Blog & KolumneHimalaji 2012Trke

Ispraćaj na Himalaje i humanitarna akcija za Dineša, četvrtak 5. april 21h u RRCT

3 komentara

U četvrtak 05.04. od 21h prostorije našeg kluba u Gospodar Jovanovoj 33 biće otvorene za sve ljubitelje outdoor aktivnosti i za sve naše prijatelje koji žele da nas isprate na Himalaje. Uz pićence i kolače, odgledaćemo neke lepe filmiće o Himalajima, upoznaćete Dragana Jaćimovića, prvog Srbina koji je bio na Mont Everestu, Extreme Summit Team i moćićete da pomognete jednu lepu priču i školovanje jednog malog dečka sa Nepala.

Dineš, mali Nepalac koga zajedno školujemo ove godine

Zanimljivo je da poneki penjači na Everest imaju potrebu da „vrate“ Himalajima. Tako je i prvi čovek koji se popeo na Everest, Ser Edmund Hilari otvorio prvu školu na Himalajima, a danas fondacija koja nosi njegovo ime radi brojne projekte u ovoj siromašnoj regiji. Naša ekipe je pre dve godine opremila biblioteku i školske rekvizite jednoj školi, ali i upoznala i pomogla Dineš koji sada ima 14 godina. Pre dve godine, sa 12 bio je porter i nosio je 50-60 kg na leđima. Na svu sreću ukazala mu se šansa i sada se on školuje, završava srednju i veoma je uspešan đak. Mi ćemo mu u ovom pomoći!

Na koji način će novac biti iskorišćen? (izvod iz Jaćimovog intervju-a)

Dečko kojem pomažemo se zove Dineš, sada ima 14 godina, a monasi su ga pre 2 godine pronašli kao malog portera – nošenje tereta na leđima. Smilovali su  i zadržali ga u manastiru. Kada je Jaćim pre dve godine pomogao školu (nabavkom knjiga i sportskih rekvizita) odlučeno je i da se pomogne ovom malom da se sakupi novac za školovanje u srednjoj školi. On je sada već završio 2 razreda i ima jako dobar uspeh, a posebno u fizičkom. Bitna stvar jeste da se Dineš zarši srednju do kraja, jer svaka lažna nada za ljude kao što je on (nema drugoga, jer su mu roditelji pomrli) može biti veoma teška i presudna za njegov dalji život.

Ukoliko date novac (200, 500 ili 1000 dinara) svih 600 € će biti predato direktno gospođi koja je kontakt osoba i odgovorna za njegovo starovanje, a sa kojom Jaćim ima komunikaciju. Novac ja skupljam, a predaću ga direktno Jaćimu, te ćemo na treku i posetiti školu i nadam se upoznati maloga.

Novac će biti potrošen isključivo na školovanje, smeštaj i ishranu malog Dineša u internatu (oko 500 €), a jedan deo novca i na garderobu i džeparac tokom godine (ne više od 100€).

Ovde vam potvrđujemo da ćemo u povratku napraviti i malu reportažu o školi i Dinešu, a za par meseci biće i izveštaj o tome na koji način je novac potrošen (da li Dineš stvarno nastavlja školovanje i kako mu ide).

Zato vas i molim sa sakupimo novac za školovanje za ovog malog. Mi ćemo ga i upoznati na treku i predati mu novac, a vi ćete imati prilike da to sve pratite i uživo od 8. aprila 2011.

Vidimo se i čitamo se!

Ponesite dobro raspoloženje i dođite da se upoznamo, družimo i dobro zabavimo u četvrtak 5.4.. A onda, od 8.4. nas pratite uživo sa Himalaja 🙂

Trčanje.rs Enervit OpenRun 01.04.2012
Vikend u planini iz Jaćimovog pera

Povezani članci

3 komentara. Leave new

  • I jel u pitanju cetvrtak 5. april ili petak 4. maj ili nesto trece?

    Odgovori
  • Hvala za mogucnost da svako od nas bude na jedan tako vilinski  nacin u kontaktu sa bozanskom prirodom u svakom ljudskom bicu, podstaknut najdubljom ljudskom plemenitoscu da pomognemo jedni drugima. Volela bih da napravimo priliku da u narednom periodu dok je potrebno dajemo doprinos Dinesu kojemu je nase malo verovatno prva i jedina sansa da izadje iz zacaranog kruga surovosti zivota. Ja vec vidim Dinesa kako ce svoje zivotne prilike iskoristiti na najbolji moguci nacin, poput svakog od nas!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed