Blog & KolumneOprema za trčanje

Lično iskustvo u izboru opreme za trčanje

8 komentara
skener-stopala
Skener stopala pomaže pri određivanju pronacije

Moje prvo istinsko iskustvo u izboru opreme za trčanje dogodilo se u prodavnici specijalizovanoj za prodaju sportske opreme u jednom gradu u Nemačkoj. Vlasnici radnje su bili bračni par aktivnih sportista, posvećenih zdravom životu i sportu. Oboje maratonci, članovi udruženja koje osmišljava, organizuje i rukovodi maratonima to vreme baveći se maratonom u džungli (jungle marathon).

Pre svega, neophodna oprema

Ženski deo tima se odmah pobrinuo za moj sportski izgled. S obzirom na limitirani budžet želela sam da kupim samo ono što mi je neophodno. Prva neophodna stvar od koje nije bilo šanse da se odustane je solidan, čvrst, sportski grudnjak koji prevenira sve moguće promene i bolove koje mogu da se dogode usled fizičkih napora. Zatim “cool“ majica koja će služiti u svim vremenskim prilikama kao dodatak garderobi i sportske čarape koje štite stopalo od neželjenih povreda, iritacija i sl. Zatim su usledile helanke i naravno majice sve po prioritetu.

Skeneranje stopala u miru

Ova prodavnica je bila uređena kao i brojne sportske radnje u čitavom svetu, ali imala je i dodatnu opremu kojom se testiraju sportisti s ciljem da dobiju opremu koja najviše odgovara fizičkoj konstituciji i uslovima u kojima upražnjavaju sport. Odmah sam se izula i stala na aparat koji je snimio moja stopala. Slika je preneta u kompjuterski program u kojim  je uočen mali deformitet levog palca i tendencija da u neadekvatnim patikama ubuduće u toku trčanja osećam bol, dobijam žuljeve i da deformitet napreduje. Takođe, kompjuter je automatski obradio i sve veličine koje su takvim snimkom bile dostupne: moju težinu, dužinu stopala, visinu risa, spuštenost tabana itd.

Trčanje na traci

Potom sam stala na traku za trčanje gde je kamerom snimljeno kako trčim bosa. S obzirom na deformitet levog stopala,  i moja leva noga je blago naginjala ka unutrašnjosti. Ovi uvidi su bili dovoljni da se “dijagnostikuje“ kakve patike treba da nosim. Prodavac mi je ponudio Brooks Infinity 2 i Adidas Adistar Control 5. Obula sam prvo jedne, pa druge. Oba puta je moje trčanje na traci u novim patikama snimljeno i ostalo je da uporedimo snimke i vidimo koje mi patike najviše odgovaraju. U Adidas patikama moj deformitet je bio manji ali vidljiv. Brooks patike su deformitet u potpunosti korigovale, jer su patike svojim ojačanjem podržavale da moje stopalo i noga budu u pravom položaju. Ono što me je iznenadilo je broj patika. Moj broj je 36, patike su bile 38, i zaista vrlo su udobne, noga je u njima stabilna a veći broj patika omogućuje kretanje stopala a da pri tom ne dođe do iritacije.

Dodatna oprema – pedometar

Kada sam već ovako bila opremljena a radnja je nudila i satove, štoperice, pulsmetre i sve druge tehničke uređaje kojima ulepšavate svoj sportski život, nisam mogla da kažem ne pulsmetru i pedometru jer sam smatrala a i u to sam se potom uverila da će mi biti veoma važan izvor motivacije.  Moj Polar RS 300x i moje patike od tada su postale deo neophodnih stvari koje nosim sa sobom gde god da krenem.

Izbor adekvatne garderobe zavisi od vaše konstitucije i ukusa. Imajte poverenje da umete da izaberete najbolje za sebe. Izbor adekvatnih patika zavisi od težine, podloge po kojoj trčite, oblika stopala. U skladu sa tim birajte patike sa pojačanjem (cushioned), za stabilnost (stability) ili  kontrolu pokreta (motion control) ili pre kupovine skupih patika potražite savet stručnjaka.Kad već investirate, investirajte u najbolje. Izbor pulsmetra je stvar kvaliteta vašeg sportskog angažovanja, kontrole sposobnosti i mogućnosti vašeg tela koja pruža i sjajnu povratnu informaciju vašem umu kako da planirate trening i kako da ne preforsirate sopstveno telo. Time pre svega vodite računa da ne dođe do povrede i narušavanja vašeg zdravlja.

Želim vam da trčanjem osetite novi smisao u svom životu koji vam niko ne može oduzeti.

ASICS – „Anima Sana in Corpore Sano“
Zamena patika

Povezani članci

8 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed