Gedžeti za trčanje

„Ženski“ Garmin: Forerunner 255S, najmanji GPS sat ikada

Nema komentara

Sportski satovi bi trebalo da budu rodno neutralni, ali tipičan sportski sat je uglavnom prilagođen muškarcima, te veličina samog sata uglavnom ne odgovara ženama. Najzad je izbačen „ženski“ Garmin, ujedno i najmanji GPS sat ikada.

Garmin Forerunner 255 i 255S

1. juna je izašao Garmin Forerunner 255 i 255S.

Garmin je 1. juna izbacio Forerunner 255 i njegov manjii pandan, 255S. Veća verzija ima nešto duži vek trajanja baterije (zato što je veća), ali oba sata su potpuno opremljeni GPS satovi, uz mogućnost reprodukcije muzike.

Većina novijih Garmin satova je izbačena u različitim veličinama, ali sa samo 41 mm u prečniku, 255S je najmanji kompletan triatlon GPS sat ove kompanije do sada. A ovo je pogotovo važno za žene.

Naravno, to ne znači da postoje restrikcije u smislu – ko nosi koji sat, ali tradiciju je ponekad teško pokolebati. Satovi su često rodno obeleženi (makar samo u glavama kupaca), a ženski dizajn je mnogo manji od muškog.

Tipičan muški sat ima kućište prečnika između 38 mm i 46 mm, dok standardni ženski sat između 26 mm i 36 mm.

Najzad veličina i funkcionalnost u jednom satu.

Stvari se moraju unaprediti kada su u pitanju punjive baterije, GPS i druga elektronika. GPS satu je potrebna baterija određenog kapaciteta (a onda i veličine) da bi pružio dugotrajnost. Tu je i pitanje GPS antena koje emituju i primaju signale i moraju biti na određenoj udaljenosti od baterije da bi se izbegle smetnje – što je sat manji, to je teže odvojiti ih.

I ovo predstavlja problem. Iako je tipičan GPS sat od 47 mm rodno neutralan, njegova sama veličina znači da će verovatno biti prijemčiviji muškarcima. A to onda znači da će one osobe koje traže „ženstveniji“ sat ovaj zaobići u velikom krugu.

Prema Keywordtool.io, 27.100 ljudi svakog meseca pretražuje na Google-u „Garmin satovi za žene“ (‘Garmin watches for women’), što pokazuje da, iako proizvođači satova možda ne ciljaju satove ka određenom polu, podela postoji.

Ženski Garmmin vs muški Garmin

Garmin Lily kao odgovor na „ženstveniji“ sat.

U januaru 2021. Garmin je odgovorio na zahtev za „ženstvenijim“ satom sa Garmin Lily-jem.

Ovo je uredan, kompaktan sat, prečnika samo 34,5 mm sa sjajnim recenzijama. ALI, kao sportski sat bez ugrađenog GPS-a, nije mogao da se nazove pravim sportskim satom.

Srećom, čini se da Garmin Forerunner 255S menja neke stvari. Iako nije tako mali kao Lily ili Vivoactive 4S koji je fokusiran na životni stil, ali sa prečnikom od 41 mm je veoma blizu veličine tradiocionalnog ženskog sata, ali sa svim ozbiljnijim alatima za praćenje.

Nije jasno kako je to Garmin postigao, ali to je svakako veliki korak, što znaći da korisnici više ne moraju da biraju između veličine i funkcije. Nadamo se da uskoro sama veličina GPS satova za različite sportove neće biti problem i niko neće imati razloga da misli „to nije za mene“.

Kada je vreme da prestanete da pratite metriku sa pametnih satova
Vrhunske slušalice za trčanje Philips A7306 – RECENZIJA

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed