blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ona trči

Ženska srca drugačije reaguju na maratonski trening nego muška

ženska srca

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu

Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su često bile izostavljene iz istraživanja nauke o sportu, a većina studija se fokusirala prvenstveno na mlade, zdrave muškarce kao subjekte.

Tek poslednjih godina istraživači su počeli da uključuju žene u svoje studije, i samim tim počinju da se pojavljuju neke razlike. Nedavna studija koja je proučavala razlike između muških i ženskih maratonaca otkrila je da ženska srca zapravo reaguju drugačije nego muška nakon treninga za maraton.

Studija – Polne razlike u kardiovaskularnim adaptacijama kod rekreativnih maratonaca

Rad pod nazivom „Polne razlike u kardiovaskularnim adaptacijama kod rekreativnih maratonaca“ imao je za cilj da ispita različite promene u funkciji srca kod maratonaca i rekreativaca.

Istraživači su uključili 52 maratonca (28 žena i 24 muškarca) koji su završili pet do sedam maratona tokom tri godine i 49 rekreativno aktivnih odraslih (25 žena i 24 muškarca) kao kontrole.

Istraživači su proučavali srca svakog učesnika, fokusirajući se na tri glavna merenja:

  1. Funkcija leve komore: leva komora pumpa krv bogatu kiseonikom u ostatak tela.
  2. Ukočenost aorte: javlja se kada elastična vlakna unutar arterijskog zida (elastin) počnu da se habaju usled mehaničkog stresa.
  3. Ventrikularno-vaskularna sprega: odnos elastance arterije i leve komore, ključna determinanta rada srca.

Razultati studije

Nakon proučavanja srca svih učesnika, istraživači su otkrili da žene koje su završile više maratona nemaju smanjenu funkciju leve komore ili ukočenost aorte u poređenju sa muškim maratoncima ili rekreativno aktivnim sportistkinjama (i jedno i drugo su dobre stvari).

Zanimljivo je da izgleda da imaju bolju ventrikularno-vaskularnu spregu u poređenju sa drugim test grupama, što znači da su njihova srca mehanički efikasnija nakon ciklusa maratonskog treninga. Drugim rečima, ženska srca mogu bolje reagovati na maratonski trening nego muška.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Razlog za to je nejasan, ali istraživači veruju da bi to moglo imati veze sa nivoom estrogena kod sportistkinja. Studije pokazuju da estrogen pozitivno modulira srčanu hipertrofiju (sklonost srca da se poveća tokom treninga), snižava krvni pritisak i ukočenost arterija, a sve to čini zdravijim i snažnijim srcem.

Istraživači zaključuju studiju priznavanjem da su buduće studije potrebne da bi se bolje razumeo uticaj polnih hormona (posebno estrogena) na kardiovaskularne adaptacije kod maratonaca. Ovo će stvoriti bolje razumevanje o tome kako se žene prilagođavaju maratonskom treningu i može dovesti do boljih protokola treninga za žene trkačice na daljinu u budućnosti.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

lifestyle

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u...

Trening

Podaci o treningu mogu biti odličan alat za napredak, ali je moguće i preterati sa oslanjanjem na njih. Prosečan trkač danas ima više podataka...

* Naslovna

Pekinški maraton koji je ovog vikenda trebalo da se održi je odložen do daljnjeg. Kina nastoji da suzbije epidemiju i da se vrati na...

* Naslovna

Prošle nedelje smo pisali o 10 prednosti koje preskakanje vijače donosi našem zdravlju, a sada vam donosimo šest razloga zašto je dobro za trkače....