* NaslovnaVesti

Sedmi maraton mejdžor? Sidnej, Kejptaun ili Čengdu?

Nema komentara

Abbott World Marathon Majors će dodati još jednan maraton u svoju prestižnu grupu do 2025. godine. Među tri kandidata našli su se maraton u Sidneju (Australija), maraton u Kejptaun (Južnoafrička republika) i u Čengduu (Kina).

Da bi maraton postao mejdžor, mora da ispuni stroge kriterijume tokom tri godine. Kriterijumi i standardi potrebni da trka postane Abbott World Marathon Major fokusiraju se na učešće, organizaciju, sertifikaciju, održivost i nasleđe.

#1 kandidat Kejptaun maraton

Fotka: Nick Gray C/C

Maraton u Kejptaunu se nada da će postati prvi afrički maraton koji će se pridružiti ovoj ekskluzivnoj listi. Tokom 2014, trka je bila jedan od prvih velikih sportskih događaja u Africi koji je proglašen bezbednim za životnu sredinu. 2021. maraton je petu godinu zaredom dobio prestižni status Svetske atletske zlatne oznake – jedini maraton u Africi kome je dodeljen ovaj status.

#2 kandidat Sidnejski maraton

Sidnejski maraton je prva trka u Okeaniji koja je nominovana. Ovaj maraton je deo Sidnejskog trkačkog festivala, koji svake godine privlači hiljade učesnika da trče preko legendarnog mosta u Sidneju i završe pod jedrima opere u Sidneju.

Trka je nasleđeni događaj Olimpijskih igara u Sidneju, ali se nada da će privući neke od najvećih svetskih trkača na daljinu i sportiste u invalidskim kolicima tokom perioda kandidature.

#3 kandidat Čengdu maraton

Maratonsko trčanje je najbrže razvijajući sportski događaj masovnog učešća u Kini. Prema zvaničnoj statistici kompanije AbbottWMM, 6.155 trkača iz kontinentalne Kine, Hong Konga, Makaa i Tajvana učestvovalo je na Abbott World Marathon Majors-u 2018.

Inauguralni Čengdu maraton održan je 2017. godine, čiji su domaćini bili Kineski atletski savez i opštinska narodna vlada Čengdu. Od svog osnivanja, maraton je težio da postane najuticajniji i popularni maraton u Kini.

Šta su Abbott Marathon Majors?

Abbott World Marathon Majors (AbbottWMM) je serija od šest najvećih i najpoznatijih maratona na svetu – Tokio Marathon, B.A.A. Bostonski maraton, TCS Londonski maraton, BMW BERLIN-MARATON, Bank of America Čikaški maraton i TCS Njujork Siti maraton.

Ova maraton serija obuhvata kako elitne trkače tako i elitne sportiste u invalidskim kolicima. Njihov Six Star Sistem je onlajn centar za rezultate koji slavi svakog trkača koji je završio od jedne do šest trka u seriji i podstiče ih da ‘Dohvate zvezde’.

AbbottWMM je takođe pokrenuo AbbottWMM Wanda Svetsku rang listu starosnih grupa – naš prvi globalni sistem rangiranja starosnih grupa u maratonu. Inauguraciono Svetsko prvenstvo AbbottWMM Wanda u starosnoj grupi održano je u jesen 2021. u okviru Londonskog maratona.

 

Đuro Borbelj osvojio četvrtu titulu seniorskog prvaka Srbije u 2023. godini
Prvo Svetsko prvenstvo u polumaratonu za pripadnike vojske
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed