Trening

Eksplozivno završavajte trening i osećate se jače i brže nego ikad

2 komentara

Eksplozivno završavajte trening i osećate se jače i brže nego ikad. To je jedna od najvećih nagrada za trkače. Probojni treninzi koji dovode do preokreta i vode vas na sledeći nivo jasno vam dokazuju da nešto dobro radite. Meseci teškog i ponekad frustrirajućeg treniranja su se konačno isplatili. Spremni ste za nadolazeću trku.

Kako do proboja na novi nivo – Trening u kome pobeđujete sebe!

Proboj je trenutak u kome trkač oseća da dostiže novi nivo kondicije dok se fokusira na određeni cilj na sledećem takmičenju. Ovakvi treninzi su ključni kada se spremate za važnu trku jer vam pomažu da osetite da ste spremni i željni takmičenja. Nema ničeg što pruža veće zadovoljstvo u treniranju od osećaja da ste mentalno i fizički jači posle svakog trčanja.

Trkači mogu da dostignu proboj na novi nivo bilo u pogledu tempa ili u pogledu dužine trčanja.

Ponavljanje sličnih treninga tokom priprema može vam pomoći da podesite svoj nivo kondicije i pratite napredak. Da biste se pripremili za ove testove dajte sebi dovoljno vremena za oporavak kako biste odmorni uradili trening.

Na primer, 10×400 metara može biti dobar primer ovakvog treninga. Postižete proboj kada svaki interval trčite za 2 do 3 sekunde brže nego kada ste prošli put trčali. Popravljanje učinka u identičnim treninzima daje vam sigurnost i samopouzdanje da učestvujete na velikoj trci ili oborite lični rekord.

Proboj se može desiti i tokom dugih trčanja. Granice se pomeraju kada trkač koji se sprema za polumaraton ili maraton pažljivo i bezbedno povećava razdaljinu. Ako trenirate za maraton posle nekoliko treninga od 25 kilometara možete se odvažiti da istrčite 30. Ako uspete da istrčite 30 km istim tempom kojim ste trčali 25, prešli ste na novi nivo.

Da biste postigli proboj na novi nivo u treningu dobro je da kombinujete kratka i duga trčanja tokom treninga za maraton ili polumaraton. Vaša snaga raste dok tempo kratkih trčanja prenosite u duga trčanja. U isto vreme trudite se da na kratkim stazama budete još brži.

Kada planirate treninge tako da doživite proboj na novi nivo vi planirate prave motivišuće nagrade za svoje telo i um. Kada ste sigurni da ste se pravilno pripremili za trku bićete jaki i u telu i u glavi.

Ipak, zapamtite da je veoma važno da brzinu i dužinu gradite postepeno i pažljivo kako biste izbegli povrede i dostigli nove uspehe. Neka cilj trke bude start za nove proboje i nivoe u vašoj kondiciji.

Taktika u trčanju na 800 i 1600 m
Sprint

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Treninzi se zavrsavaju usporavanjem tempa, posebno ako su se radile deonice. Na kraju treninga, zadnjih 10 do 15 minuta, organizam se vodi ka smirivanju i tempo se smanjuje na 70 do 75 %.

  Odgovori
  • Damir Slijepcevic
   20 juna, 2011 18:55

    Koliko sam razumeo autorku, ona govori o periodu neposredno pre zadnjih 10-15 minuta, koji svakao treba da vode ka smirivanju!

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed