Početkom godine treniramo i stvaramo bazu za trke u prvom delu sezone (proleće) i drugom, onom ključnom trkačkom delu (jesen). Veoma je važno da trenirate tako da tempirate formu i trenirate mudro kako bi sačuvali snagu za trke koje su vam važne.

Postoje trkači koji vole da trče svakog vikenda neki polumaraton – samo je upitno koliko se tada napreduje (ukoliko je napredak želja), kao i oni koji pikiraju nekoliko ključnih trka (2-3) i nekoliko trening (test) trka – oni trče maximalno 6-7 trka u godini.

Ukoliko želite trkačku progresiju savet je da pripadate ovoj drugoj grupi i radite na kvalitetu, a ne kvantitetu. Takođe, obavezno povedite računa kako trenirate – bez plana i kontrole treninga teško ćete dostići svoj cilj. 

E sad, ukoliko želite da trčite “crème de la crème” onda imajte na umu ovih pet maratona: Tokio, Boston, London, Berlin, Čikago i Njujork.  Više o ovim maratonima možete pročitati ovde.

Takođe, jedni od popularnijih maratona u Evropi su: Maraton u Valensiji, Atini, Budimpešti, Beču, Pragu, Rimu, Barseloni, maraton koji se trči preko dva kontinenta – Istanbulski… ili ako ćemo o trkama u regionu to su svakako Ljubljanski maraton, Banjalučki, maratoni u Skoplju, Dubrovniku, Sarajevu, Zagrebu, Plitvicama…

Kada je reč i (polu)maratonskoj trkačkoj sceni Srbije, iz godine u godinu organizuje se sve više trka i bukvalno je problem naći termin. Jedni od većih i popularnijih maratona su: Beogradski, Novosadski, Somborski, Dunavski (Apatinski), zatim mladi, a veoma dobro kotirani Kruševački, Subotički, Rumski…

Ukoliko imate dilemu koje trke odabrati, možete ovde pogledati naš godišnji kalendar trka u Srbiji i regionu (koji redovno dopunjavamo po dobijanju novih trka, kako manjih, tako i većih :) ).

Koja je vaša omiljena maratonska trka? Imate li neku preporuku?

 

planovi za trčanje