Gedžeti za trčanjeOprema za trčanje

Kada je vreme da prestanete da pratite metriku sa pametnih satova

Nema komentara

Neko će reći da je za trčanje dovoljan dobar par patika, i to je istina, ali postoji još jedan komad opreme koji je sveprisutan – fitnes traker. Koliko god da je dobro, nekad je poželjno da prestanete da pratite metriku.

Kada kažemo fitnes trakeri mislimo na pametne satove, puls metre i GPS uređaje za praćenje. Fitnes je jedan od vodećih trendova, a Američki koledž sportske medicine proglasio ga je proglasio vodećim trendom 2022. godine.

Jedna od pet odraslih osoba nosi pametni sat

2020. godine, jedna od pet odraslih osoba u SAD-u je redovno nosila pametni sat prema istraživačkom centru Pew. Od tada je taj broj samo rastao – globalne isporuke pametnih satova porasle su za 47 procenata u odnosu na prethodnu godinu u drugom kvartalu 2021. prema Strategy Analytics.

Za trkače, praćenje podataka može pomoći da unaprede treninge i to procenom trenutnog nivoa kondicije, praćenjem sna i oporavka itd. ALI, kao i sa svim ostalim, može doći do preopterećenja ako ne koristite ove podatke na zdrav način.

Kako podaci mogu biti od pomoći

Nauka je pokazala da redovno vežbanje samo po sebi može da vas učini zdravijim.

Ljudi koji su koristili aplikecije za fitnes i trakere zabeležili su dnevno 1.850 koraka više u poređenju sa nekorisnicima prema analizi iz decembra 2020. objavljenoj British Journel of Sports Medicine. I na sve to, bili su istrajniji u svojim treninzima za čak 13 nedelja više od onih koji nisu koristili.

Praćenje sopstvene statistike daje uvid u to kako trkač može da se poboljša i da vidi gde je potrebno da uloži više truda.

Iako lični osećaj ima svoj značaj, praćenjem trendova u tome kako vaše telo reaguje na promene udaljenosti, tempa, nadmorske visine, otkucaja srca i određenih uslova okoline, možete saznati mnogo više o svom trenutnom nivou kondicije.

Međutim, ne radi se samo o tome šta radite tokom treninga. Praćenje navika tokom dana, koje nemaju veze sa treningom, takođe mogu biti od koristi.

Fitnes trakeri nam stvaraju dozu odgovornosti

To što redovno trčite, ne znači da ste ispunili svoje kvote koje utiču na zdravlje. I zato fitnes traker potencijalno daje bolji pogled na vaše zdravlje, a sa druge strane vas podstiče da nadoknadite ono što je zafalilo.

Što znači da iako nisu možda direktno povezani sa zdravstvenim prednostima, kao što su niži krvni pritisak ili snižen nivo holesterola, oni mogu povećati vašu motivaciju za vežbanje (prema istraživanju objavjenom 2019. u American Journal of Medicine). A nauka je pokazala da redovno vežbanje samo po sebi može da vas učini zdravijim.

Fitnes trakeri služe kao vizuelni podsetnik i stvaraju odgovornost koju imamo sami prema sebi. Nosivi uređaju zato redovno šalju povratne informacije, što je kao da imate drugara za vežbanje na zglobu. I što ste prilagođeniji određenim navikama, raste i vaša moć da ih promenite.

Tako da se prava moć biometrijskih podataka ogleda u mogućnosti sagledavanja šire slike.

Kada je vreme da prestanete da pratite metriku

Problem nastaje kada se previše zaokupite podacima. Prvo, podaci mogu biti tačni ili ne, a drugo mašina ne može da objasni sve nijanse koje postoje kod svake osobe ponaosob.

Podaci mogu biti sjajan deo slagalice, ali ono što ne mogu jeste da uzmu subjektivne stvari u obzir kao što je stresan dan, neprospavana noć ili težak trening koji ste radili ranije ove nedelje. Postoji previše načina da se sagledaju stvari u kojima algoritam ne može da pomogne.

Ovo posebno važi ako još i podaci koje dobijate nisu tačni. Sistematski pregled 158 studija iz 2020. godine otrio je da Fitbit, Apple Watch i Samsung precizno mere korake.

Koliko dobro trakeri dolaze do metrike

Apple Watch i Garmin su bili najtačniji kada se radi o merenju pulsa, a Fitbit teži ka potcenjivanju dužina. Što se tiče potrošnje energije, nijedan brend nije bio tačan. Članak iz 2016. u International Journal of Geographical Information Science potvrdio je da su fitnes trakeri krivi za „sistematsko precenjivanje udalljenosti“.

Preciznost praćenja sna zavisi od uređaja koji se koristi, kako kaže istraživanje iz 2020. u časopisu Sleep. Prenosivi uređaji za praćenje ishrane su toliko novi da je jedva nekolicina pouzdanih preko kojih možete da dođete do pouzdanih podataka prema studiji iz 2020. objavljenoj u JMIR mHealth i uHealth.

Surova realnost je da ne postoje propisi koji zahtevaju od ovih proizvođača uređaja da uporede svoje izlazne podatke u odnosu na bilo koju vrstu medicinske opreme zlatnog standarda, što uzrokuje značajne razlike u integritetu podataka unutar i između nosivih tehnologija.

Ono što može predstavljati veliki problem za neke ljude jeste da nosivi uređaji mogu zgaditi aktivnost kojom se bavite.

Koliko ozbiljno uzimate u obzir podatke sa fitnes trakera

Osim toga, kada jednom uzmete povratne informacije o učinku u obzir, bez obira da li su tačne ili ne, teško je ne razmišljati o njima svaki put kada se opet bavite tom aktivnošću.

Studija Univerziteta u Kopenhagnu iz 2020. godine zaključila je da podaci o aktivnostima sa nosivih uređaja mogu dovesti do povećanog nivoa neizvesnosti, straha i anksiozonosti i dovesti do opsesivnog i zavisnog ponašanja.

Ako osećate da ste krenuli tim putem, najbolje bi bilo da ne pratite podatke ili da bar smanjite na samo jednom nedeljno.

Ono što može predstavljati veliki problem za neke ljude jeste da nosivi uređaji mogu zgaditi aktivnost kojom se bavite. Šta to znači? Počećete da posmatrate svaki trening kao nešto što morate da radite, kao kaznu, a to definitivno može da naruši vašu motivaciju. Što dokazuje i studija iz 2016. godine objavljene u časopisu Journal of Consumer Research 2016.

Ignorisanje signala koje vam telo šalje prateći uređaj, samo pokazuje da je vreme da prestanete da koristite podatke na neko vreme i fokusirate se na ponovno povezivanje sa sobom.

Kako imati zdrav odnos sa fitnes trakerom

Trkači imaju tendenciju da budu motivisani velikim postignućima.

Na kraju dana, najvažnija stvar koju bi trebalo zapamtiti je da je fitnes traker samo alat koji je na raspolaganju trkaču.

Podaci su vredni, ali korisnici ne bi trebalo bespogovorno da veruju brojkama i zanemare svoju intuiciju.

Ovi uređaju imaju za cilj da posmatraju i opisuju trening sportiste a ne da ga kontrolišu, tako da je okej pratiti podatke, ali nikako misliti da su te informacije 100% tačne.

I na kraju zapamtite, vi ste najbolji traker sami sebi. Poznajete svoje telo bolje od bilo kog računara. Koristite uređaje ali obraćajte isto toliko pažnje na to kako se osećate svakog dana, i kako vaš životni stil utiče na trening. To je ono što će vam pomoći da date sve od sebe.

Novi najbrži triatlonski bicikl na svetu. Šta je „ispod haube“ bicikla Kristijana Blummenfelta na kom je probio sve zamislive Ironman granice?
„Ženski“ Garmin: Forerunner 255S, najmanji GPS sat ikada

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed