je posebno drago što možemo da se pohvalimo učešćem u organizaciji. Uvereni smo da će biti uvršten u kalendar tradicionalnih događaja koji se održavaju na Adi Ciganliji”, izjavio je VD Direktor JP Ada Cignalija, gospodin Robert Đukić.

Trku organizuju sport marketing agencija  SportIT, Plivački klub 11. April, uz pomoć JP Ada Ciganlije a uz podršku Plivačkog saveza Srbije. Ambasador trke je naš nekadašnji reprezentativac i trener plivanja Vladimir Antonijević, Dr Swim.  

Plivanje kao sport je u svetskim razmerama aktivnost koja je prisutna u svim zemljama sveta. Svetska plivačka federacija – FINA, broji 245 zemalja-članica, više nego što ih ima u UN. Posebna grana plivanja, tzv. „plivanje na otvorenim vodama“ je sve popularnije pogotovo u poslednjim godinama, kada ljudi, ne samo vrhunski plivači, već i rekreativci, plivači u zrelim godinama, žele da na otvorenom, u prirodi, u jezerima, rekama, morima… „dokažu“ pre svega sebi da mogu da plivaju milju, 5 km, 10 km, da „preplivaju na drugu obalu“… Ideja koju sprovodi X-waters je upravo ono čemu svi treba da težimo: plivački izazov, koji može da ostvari svako od nas, uz naravno određeni napor, ali koji nije „rezervisan“ samo za „najbolje“, već za širu populaciju! Plivački savez Srbije stoji iza ovakvih projekata i podržava na svaki način organizaciju ove manifestacije, koja je korisna kako za pojednica-učesnika, tako i za veliki pokret plivača, rekreativaca, a isto tako i za grad, državu…” Izjavio je Boris Drobac, predsednik Plivačko Saveza Srbije.

Prijave za događaje otvorene su na linku, rane prijave su otvorene do popune 25 mesta po svakoj trci. 

Vidimo se na Adi!

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Kanjiža Running & swimming festival je trka na Severu Bačke sa velikom tradicijom za koju možda malo nas zna. Trka koja se prepoznaje po...

* Naslovna

Da li plivanje može da pomogne trkačima da postanu brži? Plivanje je odličan oblik treninga za trkače, plus može pomoći povređenim trkačima da se...

* Naslovna

Trčanje ti je delovalo kao dosadna aktivnost? Ipak, svi tvoji prijatelji koji trče pričaju kako je trčanje zdravo, da se super osećaju nakon treninga,...

Vesti

Nemali broj puta ste mogli da čujete kako ljudi preporučuju plivanje kao aktivnost koja opušta mišiće, rasterećuje ljude psihički, a još je i zdravo....