Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Fer plej

Anders Nordberg, Michal Smola, and Thierry Gueorgiou, zvani "tim Fer plej", posle spašavanja Martins Johannsona

Prošlog leta sam bio član reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u orijentiringu koje je održano u Miškolcu u Mađarskoj. Na prvenstvu se trče sprint, srednje i duge distance, kao i štafetna trka koju čine tri člana. Priča koja sledi pokazuje tanku liniju koja je u ovom slučaju razdvojila san i javu vrhunskih sportista. O čemu je reč?

Orientiring: Flickr: timbobee

Kao i svaki put kad su u pitanju štafetne trke, atmosfera na startno-ciljnom prostoru je neverovatna. Svi imaju nekog svog favorita, kao i nekoga ko može da iznenadi. Favoriti su kao i uvek bili švajcarci, norvežani, francuzi, šveđani, dok su uvek tu iz prikrajka opasni česi, britanci, finci. Moji favoriti tog dana bili su francuzi, iako sam ja tog dana trčao treću izmenu za našu štafetu, ali realno je bilo da se mi ne možemo umešati u visok plasman.

Navijao sam za njih zbog toga što su godinu dana pre ovoga, na WOC u Češkoj izgubili prvo mesto zaista čudno-nesrećnim slučajem. U poslednjoj izmeni, na bukvalno poslednjem kilometru, članu francuskog tima legendarnom Tijeri Žoržuu, koji je u tom trenutku bio vodeći i bilo je izvesno da će francuski tim konaćno uzeti zlatnu medalju, uletela je pčela u grlo i nije mogao da nastavi. Po njega je došao helikopter i hitno je prebačen u bolnicu a britanski tim je nastavio i neočekivano osvojio prvo mesto. Sudbina se sa njima poigrala i u Mađarskoj.

Trka je krenula uzbudljivo. Na kraju prve izmene prvi su menjali rusi, slovaci, norvežani,francuzi i izraelci, a iza njih u drugj grupi su pristigli latvija, finska, češka, britanija i ukrajina dok su švajcarci nenadano menjali kao 16-ti. Na kraju druge izmene prvi su menjali francuzi, rusi, česi, norvežani i šveđani dok su švajcarci menjali kao 7.

I tada kreće prava drama. U poslednjoj izmeni sve sami bivši i aktuelni osvajači medalja na svetskim prvenstvima. Za francuze neprikosnoveni sedmostuki svetski šampion, kralj srednjih distanci, za norvežane Andreas Nordberg, za ruse Andrej Khramov aktuelni prvak sveta na kratkim distancama, za šveđane mladi Martin Johanson doskoro neprikosnoven u juniorskim kategorijama, za čehe Mihal Smola, za fince Mats Haldin i za švajcarce Matias Merc. Već na drugoj konroli rusi gube prvo mesto i francuzi prelaze u vođstvo. Tijeri Žoržu povećava svoju prednost do 6. kontrole gde pravi grešku i prelazi ga šveđanin Martin Johanson. Posle te kontrole Johanson samouvereno drži prvo mesto a prate ga Žoržu, Nordberg i Smola, dok Khramov već zaostaje. Do 12.kontrole Nordberg i Žoržu pristižu Johansona i taman kad počinje da se naslućuje velika drama u finišu, događa se velika drama u šumi.

Anders Nordberg, Michal Smola i Tieri Žoržu, zvani “tim Fer plej”, posle spašavanja Martina Johansona. Foto Jan Kocbach 

Johanson pada na granu koja mu se nabija 12cm duboko u bedro. Žoržu i Nordberg staju a pristiže i Smola. Iako su govorili Smoli da nastavi, on je stao da im pomogne a rus i švajcarac prolaze pored njih ne osvrćući se na to šta se dešava. Da nesreća bude još gora, Nordberg odlazi po pomoć, ali sreće samo turiste koji ne znaju engleski i trči do cilja. Na cilju je i dalje muk jer su se izgubili sa trekinga i svi su očekivali da se vodeći trojac pojavi na vidnoj kontroli. Međutim, dolazi Nordberg koji saopštava šta se desiloi kola hitne pomoći idu do Johansona. Niko u publici i dalje nije znao šta se dešava jer su se švajarci i rusi borili za prvo mesto. Hitna pomoć stiže po Johansona koga vode u bolnicu, a trojac nastavlja da revijalno trči trku do kraja. Švajcarci su već bili osvojili prvo mesto ispred rusa i finaca kada su se na vidnoj konroli pojavili Žoržu, Nordberg i Smola koje su svi iščekivali. Nikome nije bilo jasno šta se dešava sve dok nisu stigli na cilj, kada su saopštili publici.

Po završetku trke mnogi su tražili da se trka poništi ili ponovi na neko drugom terenu ali to nije usvojeno. Postavlja se pitanje ko je na toj trci bio stvarni pobednik? Da li je vredna titula svetskog šampiona jednog ljudskog života ? Johanson se uspešno oporavio i nastavio da se takmiči, a trojcu koji je prošle godine osvojio sve moguće trofje za fer plej ostaje još trka i mogućnosti da pobede na štafetnoj trci, a švajcarcima razmišljanje o tome šta je važnije život ili medalja?

Advertisement. Scroll to continue reading.
14 Comments

14 Comments

 1. Бошко Ступар

  12.04.2010 at 11:51

  Најежио сам се. Врх!

 2. Veki

  12.04.2010 at 11:55

  Baš lepa priča. Ono što mi se čini, da je i vrhunski orijetiring zadržao ipak tu ljudsku crtu za razliku možda od nekih drugih sportova. Možda je to i zbog love koja je ipak manja :)

  No, kako si nam predstavio orijentring… pčela u ustima, grana u grudima ima da ga svrstamo u ekstremne sportove :)) hehe

  Super priča!

 3. Boban Pantovic

  12.04.2010 at 12:42

  Шбајцарцима је постављени циљ испред и изнад свега. Они имају све – недостаје им једино “душе”. Више од годину дана сам провео радећи и такмичећи се у Швајцарској, тако да себе сматрам компетентним да ово коментаришем на овај начин. Поступци овог њиховог такмичара се уклапају у њихово васпитање. Наравно да и код њих има изузетака – јужњаци (југовићи, талијани, грци и турци) их мењају, то се може приметити у срединама где имају више контаката са поменутим јужњацима.
  Што Бошко рече текст је да се најежиш. Блажо нам је уверљиво представио читав догађај.
  Надам се да ће следеће такмичење проћи без инцидената.
  ФЕР ПЛЕЈ испред и изнад свега.

 4. Stevan

  12.04.2010 at 21:09

  Mislim da ovo nema veze sa narodima, nego sa ljudima, tj. pripadnosti odredjenom sportu, svi znamo sta je uradio Tjeri Anri, da bi se njegova ekipa plasirala na svetsko prvenstvo, a ovde jedan jos jedan Francuz. Zo Zo, pokazuje koliko je vredan pre svega kao covek, i sto kaze Blazo, ljudski zivot iznad svega!!! A sto se orijentiringa tice, on i jeste ekstremni sport, tj. sve zavisi kako ga ko shvati!!!

 5. Nemanja

  12.04.2010 at 22:08

  E polako sa Anrijem,Veki gledao ovo,tako da nemoj da ga mesas u ovo :D
  A mislim da se Anrijev postupak ne moze porediti s ovom pricom…odlicna prica,i odlicna fotka :)

 6. Вујаклија

  12.04.2010 at 22:26

  Свака им част! Људине!

 7. Бошко Ступар

  12.04.2010 at 22:54

  Ево, после овога имам мотивацију да Вујаклију носим на леђима до циља кад се на смрт изгребе у купинама једног дана трчећи у кратком шорцу :)

 8. Вујаклија

  13.04.2010 at 09:50

  Како је дивно кад знаш да имаш на кога да се ослониш! :’-)

 9. ludak

  14.04.2010 at 12:51

  vaznija je medalja a vi kao to nikad niste uradili????

 10. the rash

  14.04.2010 at 14:05

  Lepa prica!!!

 11. Ksenija

  15.04.2010 at 16:29

  vau. čoveče.
  ljudine, vala baš!

 12. Veki

  21.04.2010 at 16:44

  Blažo.. evo tek sada stavljam snimak koji si poslao da stavimo u tekst a koji pokazuje ono o čemu si pisao. Sori.

 13. Realnost

  29.04.2014 at 20:20

  Ti pričaš o fer pleju?
  A šta je bilo na Kopaoniku sa Fruljom?
  Što ne pričaš o tome!

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Najave trka

U subotu, 28. maja na Bežanijskoj kosi će se održati jubilarni 20. Trofej Beograda u orijentiringu koji organizuje Orijentiring savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata...

Patike za trčanje

Salomon Speedcross 3 model je izašao na tržište 2012 godine. Uz određena poboljšanja Salomon je napravio dostojnog naslednika legendarnoj ofroud patici Salomon SpeedCross 2. Jesen...

Najave trka

Jednodnevna avanturisticka sprint trka – plivanje, biciklizam ,treking, penjanje na veštačku stenu ….. Beograd, 2. septembar 2012. – Sportski klub Magic Map iz Beograda...

Vesti

U subotu i nedelju, 26. i 27. juna naša organizacija “Aktivan život” je sa polaznicima projekta “Pokreni se! Utrči u aktivan život!” održala aktivan...