Vesti

„Prepakovana“ SkyRunning liga i nagrade najboljima: Miluša Bošković i Danijel Lončarević prvi

Nema komentara

Jako uzbudljiva SkyRunning liga 2022. godine je krunisana u ponedeljak 07. novembra dodelom nagrada najboljim „nebeskim“ trkačima SkyRunning lige Srbije i Crne Gore.

Ove godine su to Miluša Bošković i Danijel Lončarević. Odmah iza njih, na drugom mestu su Tatjana Jovanović i Dejan Žerajić (umesto kog je nagradu preuzeo Dušan Bazić). A na trećem mestu su Marija Kostić i Nikola Ilić.

Šta je donelo poslednjih 8 sezona SkyRunning lige Srbije i Crne Gore

Od osnivanja lige do danas, odigralo se čak 43 trke (ne računajući Sokolov put 2014.) u 4 različita formata:

 • Šest u formatu Vertical kilometer,
 • tridesetdevet u formatu Sky Race tj Sky Classic ,
 • devetnaest u formatu Sky Ultra
 • i jedan Sky Extreme na Šarplanini.

Na 19 lokacija širom Balkana održalo se ukupno 65 distanci za osam godina, što je u proseku nešto više od osam formata godišnje.

SkyRunning liga Srbije i Crne gore je izdvojila i ljude koji su ostvarili finalno rang bodoanje: Filip Nikolić, Nemanja Todorov, Ivan Tovilović, Agneš Giric Cvetković i posebno Ivan Živojinović koji je jedini učesnik / finišer sa bodovanjem na svim trkama u 2022.

Nova SkyRunning sezona – novi ranking sistem

U devetoj sezoni, SkyRunning liga Srbije i Crne Gore ima i novi ranking sistem. U odnosu na prethodne godine, sada postoje tri serije. A vertikala se vraća u program zbog Evropskog prvenstva. Evo koji su formati dostupni u 2023.:

 • Sky Classic (Sky Race & Sky Snow),
 • Vertical KM
 • i Sky Extra (Ultra).

I neće biti finalne (elitne) trke – Sky Master.

SkyRunning liga: Bodovanje

Svaka trka će biti bodovana kao i prethodnih godina. Počevši od prvog mesta bodovanje ide: 100 – 80 – 70 – 60 – 54 – 48 – 42 – 36 – 30 – 26 – 22 – 18 – 16 – 14 – 12 – 10 – 8 -6 – 4 zaključno sa 20. pozicijom kod muškaraca i kod žena.

Trke na Staroj planini i Prokletijama će u sezoni 2023. nositi duplo više bodova za svaku poziciju. Samo se SkyTrail (13km) na Staroj se ne boduje.

Za finalnu rang listu uslov je da imate četiri trke iz kalendara od kojih jedna mora biti ultra. Sinjavina sada pripada Sky Ultri kako bi vam olakšali. Pored Stare 64km i Prokletija 50km, računa se i trka u Mojkovcu. Dakle, računa se četiri najbolja rezultata po ovom principu (3 trke u mixu Sky Classica/VK + 1 Ultra). Naravno, možete uraditi svih 5 trka, ali se svakako računaju četiri najbolja rezultata. Ultra je obavezna i “poslednji voz” za taj format je Sinjavina.

Kalendar za 2023.

Kalendar
 • 11. mart, Jahorina SkySnow, 15km 1.150D+- ,
 • 10. jun, Ultra trail Stara planina, 5, 13, 34 & 64km (VK, Sky & Ultra. Sky Trail se ne boduje)
 • 14 – 16. jul, Prokletije VK, SkyRace & SkyUltra, 4, 30 & 50km (open race & European Champs, za nacionalnu ligu boduje se svaka trka bilo da ste na trci otvorenog tipa ili član reprezentacije)
 • 19. avgust, Sinjavina SkyRace, 34km 2.100D+-
 • 7. oktobar, Lužnički SkyRace, 25km 1.600D+-

U roku od 7 dana nakon trke će biti ažurirana rang lista. Lista se pravi od Stare planine. Ranking za sve sezone možete pronaći na sajtu (izuzev 2020. i 2021.).

Evropsko prvenstvo u SkyRunning-u: Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina kvalifikacije

Kvalifikacione trke u 2023. godini.

Dobra vest je da je SkyRunning asocijacija dobila dozvolu za učešće nacija iz regiona, koje nemaju zvanične skyrunning asocijacije na državnom nivou. Za njih je napravljn i poseban model i sistem kvalifikacija kako bi učešće na na Evropskom prvenstvu sledeće godine bilo moguće.

Da bi trkači iz ove tri države uopšte ušli u proceduru, neophodno je da popune upitnik i pošalju na mejl: skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 01.12.2022.

VK format

VK format, na raspolaganju su tri trke. A za ostvarivanje plasmana je neophodno da se realizuju dve.

Gledaće se do 10% vremena u plusu u odnosu na prvog/prvu odnosno pobednika/cu.

Primer, ako prvi na Biokovu ide 50 minuta, gledaće se rezultati do 55 minuta. Daljeg bodovanja nema. U slučaju da samo drugoplasirani ima vreme u tim okvirima, to je to (dobija 80 bodova i daljeg bodovanja nema). Ukoliko je 10 osoba u tom rasponu, gleda se do šestog mesta. Po propozicijama ISF-a maksimalno dozvoljeno učešće je 6 osoba po formatu po naciji, te ako uđu u taj raspon 50-55 minuta, nema širenja liste ispod šestog mesta.

Bodovanje ide: 100-80-70-60-54-48.

Sabiraju se bodovi sa dve trke. Čak i ako se realizuju tri trke, mere se dva najbolja rezultata.

SKY RACE format

Važe ista pravila za SKY RACE format, kao i za VK. S tim što na raspolaganju imate pet trka.

SKY ULTRA

SKY ULTRA format, ovde je računica ista, samo što je uslov jedna trka (naravno, opet možete završiti dve gde se gleda najbolji rezultat). Na raspolaganju imate TRI trke.

Napomene

Ako želite da startujete na dve trke, jedina dostupna kombinacija je VK i SKY gde možete ući na Evropsko na dva starta. Opcija VK i ULTRA ili SKY i ULTRA ne postoji.

Uvek se gleda ukupno vreme pobednika/ca a ne najbolje vreme po naciji.

Ukoliko neka od država nije izborila mesto na celokupnoj rang listi i bodovanju, jedan muški i ženski takmičar po naciji dobija start na Evropskom (u svom formatu) ako ispunjava ova dva pravila:

 • Ima navedeni broj trka (2 od 3 VK, 2 od 5 SKY ili 1 od 3 ULTRA)
 • je u top 10 overall na te dve trke i najbolji iz svoje zemlje

Prva pozicija za svoju zemlju ispod 6-og mesta, primenjuje se za obe trke (VK & SKY) ili jednu (ULTRA).

Na taj način daje se prostor zemljama da izbore mesto, ali ipak postoji nivo kvaliteta, kako navodi SkyRunning asocijacija.

Kvalifikacije Srbije i Crne Gore

U Trojanovom zagrljaju! Prokletije SkyUltra 50km 4.400D+.
Photo Milan Kopcok

I za kvalifikacije u Srbiji i Crnoj Gori važe ista pravila i principi. Sa razlikom što svi moraju završiti Jahorinu i Staru planinu (na Staroj se ne boduje SkyTrail). Dakle popunite upitnik i pošaljite na mejl skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 01.12.2022.

Širi tim reprezentacije se već zna. Svi reprezentativci će dobiti upitnik, a ako trkači žele da izbore status u reprezentaciji, javljaju se po navedenoj proceduri.

Od sad zvanični selektorski tim sprovodi stručni monitoring i plan svakog člana. Nakon popunjavanja upitnika slede testovi opterećenja sa spirometrijom i dostavljanje plana treninga za 2023. godinu.

Ukoliko imate svog trenera, radi se u dogovoru i skladu sa selektorskim timom. Pogotovo odabir trka. Ko nema trenera, stručni tim mu je na raspolaganju da spremi struktuirani plan.

Selektorski tim: Ivan Tovilović i Miloš Milisavljević.

Njujorkški maraton – Kenijci izdominirali u obe kategorije
Ako želite da trčite polumaraton sa 90 majica potrebno je ‘mnogo vežbe’, kaže trkač koji je oborio ovaj rekord
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed