blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Koji razlog je dovoljno dobar da odustanete od trke?

Nakon što ste prošli kroz sve te pripreme i odricanja, teško ćete se odlučiti da od trke odustanete. Ali ponekad je opravdano da se povučete. Koji je to razlog da odstanete?

Niste prešli distancu

Budite iskreni prema sebi, da li ste pretrčali distancu do sad?

Možda vam fali neki kilometar do željene distance, ali nemojte se prisiljavati da trčite ako vaše telo nije naviklo na tu vrstu napora.

U idealnom slučaju, trebalo bi sami da pređete sličnu rutu najmanje tri puta pre nego što dođete do trke.

Ne brinite, niste prvi koji su napravili tu grešku.

Povredili ste se

Na treningu ste se susreli sa bolom u mišićima ili nekom drugom boljkom, ali niste odvojili vreme da se odmorite, pa povreda nije prošla.

Još uvek osećate blagi bol na početku, ali kako napredujete, tako je sve gore.

Ovde morate samo da procenite kada je pravo vreme da odustanete pre nego što napravite veći problem.

Bilo bi dobro da se vodite pravilom: ako se bol smanjuje tokom zagrevanja, stanje verovatno nije toliko loše. Međutim, ako je sve gore, momenat je da stanete.

Neophodno je da date svom telu dovoljno odmora da se oporavi, čak i ako to znači da odmarate nedelju dana tokom priprema.

Vreme postaje ekstremno

Nekad je skroz okej odustati od trke.

Kada je vreme nepodnošljivo i gotovo je nemoguće normalno trčati, organizatori najčešće otkazuju manifestaciju.

Isto tako, ovaj razlog je dovoljno validan da i sami sami procenite da u takvim situacijama nećete moći bezbedno da pređete distancu koju ste sebi zadali.

Na primer, ako je previše vruće, i telo vam gori uprkos hidrataciji, nemojte rizikovati da se onesvetite. Ne prisiljavajte se predugo na jakom vetru i ne rizikujte da se okliznete na kiši. Trke tek dolaze, a vi imate jedno telo.

Planirate previše trka

Ponekad mislimo da možemo više nego što telo dozvoljava. Ako vas sportski događaji motivišu, nema ništa loše u tome da ih redovno posećujete. ALI…

… uvek vodite računa da između trka prođe dovoljno vremena. U suprotnom, doći će momenat kada ćete biti potpuno iscrpljeni dan pred sledeći maraton, a ni na dan nećete biti sposobni da istrćite zadatu distancu. Ovo je vreme da odustanete i pre nego što ste počeli.

Tako neka istraživanja navode da je trčanje previše maratona nezdrava navika.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...