Trening

7 razloga zašto je vožnja bajsa dobra za trkače

2 komentara

Ako već neko vreme trčite, znate da je unakrsni trening bitan deo plana treninga. Bez obzira da li trčite da biste ojačali, izgubili na težini ili trenirate za polumaraton, jačanje i poboljšanje izdržljivosti je najbolji način da izvučete maksimum iz svog trčanja. Tu na scenu stupa – vožnja bajsa.

Bajs može poboljšati trkačke performanse, ojačati mišiće i pomoći pri oporavku. A koje su to sve fizičke i mentalne prednosti vožnje bicikla i zašto bi ga trebalo uvesti u treninge?

Poboljšajte performanse

Ako želite da smršate, razmislite o tome da zamenite trke vožnjom bajsa kako biste izazvali svoje telo i postavili mu nove prepreke. Photo by David Dvořáček

Unakrsni trening vam omogućava da izađete iz uobičajenog ciklusa pokreta koji se ponavlja, koristeći različite mišiće i sekvence aktivacije mišića koje ili dopunjuju ili poboljšavaju primarne sportske performanse.

Vožnja bajsa poboljšava performanse time što razvija kondiciju, izdržljivost i smanjuje oštećenja mišića nogu. Takođe je i odličan kardio trening koji izaziva manje stresa na telo.

Ojačajte mišića

Kada trčite, jačate određene grupe mišića koje su vam potrebne za obavljanje određenih funkcija tokom trčanja. U početku jačate, ali ako se skoncentrišete isključivo na trčanje doći ćete do platoa.

To znači da ćete prestati da vidite rezultate i bićete frustrirani.

Bicikl pomaže da koristite različite grupe mišića koji su vam svakako neophodni za trčanje, kao što su kvadriceps, gluteus i mišići kora. Vaša efikasnost bi trebalo da se poboljša što će vam pomoći da trčite brže.

Poboljšajte oporavak

Mnoge trkačke povrede nastaju usled prekomerne upotrebe. Photo by David Marcu

Nakon jačeg treninga trčanja, ono što vam može pomoći da se oporavite, a ipak ne preskačete trening je bajs. Vožnja bicikla niskog do srednjeg intenziteta će pomoći vašim nogama da se oporave – smanjenje bola uz istovremen efekat dobrog kardio treninga.

Vožnja bicikla pomaže u oporavku tako što povećava protok krvi u listovima, kvadricepsima, gluteusima i tetivama kolena (svim mišićima koji su vam potrebni za trčanje), izbacuje mlečnu kiselinu čime pomaže mišićima da se oporave.

Sam pokret će takođe smanjiti ukočenost mišića i zglobova, a vi ćete se vratiti trčanju mnogo ranije.

Uvedite aerobni trening

Smanjite bol uz istovremen efekat dobrog kardio treninga uz vožnju bajsa. Photo by Alessio Soggetti

Mnoge trkačke povrede nastaju usled prekomerne upotrebe. Bez obzira da li se radi o trčanju na duge staze ili kumulativnoj kilometraži – što ste duže na nogama, veća je šansa za povredu. Najčešći razlog za to je umor koji dovodi do sloma forme trčanja.

Biciklizam, sa fokusom na vožnju na duže staze, omogućava trkaču da dobije odličan aerobni trening bez praktičnog uticaja na telo.

Kao dodatna prednost, kada se penje uzbrdo, biciklista može da menja brzine kako bi smanjio ili održao svoj napor – opcija koja nije dostupna trkačima!

Osim toga, kao aerobna vežba sa malim uticajem, vožnja bicikla će poboljšati vašu ukupnu kardiovaskularnu kondiciju bez oštećenja zglobova.

Optimizujte sagorevanje masti

Ako je jedan od razloga što ste počeli da trčite bilo da smanjite težinu, onda bi biciklizam mogao biti vaš najbolji prijatelj. Iako trčanje sagoreva više kalorija nego vožnja bicikla u istom vremenskom periodu, kako postajete efikasniji trkač, sagorevate manje kalorija.

Sagorevanje masti se dešava kada srce radi na oko 65 do 75 procenta svog maksimalnog otkucaja srca, što je zona koju možete postići tokom vožnje bajsa.

Ako želite da smršate, razmislite o tome da zamenite trke vožnjom bajsa kako biste izazvali svoje telo i postavili mu nove prepreke.

Probijte zonu komfora

Photo by Polina Rytova

Isprobavanje novog sporta može da vas izbaci iz zone komfora, čak i ako ste navikli da vežbate i već održavate formu. Formiranje nove navike i ubacivanje novog vida vežbe će trenirati i vaš mozak izgradnjom novih neuronskih puteva. A to znači da će poboljšati i vaše mentalno zdravlje.

Izgradnja novih neuronskih puteva u mozgu pomaže da se otvorite da isprobate više novih stvari, prekinete loše navike i osećate se samopouzdanije.

Ojačajte anaerobne sisteme

Vožnja bicikla je podjednako primenljiva na trening visokog intenziteta zasnovanog na instervalima kao što je i duga, stabilna razdaljina.

Bilo da se radi o vožnji bajsa na otvorenom ili o stacionarnom biciklu unutra, intervalni treninzi su odličan način da ponovite intenzitet treninga trčanja – ali bez velikog uticaja na telo.

Imajte na umu, iako jačaju srce, pluća i celokupan mišićni tonus, intervali vožnje biciklom neće poboljšati specifične mišiće koji se koriste tokom trčanja i neuro-mišićne puteve. Što znači da bi biciklističke vežbe trebalo koristiti kao dodatak, a ne umesto intervala trčanja.

Pročitajte: 21 RAZLOG ZAŠTO JE TRČANJE BOLJE OD BICIKLIZMA

Koji razlog je dovoljno dobar da odustanete od trke?
Principi treninga snage i vrste vežbi koje doprinose trčanju
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Zvonimir Perkusić
  28 maja, 2022 05:48

  Šta to netko ne zna
  U mom primjeru radio sam duatlon i biciklirao
  I u jednoj brdskoj ligi sam imao dovoljan broj nastupa pa sam odlučio u zadnjem kolu trčat istu stazu umjesto vozit bicikl
  Godinu dana kasnije samo sam trčao jer sam se ubio sa biiciklom/polomio sva rebra i dobio žicu u slomljenu ključnu kost/ i poceo sam trenirat trčanje prosječno 80 do 100km tjedno i nakon dobrih rezultata u trčanju cestovnom/npr. 10km ispod 41minute/ istrčao sam istu stazu od 12 km uzbrdo makadam šest minuta sporije nego kad sam biciklirao i povremeno trčao
  Tih sest minuta sporije bilo je dovoljno za ukupnu pobjefu u toj ligi za tu sezonu
  I usput imam 69g

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed