* NaslovnaOna trčiZdravlje

Da li je bezbedno trčati tokom trudnoće?

Nema komentara

Kada trkačica ili bilo koja aktivna žena ostane u drugom stanju, poteže se tema: Da li je zapravo bezbedno trčati/vežbati tokom trudnoće. Zapravo se preporučuje da trudnice rade vežbe umerenog intenziteta najmanje 150 minuta nedeljno. Generalno, ako ste zdravi i vaša trudnoća je normalna, bezbedne ste.

Lekari savetuju da žene koje su redovno trčale pre trudnoće nastave i tokom trudnoće.

Međutim, postoje neki uslovi koji mogu učiniti vežbanje tokom trudnoće nebezbednim. To uključuje krvarenje, preeklampsiju, tešku anemiju, neke vrste bolesti srca i pluća i probleme sa placentom. Ako imate rizik od prevremenog porođaja, fizička aktivnost se nikako ne preporučuje. I zato je važno je da razgovarate sa svojim ginekologom pre nego što započnete bilo koji program vežbanja tokom trudnoće.

Pročitajte i: Trčanje u trudnoći – koristi za mamu i bebu

Prednosti vežbanja tokom trudnoće

Manje povećanje telesne težine

Studija na 39 žena koje su nastavile da vežbaju tokom trudnoće otkrila je da su bolje kontrolisale težinu i dobile manje kilograma i masti, ali i da su imale manji rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.

Svakako broj žena koje su učestvovale u studiji nije dovoljan, te su potrebna dodatna istraživanja.

Lakši porođaj

Trudnice koje vežbaju obično imaju lakši i brži porođaj, ali i oporavak. Osnovni razlozi zašto trening najčešće pomaže ženama pri porođaju su:

 • Bolja fizička kondicija
 • Povećana izdržljivost
 • Bolje držanje tela
 • Smanjenje stresa i anksioznosti

Važno je napomenuti da se efekti vežbanja na ishod porođaja mogu razlikovati od žene do žene i da nije garantovano da će sve žene koje vežbaju tokom trudnoće imati lakši porođaj. Takođe, važno je da se vežbe prilagode individualnim sposobnostima i da se izbegavaju aktivnosti koje mogu biti rizične tokom trudnoće.

Manji rizik od komplikacija

Vežbanje može smanjiti rizik od komplikacija u trudnoći, kao što je preeklampsija, i smanjiti verovatnoću carskog reza. Studije su otkrile da je gestacijski dijabetes manje uobičajen među ženama koje redovno vežbaju, kao i preeklampsija.

Mentalno blagostanje

Utvrđeno je da vežbanje tokom trudnoće smanjuje verovatnoću depresije za 67%. Vežbanje može povećati nivo energije, i poboljšati raspoloženje.

Razvoj mozga bebe

Istraživači su otkrili da vežbanje tokom trudnoće može podstaći razvoj mozga bebe. Studija o moždanoj aktivnosti novorođenčadi pokazala je da one bebe čije su majke redovno vežbale tokom trudnoće imaju mozak koji se razvija brže od onih sa sedentarnim majkama.

Rizici za trudnice tokom vežbanja

Ako niste trčali pre trudnoće, lekari preporučuju da ne počinjete tokom trudnoće. Međutim, možete pokušati da započnete sa laganom šetnjom. Ali važno je da zapamtite da morate da počnete polako.

Lošija ravnoteža

Centar gravitacije se menja tokom trudnoće, zahvaljujući dodatnoj težini ispred tela. Zato budite posebno oprezni kada trčite po neravnim ili strmim površinama ili grubom terenu, jer su vam zglobovi labaviji i skloniji povredama.

Više bolova

Neke trudnice osećaju bol oko karlice ili stomaka, koji se naziva bol okruglog ligamenta. To je zbog okruglih ligamenata koji pomažu u podržavanju materice. Može biti bolnije tokom intenzivnog vežbanja.

Kako bezbedno trčati dok ste trudni

 • Proverite cipele. Zglobovi i stopala su u najvećoj opasnosti od povreda tokom trudnoće. Neophodne su patike koje pružaju dobru podršku. Možda ćete morati da kupite obuću broj veću ako vam stopala otiču.
 • Više podrške. Vaše grudi se menjaju kako trudnoća napreduje, pa proverite da li vam sportski brus odgovara.
 • Pijte mnogo vode. Već morate da pravite više pauza zbog odlaska u toalet zbog povećanog pritiska na bešiku i možda ćete biti u iskušenju da pijete manje vode. Međutim, trudnicama je potrebno 8 do 12 čaša vode dnevno. Voda je potrebna za amnionsku tečnost, veći volumen krvi, i varenje.
 • Slušajte svoje telo. Trudnoća nije vreme za obaranje rekorda. Vaše telo već radi više nego ikada. Umesto toga, pravite pauze za šetnju, usporite ili dodajte dane za oporavak. Zbog hormona, umor je čest simptom u ranoj trudnoći. Nemojte se forsirati i ne očekujte da će vam nivo kondicije ostati isti kao u danima pre trudnoće.
 • Znajte kada da prestanete. Može vam biti teško da trčite u prvom tromesečju zbog mučnine i umora. U drugom tromesečju, mnoge žene smatraju da im se energija vraća i mučnina nestaje. Većina žena prestaje da trči u trećem tromesečju jer postaje neprijatno. Čak i profesionalne trkačice smanjuju trening tokom trudnoće. Studija na 110 takmičarki na duge staze pokazala je da je samo 31% trčalo tokom trećeg trimestra. U proseku su smanjile intenzitet treninga za oko polovinu.

Znaci upozorenja uključuju:

 • Krvarenje, curenje tečnosti iz vagine
 • Redovne i bolne kontrakcije materice
 • Glavobolja
 • Bol u grudima
 • Osećaj nesvestice ili vrtoglavica
 • Bol ili otok u telu
 • Slabost mišića koja utiče na ravnotežu
 • Kratak dah pre početka bilo koje vežbe

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, prestanite sa vežbanjem i razgovarajte sa svojim lekarom.

Izvor: Web MD

Dinamičko ili statično istezanje? Šta je važnije?
Da li je Noah Lyles Boltov naslednik?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed