Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Lično iskustvo u izboru opreme za trčanje

skener-stopala

Skener stopala pomaže pri određivanju pronacije

Moje prvo istinsko iskustvo u izboru opreme za trčanje dogodilo se u prodavnici specijalizovanoj za prodaju sportske opreme u jednom gradu u Nemačkoj. Vlasnici radnje su bili bračni par aktivnih sportista, posvećenih zdravom životu i sportu. Oboje maratonci, članovi udruženja koje osmišljava, organizuje i rukovodi maratonima to vreme baveći se maratonom u džungli (jungle marathon).

Pre svega, neophodna oprema

Ženski deo tima se odmah pobrinuo za moj sportski izgled. S obzirom na limitirani budžet želela sam da kupim samo ono što mi je neophodno. Prva neophodna stvar od koje nije bilo šanse da se odustane je solidan, čvrst, sportski grudnjak koji prevenira sve moguće promene i bolove koje mogu da se dogode usled fizičkih napora. Zatim ”cool” majica koja će služiti u svim vremenskim prilikama kao dodatak garderobi i sportske čarape koje štite stopalo od neželjenih povreda, iritacija i sl. Zatim su usledile helanke i naravno majice sve po prioritetu.

Skeneranje stopala u miru

Ova prodavnica je bila uređena kao i brojne sportske radnje u čitavom svetu, ali imala je i dodatnu opremu kojom se testiraju sportisti s ciljem da dobiju opremu koja najviše odgovara fizičkoj konstituciji i uslovima u kojima upražnjavaju sport. Odmah sam se izula i stala na aparat koji je snimio moja stopala. Slika je preneta u kompjuterski program u kojim  je uočen mali deformitet levog palca i tendencija da u neadekvatnim patikama ubuduće u toku trčanja osećam bol, dobijam žuljeve i da deformitet napreduje. Takođe, kompjuter je automatski obradio i sve veličine koje su takvim snimkom bile dostupne: moju težinu, dužinu stopala, visinu risa, spuštenost tabana itd.

Trčanje na traci

Potom sam stala na traku za trčanje gde je kamerom snimljeno kako trčim bosa. S obzirom na deformitet levog stopala,  i moja leva noga je blago naginjala ka unutrašnjosti. Ovi uvidi su bili dovoljni da se ”dijagnostikuje” kakve patike treba da nosim. Prodavac mi je ponudio Brooks Infinity 2 i Adidas Adistar Control 5. Obula sam prvo jedne, pa druge. Oba puta je moje trčanje na traci u novim patikama snimljeno i ostalo je da uporedimo snimke i vidimo koje mi patike najviše odgovaraju. U Adidas patikama moj deformitet je bio manji ali vidljiv. Brooks patike su deformitet u potpunosti korigovale, jer su patike svojim ojačanjem podržavale da moje stopalo i noga budu u pravom položaju. Ono što me je iznenadilo je broj patika. Moj broj je 36, patike su bile 38, i zaista vrlo su udobne, noga je u njima stabilna a veći broj patika omogućuje kretanje stopala a da pri tom ne dođe do iritacije.

Dodatna oprema – pedometar

Kada sam već ovako bila opremljena a radnja je nudila i satove, štoperice, pulsmetre i sve druge tehničke uređaje kojima ulepšavate svoj sportski život, nisam mogla da kažem ne pulsmetru i pedometru jer sam smatrala a i u to sam se potom uverila da će mi biti veoma važan izvor motivacije.  Moj Polar RS 300x i moje patike od tada su postale deo neophodnih stvari koje nosim sa sobom gde god da krenem.

Izbor adekvatne garderobe zavisi od vaše konstitucije i ukusa. Imajte poverenje da umete da izaberete najbolje za sebe. Izbor adekvatnih patika zavisi od težine, podloge po kojoj trčite, oblika stopala. U skladu sa tim birajte patike sa pojačanjem (cushioned), za stabilnost (stability) ili  kontrolu pokreta (motion control) ili pre kupovine skupih patika potražite savet stručnjaka.Kad već investirate, investirajte u najbolje. Izbor pulsmetra je stvar kvaliteta vašeg sportskog angažovanja, kontrole sposobnosti i mogućnosti vašeg tela koja pruža i sjajnu povratnu informaciju vašem umu kako da planirate trening i kako da ne preforsirate sopstveno telo. Time pre svega vodite računa da ne dođe do povrede i narušavanja vašeg zdravlja.

Želim vam da trčanjem osetite novi smisao u svom životu koji vam niko ne može oduzeti.

Advertisement. Scroll to continue reading.
9 Comments

9 Comments

 1. Igor Vujičić

  19.10.2009 at 08:25

  Tako je Marija, u Evropi se tako radi. Izložiš problem i pitaš za soluciju. Prava stvar.

 2. mig

  21.10.2009 at 10:26

  …kao kod nas … šalim se,bre :)).Tekst za 10+

 3. Dragan Šimić

  21.10.2009 at 12:03

  Ej bre!

  Dođe mi da upalim auto i odem tamo u pazar.
  Nego ima li gde u nas pulsmetara ( onih polarovih boljih)?

 4. Veki

  21.10.2009 at 13:20

  ja definitivno, posle ovog teksta, moram otići i uraditi ovu high speed kameru. vrhunski!

 5. damir markovic, sombor

  21.10.2009 at 15:18

  Gde se u Novom Sadu može naći bilo šta korisno za trčanje…

 6. Nemanja

  21.10.2009 at 20:31

  “Kad već investirate, investirajte u najbolje.”-ja sam za svoje patike potrosi dosta novca,a nisam siguran da li sam investirao u najbolje…odlican text!

 7. Veki

  22.10.2009 at 10:55

  Intreresantno.. patike po meri
  http://www.wired.com/reviews/product/pr_somnio

 8. Nion

  22.10.2009 at 14:17

  cim uvedu vize idemo svi grupno :)

Uključi se u diskusiju

Povezani članci