Blog & Kolumne

Fer plej

13 komentara

Prošlog leta sam bio član reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u orijentiringu koje je održano u Miškolcu u Mađarskoj. Na prvenstvu se trče sprint, srednje i duge distance, kao i štafetna trka koju čine tri člana. Priča koja sledi pokazuje tanku liniju koja je u ovom slučaju razdvojila san i javu vrhunskih sportista. O čemu je reč?

Orientiring: Flickr: timbobee

Kao i svaki put kad su u pitanju štafetne trke, atmosfera na startno-ciljnom prostoru je neverovatna. Svi imaju nekog svog favorita, kao i nekoga ko može da iznenadi. Favoriti su kao i uvek bili švajcarci, norvežani, francuzi, šveđani, dok su uvek tu iz prikrajka opasni česi, britanci, finci. Moji favoriti tog dana bili su francuzi, iako sam ja tog dana trčao treću izmenu za našu štafetu, ali realno je bilo da se mi ne možemo umešati u visok plasman.

Navijao sam za njih zbog toga što su godinu dana pre ovoga, na WOC u Češkoj izgubili prvo mesto zaista čudno-nesrećnim slučajem. U poslednjoj izmeni, na bukvalno poslednjem kilometru, članu francuskog tima legendarnom Tijeri Žoržuu, koji je u tom trenutku bio vodeći i bilo je izvesno da će francuski tim konaćno uzeti zlatnu medalju, uletela je pčela u grlo i nije mogao da nastavi. Po njega je došao helikopter i hitno je prebačen u bolnicu a britanski tim je nastavio i neočekivano osvojio prvo mesto. Sudbina se sa njima poigrala i u Mađarskoj.

Trka je krenula uzbudljivo. Na kraju prve izmene prvi su menjali rusi, slovaci, norvežani,francuzi i izraelci, a iza njih u drugj grupi su pristigli latvija, finska, češka, britanija i ukrajina dok su švajcarci nenadano menjali kao 16-ti. Na kraju druge izmene prvi su menjali francuzi, rusi, česi, norvežani i šveđani dok su švajcarci menjali kao 7.

I tada kreće prava drama. U poslednjoj izmeni sve sami bivši i aktuelni osvajači medalja na svetskim prvenstvima. Za francuze neprikosnoveni sedmostuki svetski šampion, kralj srednjih distanci, za norvežane Andreas Nordberg, za ruse Andrej Khramov aktuelni prvak sveta na kratkim distancama, za šveđane mladi Martin Johanson doskoro neprikosnoven u juniorskim kategorijama, za čehe Mihal Smola, za fince Mats Haldin i za švajcarce Matias Merc. Već na drugoj konroli rusi gube prvo mesto i francuzi prelaze u vođstvo. Tijeri Žoržu povećava svoju prednost do 6. kontrole gde pravi grešku i prelazi ga šveđanin Martin Johanson. Posle te kontrole Johanson samouvereno drži prvo mesto a prate ga Žoržu, Nordberg i Smola, dok Khramov već zaostaje. Do 12.kontrole Nordberg i Žoržu pristižu Johansona i taman kad počinje da se naslućuje velika drama u finišu, događa se velika drama u šumi.

Anders Nordberg, Michal Smola i Tieri Žoržu, zvani „tim Fer plej“, posle spašavanja Martina Johansona. Foto Jan Kocbach 

Johanson pada na granu koja mu se nabija 12cm duboko u bedro. Žoržu i Nordberg staju a pristiže i Smola. Iako su govorili Smoli da nastavi, on je stao da im pomogne a rus i švajcarac prolaze pored njih ne osvrćući se na to šta se dešava. Da nesreća bude još gora, Nordberg odlazi po pomoć, ali sreće samo turiste koji ne znaju engleski i trči do cilja. Na cilju je i dalje muk jer su se izgubili sa trekinga i svi su očekivali da se vodeći trojac pojavi na vidnoj kontroli. Međutim, dolazi Nordberg koji saopštava šta se desiloi kola hitne pomoći idu do Johansona. Niko u publici i dalje nije znao šta se dešava jer su se švajarci i rusi borili za prvo mesto. Hitna pomoć stiže po Johansona koga vode u bolnicu, a trojac nastavlja da revijalno trči trku do kraja. Švajcarci su već bili osvojili prvo mesto ispred rusa i finaca kada su se na vidnoj konroli pojavili Žoržu, Nordberg i Smola koje su svi iščekivali. Nikome nije bilo jasno šta se dešava sve dok nisu stigli na cilj, kada su saopštili publici.

Po završetku trke mnogi su tražili da se trka poništi ili ponovi na neko drugom terenu ali to nije usvojeno. Postavlja se pitanje ko je na toj trci bio stvarni pobednik? Da li je vredna titula svetskog šampiona jednog ljudskog života ? Johanson se uspešno oporavio i nastavio da se takmiči, a trojcu koji je prošle godine osvojio sve moguće trofje za fer plej ostaje još trka i mogućnosti da pobede na štafetnoj trci, a švajcarcima razmišljanje o tome šta je važnije život ili medalja?

Uskrs u Beču 2009: Sjaj bečkog maratona
Moj prvi prvcijati maraton
Tags:

Povezani članci

13 komentara. Leave new

 • Naježio sam se. Vrh!

  Odgovori
 • Baš lepa priča. Ono što mi se čini, da je i vrhunski orijetiring zadržao ipak tu ljudsku crtu za razliku možda od nekih drugih sportova. Možda je to i zbog love koja je ipak manja 🙂

  No, kako si nam predstavio orijentring… pčela u ustima, grana u grudima ima da ga svrstamo u ekstremne sportove :)) hehe

  Super priča!

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  april 12, 2010 12:42

  Šbajcarcima je postavljeni cilj ispred i iznad svega. Oni imaju sve – nedostaje im jedino „duše“. Više od godinu dana sam proveo radeći i takmičeći se u Švajcarskoj, tako da sebe smatram kompetentnim da ovo komentarišem na ovaj način. Postupci ovog njihovog takmičara se uklapaju u njihovo vaspitanje. Naravno da i kod njih ima izuzetaka – južnjaci (jugovići, talijani, grci i turci) ih menjaju, to se može primetiti u sredinama gde imaju više kontakata sa pomenutim južnjacima.
  Što Boško reče tekst je da se naježiš. Blažo nam je uverljivo predstavio čitav događaj.
  Nadam se da će sledeće takmičenje proći bez incidenata.
  FER PLEJ ispred i iznad svega.

  Odgovori
 • Mislim da ovo nema veze sa narodima, nego sa ljudima, tj. pripadnosti odredjenom sportu, svi znamo sta je uradio Tjeri Anri, da bi se njegova ekipa plasirala na svetsko prvenstvo, a ovde jedan jos jedan Francuz. Zo Zo, pokazuje koliko je vredan pre svega kao covek, i sto kaze Blazo, ljudski zivot iznad svega!!! A sto se orijentiringa tice, on i jeste ekstremni sport, tj. sve zavisi kako ga ko shvati!!!

  Odgovori
 • E polako sa Anrijem,Veki gledao ovo,tako da nemoj da ga mesas u ovo 😀
  A mislim da se Anrijev postupak ne moze porediti s ovom pricom…odlicna prica,i odlicna fotka 🙂

  Odgovori
 • Вујаклија
  april 12, 2010 22:26

  Svaka im čast! Ljudine!

  Odgovori
 • Evo, posle ovoga imam motivaciju da Vujakliju nosim na leđima do cilja kad se na smrt izgrebe u kupinama jednog dana trčeći u kratkom šorcu 🙂

  Odgovori
 • Вујаклија
  april 13, 2010 09:50

  Kako je divno kad znaš da imaš na koga da se osloniš! :’-)

  Odgovori
 • vaznija je medalja a vi kao to nikad niste uradili????

  Odgovori
 • Lepa prica!!!

  Odgovori
 • vau. čoveče.
  ljudine, vala baš!

  Odgovori
 • Blažo.. evo tek sada stavljam snimak koji si poslao da stavimo u tekst a koji pokazuje ono o čemu si pisao. Sori.

  Odgovori
 • Ti pričaš o fer pleju?
  A šta je bilo na Kopaoniku sa Fruljom?
  Što ne pričaš o tome!

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version