Nordijsko hodanjeTreningZdravlje

Zašto bi trebalo da pošaljete svoje roditelje na nordijsko?

Nema komentara

Šta je to kardio, zašto je toliko bitan i kako nordijsko hodanje utiče na njegovo poboljšanje?

U današnjem govoru često se provlači reč „kardio“ i kako je jako bitno raditi na tome.

Kardio je skraćenica od reči „cardio – vascular“ (kardio – vaskularni sistem) u čiji rad su uključeni srce, arterijska i venska veza i sama cirkulacija koja se odvija u telu. Kao i bilo koji sistem, potrebna mu je snaga ili motor, kako bi ovaj sistem funkcionisao.

Za to je zadužen naš mišić – srce. Kontrakcijom ovog mišića, pumpa se krv brže ili sporije kroz ceo sistem. Ritam pumpanja krvi poznatiji je kao otkucaji srca, koji se meri otkucajima u minuti. Cirkulacija krvi ka svim organima je neophodna kako bi se kiseonik raspodelio po svim ćelijama i održavao organizam živim.

Kardio vežbe za zdraviji život!

Kada raditi na kardiu i šta bi trebalo raditi?

Za kardio-vaskularni sistem razvoj znači: imati sposobnost da se što brže dostave velike zalihe kiseonika u organe kod kojih je to najpotrebnije (mozak, mišići, stomak, itd.)

Kao što je već napomenuto srce je mišić i kao i ostali mišići mora se trenirati kako bi se razvijalo.

Zašto je kardio trening bitan?

Kardio – vaskularni sistem ima zadatak da obezbedi kiseonik svim organima, bez obzira da li spavate, trenirate ili ste na žurci. Kiseonik nam je potreban da bi funkcionisali.

Potrebna količina kiseonika će varirati u zavisnosti od intenziteta i angažovanja vaših mišića. Kada hodate, trčite koristite intenzivnije mišiće nogu nego obično, što zahteva veće snadbevanje kiseonikom, a vaš kardio-vaskularni sistem je taj koji nosi tu količinu dodatnog kiseonika da bi se prilagodio novoj potrebi.

Na taj način, tako što telo izlažete određenom naporu omogućava sistemima da se adaptiraju i postanu bolji i efikasniji. Što više radite na kardiu poboljšavate ovaj sistem i pored povećanja izdržljivosti, jačate zdravlje u svakodnevnom životu.

Kako da razvijem svoj kardio?

Postoji mnogo načina. Razvijanje kardio-vaskularnog sistema zavisi od tipa fizičke aktivnosti.

  • Kontinuirane aktivnosti

Cilj je korišćenje našeg kardio-vaskularnog sistema kroz fizički napor. Te aktivnosti su uglavnom ciklične (ponavlja se isti pokret) kao što su trčanje, hodanje, nordijsko hodanje. Ukoliko se opredelite za hodanje ili nordijsko hodanje – koje ima razne pogodnosti za vaše telo – trebalo bi da budete u brzini gde bi polako krenuli da hodate (6-9km/h) u trajanju najmanje 30 minuta.

ŠKOLA NORDIJSKOG HODANJA JE IDEALNO MESTO ZA RAZVOJ KONDICIJE, JAČANJA MIŠIĆA I NAŠ PROGRAM SADRŽI DUGE TRENINGE, SA IDEALNIM INTENZITETOM. PRIDRUŽI SE NORDIJCIMA – LINK ZA PRIJAVU JE OVDE.

  • Dugi treninzi

Ako ste na početku treninga i želite sebi da postavite cilj, 30 minuta aktivnosti je veoma dobar start. Kroz nekoliko nedelja ćete već sami osetiti želju da idete i više od tih 30 minuta. Ono što je bitno da imate na umu, svaki put kad zavežete pertle i planski krenete na aktivnost, vi već koristite kardiovaskularni sistem više od prosečnog.

  • Radite na svom intenzitetu: Ležerno, ne. Samo jako, ipak ne.

Idealni intenzitet nije ni mnogo brzo, ni mnogo sporo. Intenzitet ide ruku pod ruku sa obimom. Ukoliko je dugotrajnija fizička aktivnost (obimnija), intenzitet je manji i obrnuto. Intenzitet možete pratiti na osećaj ili preko pulsmetra.

Ukoliko pratite osećaj, dok hodate niste u mogućnosti da ćaskate kao na kafi, već su odgovori kraći zbog disanja koje se menja.

  • Zagrevanje i spremanje za kardio trening

Ako imate pulsmetar kao što su na primer Garmin ili Sunnto, određujete intenzitet tako što ste u opsegu 65 – 80% od maksimalnih otkucaja srca. Određuje se za svakoga posebno u odnosu na godine.

Kako da odredite svoj maksimalan broj otkucaja srca pročitajte na tekstu OVDE.

Koja je tajna dobrog kardio treninga

Redovnost.

Bolje je uraditi dva kraća treninga od 30 minuta u toku nedelje nego jedan duži, a idealno je 2 kraća i 1 duži trening. Promene će biti osetne već posle jednog meseca.

Koje aktivnosti poboljšavaju kardio?

Ne postoji najbolja aktivnost, vežba ili metod. Kombinacija različitih metoda, treninga i aktivnosti doprinose razvoju mnogih sistema. Trebalo bi izabrati one aktivnosti koje vama najviše prijaju, što ne znači da će biti uvek lake.

Ovo su neke od aktivnosti: nordijsko hodanje, brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje…

Kako ti razvijaš svoj kardio?

Tekst je preuzet sa nordijskohodanje.com

7 načina na koje nordijsko hodanje istant utiče na naše zdravlje
Izbegavajte ovih pet navika ako želite da ostarite kvalitetno
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed