* NaslovnaNajave trkaOna trči

dm Ženska trka Eko frendli događaj

Nema komentara

Već smo najavili dm Žensku trku 2. oktobra koja se održava u 10h na Adi Ciganliji, a ono o što je bilo u drugom planu jeste da je ovo Eko frendli događaj sa nizom promotivnih i konkretnih aktivnosti vezanih za zaštitu životne sredine.

Sjajna vest je da su majice za sve učesnice proizvedene od 100% recikliranog poliestera. Pre, tokom i posle trke će se održati veliki broj aktivnosti u domenu značaja promocije zaštite životne sredine.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za javni prevoz, Gradska čistoća, Srbijašume kao i operateri sistema za upravljanje ambalažnim otpadom Sekopak, Cenex, Tehno Ekopak i Eko Pak Sistem su partneri Beogradskog maratona na ovom značajnom projektu.

„Zajedničkim aktivnostima sa našim partnerima, želimo da ukažemo koliko je značajno da na ovakvim
događajima, malim koracima i u kontrinuitetu, primerima dobre prakse, svi zajedno doprinesemo da mi,
kao i buduće generacije, živimo u zdravijem svetu“

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona

Kako su nastale majice od 100% recikliranog poliestera za dm Žensku trku?

Ako do sada niste znali kako nastaju majice od reciklažnog materijala za učesnice ovogodišnje dm Ženske trke, proces je sledeći:

  • Nakon što potrošač ubaci flašu u kontejner za ambalažni otpad, ona se dalje odnosi u reciklažni centar. Tamo se ambalažni otpad razvrstava po materijalu i boji.
  • Posle toga se otpad usitnjava, pere i prave granulati. Kompanije kupuju granulate i koriste za izradu drugih proizvoda od plastike. Fabrike koje koriste predivo, ovaj granulat ponovo tope i provlače kroz mašine za predenje u kojima se otopljena plastika formira u vlakna.
  • Ohlđena vlakna se namotavaju i postaju predivo.
  • Posle ovog koraka se proizvođač majica odnosno FUSH uključuje u dalji proces pravljenja majica od recikliranog poliestera.
  • Predivo od recikliranog poliestera se stavlja na kružno pleteće mašine koje pletu materijal po unapred određenom šablonu, a od šablona zavisi koliko dobro će majica odvoditi vlagu i koliko će biti lagana.
  • Tako ispleten materijal se dalje balira i šalje – ili na farbanje ili direktno na krojenje.
  • Iskrojen materijal se šalje na sublimacionu štampu gde se u presama sa temperaturama od oko +200 C, dizajn sa papira prenosi na iskrojke.
  • Nakon ovog koraka iskrojci se sašivaju u gotove majice, prolaze kontrolu kvaliteta, peglaju i konačno pakuju i šalju klijentu.

Još danas važi aktuelna cena od 1790,00 RSD za prijavu na ovu trku.

Guye Adola i Gotytom Gebreslase su pobednici Berlinskog maratona 2021
10. Zagrebački noćni cener
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed