Znate kako kažemo da su za trčanje dovoljne samo patike? E pa ako ste trkačica, smatrajte da smo slagali. Potreban vam je i kvalitetan brushalter za trčanje

Ako ste pokušale da trčite bez sportskog grudnjaka, jako brzo ste shvatile da je pravi sportski brushalter neophodan da bi se osećale prijatno dok trče, pogotovu na dužim treninzima.

Razlika u kretanju između hodanja i trčanja se ogleda u tome da svaka dojka može u trenutku trčanja da teži i po nekoliko kilograma. Zbog toga obični brus nije dorastao zadatku.

Koji sportsku brushalter kupiti i gde?

U potragu za dobrim brushalterom prvi put idemo  – peške, jer moramo da ga probamo.

Kod nas u shopu trenutno imate izbor od 6 modela:

Brushalter se uvek prvo proba, posle možete da ga kupujete online

Jednom kada nađete svoj model, slobodno možete da naručujete nove sa interneta.

Postoji par varijanti:

Kompresivni brushalter

Ova vrsta brushaltera zadržava grudi u mestu pomoću elastične trake i pribija ih uz telo.

Kako nema žice, niti korpe i sav je napravljen od sintetike, važno je da vam ovaj brushalter stoji uz telo – praktično kao oklop. Dobar savet je da u kabinu ponesete svoju veličinu, i jednu manje, ali očekujte da od veličina naiđete na: XS; S, M, L, XL oznake. Ovaj tip topova nema standardne brushalterske odrednice.

Potporni brushalter

Potporni brushalter sadrži strukturu oko grudi i omogućava veću kontrolu pokreta bez obzira na veličinu grudi.

On daje više mogućnosti za podesivost bretela.

Top sa integrisanim brushalterom

Ukoliko ste fan opcija 2u1, top sa integrisanim brushalterom je super izbor, jer ste odjednom kupili i majicu i brushalter.

Dobre strane ove kupovine su ubrzavanje odevanja, ušteda jednog artikla, ali tu su i negativi – jedno nošenje i odmah na pranje, smanjena mogućnost nošenja artikla zimi.

Na šta obratiti pažnju?

Da biste bile sigurne da nećete pogrešiti, evo nekoliko saveta za izbor brushaltera za trčanje.

  • Važno je da probate brushalter pre nego što ga kupite i uverite se da vam odgovara i da je udoban. Nemojte da ga kupujete ako ga ne probate. Idite u sportske radnje i izaberite brushalter koji je namenjen baš za trčanje.
  • Da biste sprečile ojed i omogućile sebi lagodnost u nošenju, tražite bruseve koji su izrađeni od materijala koji omogućava perspiraciju, na primer Adidas Coolmax ili Nike Dr-FIT. Izbegavajte one koji su napravljeni od 100% pamuka, jer jednom kada počnete da se znojite, on će ostati mokar. Ako imate bujno poprsje i potrebna vam je je jača podrška, tražite grudnjak koji ima šire trake za ramena i leđa.
  • Pogledajte kakvi su šavovi. Važno je da šavovi budu što diskretniji, a krajevi sa savijenim ivicama, tako da se šavovi ne primećuju. Što su šavovi diskretniji, manja je šansa da dođe do ojeda usled trenja brushaltera sa kožom.
  • Ako volite bruseve koji imaju žičano ojačanje sa donje strane (potporni grudnjak), proverite da su žice, a naročito njeni krajevi potpuno obloženi tako da vas ne bodu.
  • Isprobajte nekoliko različitih brojeva sportskih grudnjaka. Prava veličina za vas ne mora da bude veličina koju obično nosite. Brushalter je prevelik ako se materijal nabira. Ako vam se, pak, useca u kožu, onda je premali.
  • Kada ste u radnji i isprobavate sportski grudnjak, poskakujte u mestu da biste isprobale njegovu podršku. Brushalter treba da minimalizuje pokrete grudi u toku skakanja.
  • Ako prekršite osnovno pravilo i poželite da kupite brushalter preko interneta, proverite da li možete da ga vratite ili zamenite ako vam ne odgovara.
  • Ako ste pronašle onaj koji vam odgovara, kupite ga, ali to ne znači da treba da ga koristite zauvek. Svaki brushalter ima vek trajanja, a prema preporukama treba ga menjati kada izgubi elastičnost ili ako vam se telesna masa značajno promeni. Preporuka je da ih perete od 70 do 80 puta i sušite na vazduhu. Posle toga je vreme da kupite novi.

škola trčanja