TreningZdravlje

Trčanje i joga

52 komentara

Hata joga, od kada je postala popularna, ne možemo a da ne primetimo sve veći i širi spektar njene zastupljenosti u sportu, fitness i wellnes centrima, rehabilitacionim centrima, kao i već sad mnogim zdravstvenim ustanovama.

Joga terapija se koristi i kao zvaničan metod terapije u domovima zdravlja, sa dozvolom Ministarstva zdravlja. Ona je sve više zastupljena i u redovnim treninzima vrhunskih sportista, i u svetu i kod nas.

Posebno je koriste maratonci i ultramaratonci, trkači na ekstremne distance, upravo zato što takve discipline zahtevaju ne samo fizički trening, nego i mentalnu i duhovnu uravnoteženost i istrajnost.

Prema pisanju časopisa Joga i fitnes, i naš vrhunski teniser Novak Đoković koristio je vežbe joge, relaksacije i meditacije da poboljše svoje sportske rezultate.

Joga i trčanje veoma su korisni kao kombinovani sportovi. Pravilno izvođenje joga vežbi  obogaćuje naše treninge trčanja, prvenstveno aktivirajući i istežući grupe mišića koje su bile zapostavljene.

Ostale prednosti joge su povećanje fleksibilnosti i snage, ravnoteža, produbljeno disanje kao i veći kapacitet pluća, smanjen krvni pritisak i nivo holesterola, poboljšana VO2 maksimum, obezbeđivanje prevencije od povreda i druge, brojne dobrobiti.

Štaviše, uz pomoć joge oplemenjujemo naše fizičko i psihičko biće i uspevamo da se uspešno uskladimo sa sredinom u kojoj živimo.

Joga uravnotežuje nervni sistem

Hata joga se sastoji od izvođenja određenih položaja tela (asana), tehnika disanja (pranajame) i duboke relaksacije (joga nidre).  Joga vežbama angažujemo maksimalan broj mišićnih grupa koje pokreću unutrašnje i spoljašnje delove tela.

U joga asani, dok se zadržavamo u tom položaj, dopuštamo da se organizam adaptira i maksimalno iskoristi sve prednosti koje taj položaj nudi. Takođe, smanjuju se hormoni stresa i uravnotežuju endokrini i nervni sistem.

Tehnike disanja nam kod trčanja pomažu da ostvarimo veći dotok kiseonika i povećavanje kapaciteta pluća.

Duboka relaksacija ima za cilj da nas prožme većim dinamizmom, kao i većom sposobnošću da se uskladimo sa okolinom i propratimo kolektivni životni tok. Rezultati koje pritom postižemo u trčanju mogu biti izvanredni.

Prevazilaženje napetosti

Ako smo u stanju gde su nam mišići napeti, ograničenog opsega delovanja, ako osećamo hroničan bol, naše telo zahteva vise energije za sve aktivnosti, što uključuje i trčanje.

Uz pomoć duboke relaksacije, sažimamo energiju koju kasnije koristimo za ostvarenje viših ciljeva.

Ako se joga pravilno radi, posle treninga ćemo uvek osetiti obilje energije i životnog dinamizma.

Um bez misli!

Tokom trčanja, trkač veoma često ulazi u zonu meditacije gde ceo doživljaj biva prožet opuštenim stanjem mira u pokretu… Misli se smiruju, emocije osvešćuju, i na taj način bude unutrašnje latentne snage.

Veliki je izazov ostati u ovom centru uprkos povećanju fizičkog opterećenja. Trčanje je tada posmatranje i ostaje odvojeno od tela. U ovom momentu možemo iskoristiti maksimum vitalnih i energetskih resursa.

Kako trčanje pomaže jogi?

Trčanje pruža izdržljivost i snagu prvenstveno nogama, što je izuzetno korisno za duže zadržavanje u stojećim položajima. Povećanje snage i volje pruža nam veću slobodu kretanja i potpunije uživanje u našim aktivnostima.

Kretanje kultiviše kardiovaskularne snage, dok joga kultiviše sposobnost da kontroliše rad srca uglavnom kroz disanje. Praksa održavanja daha u teškim položajima još je izazovnija kada se primenjuje na trčanje.

Joga kao prevencija od povreda?

Trčanje i joga su jako dobar spoj snage i fleksibilnosti

Trkači imaju veoma često tendenciju da budu dosta napeti, što dovodi do smanjenja obima u pokretu zglobova. Kako starimo, nepokretljivost uzrokuje mnoge bolesti kao što su artritis, giht, bolovi u leđima, bolovi u kolenima, proširene vene i još mnogo toga. Joga sprečava ove poremećaje i omogućuje duži životni vek.

Mnogi trkači ne uspeju da uspostave ravnotežu na početku svojih trkačkih treninga, što kasnije dovodi do posledica – hroničnih bolova i marginalizovanih povreda. Tokom vremena, trčanje uzima danak delovanjem na tetive i vezivno tkivo, gde može doći do stezanja u grudima, ramenima i gornjem delu vrata, kao i slabosti u kukovima i nogama.

Trkači se uglavnom žale na bolove u leđima, u kolenima, na usku zadnju ložu i bolove u stopalima. Bolovi koje trkači osećaju ne dolaze od trčanja, već od neravnoteže koja se kroz trčanje ispoljava i može da se pogorša. Oštećenja tela kod trkača su često posledica preteranog naprezanja ili pada.

Joga sprečava oštećenja kolena i ispravlja deformitete kičme i kukova. Ona podstiče usmeravanje svesne pažnje na ravnotežu, polozaj tela i poravnanje, čime se poboljšava trening i uspostavlja uspešna prevencija od povreda. Hata joga savršeno kordiniše mišićnu kontrolu, koja izuzetno pogoduje praksi trčanja.

Kroz redovne teninge mi možemo ojačati sve mišićne grupe koje podržavaju i stablizuju skeletni sistem. Ovakvi treninzi obogaćuju i unose svežinu u rutinske trkačke treninge.

Istezanje kukova i mišića pregibača omogućava veći opseg podizanja kolena i samim tim povećanje brzine. Fleksije (savijanje trupa unapred iz kukova) olakšavaju tenziju u donjem delu leđa i istovremno jačaju trbušne mišiće koje su izvor snage.

Joga nam pomaže da otkrijemo probleme pre nego što se ustale. Takođe, bolovi u telu nas mogu upozoriti na neki problem koji se još nije manifestovao, a u tom slučaju upotrebljavamo vežbanje joge kao prevenciju.

Hata joga vežba i jača noge i stopala štiteći zglobove, kolena, kukove i kičmu. Hata joga angažuje svaki mišić, zglob, ligament, tetivu, nerv, krvne sudove i organe u telu. Uz pomoć joge izbegavamo povrede mišića zglobova i celog skeletnog sistema. Podnosi se lakše fizičko naprezanje sa minimalnom nelagodnošću.

Intuicija štiti telo

Ako nemamo razvijenu intuicije, lako možemo da previdimo signale tela. Joga nam pomaže da otkrijemo naše probleme pre nego što se ustale, tako što ćemo ranije reagovati na telo i na poruke koje ono šalje. Ne treba da ignorišemo signale našeg organizma, jer nas bolovi u telu mogu upozoriti na probleme koji se još nisu manifestovali.

Ovo je naročito važno u trčanju, jer tada telo prizvodi mnogo endrofina. Ovaj hemijski dobar osećaj može zamaskirati prirodni bol koji se javi u telu i dovesti do povrede ili bolesti. Kroz praksu joge mi učimo da je svaki dan različit, baš kao i svaki pokret. Naš nivo energije je svakodnevno u fluktaciji, tako da je važno imati osećaj za svoje rezerve.

Uključite joga položaje u zagrevanje i razgibavanje nakon treninga!

Dosledna i blaga joga praksa može izlečiti hronične povrede. Naše telo je uvek na našoj strani. Bez obzira koliko koraka napravimo, ono ima inteligenciju da ostane i održava ravnotežu.

Da biste produžili svoju karijeru kao trkač, joga je fantastičan komplementaran sport.

Veoma je važno vežbe joge savladati uz stručno vođstvo iskusnog instruktora, kako bi se izbegla mogućnost usvajanja pogrešne tehnike. Kao trkači, trebalo bi da obratimo pažnju na ove stvari.

Zaključak i moja lična zapažanja

Trčanje posle vežbanja joge je zaista fenomenalno iskustvo, gde telo postaje mnogo lakše, fluidnije, um smireniji, a zadovoljstvo pri naporu još potpunije.

Iako se danas joga koristi uglavnom za istezanje nakon trčanja, iskreno je toplo preporučujem i kao uvertiru.  Probajte.  Nećete biti umorni, već će trčanje postati mnogo lakše, a energija više protočna.

Zadržavanje u položajima (asanama), prijatno istezanje uz duboko i ritmičko disanje može biti isto tako čarobno kao i kada se prilikom trčanja misli uma smire i mi uprkos fizičkom naporu osetimo radost, protočnost i istinsko unutrašnje zadovoljstvo. Tada se dogodi onaj momenat kada prevaziđemo sopstvenu psihofizičku granicu.

Taj osećaj slobode i istinskog zadovoljstva, budi u nama sve veću želju i potrebu delujemo dublje u skladu sa prirodom, da povećamo sopstveni životni kapacitet, aktivnosti, mogućnosti i prilagodljivosti raznim životnim situacijama. Razvijajući i negujući ovakav motiv (kroz aktivnosti trčanja, kao i kroz aktivnu pasivnost u jogi) u stanju smo da se oslobodimo svih strahova, prestiža, želje za takmičenjem, a da ipak maksimalno iskoristimo sopstveni potencijal. U svemu ovome prava je umetnost uspostaviti ispravan balans.

Kako trening brda poboljšava trčanje na asfaltu?
Kako da spasite vaše novogodišnje rezolucije (npr da smršate) uz pomoć malih trikova hiperealizma i Rejovih životnih principa
Tags: ,

Povezani članci

52 komentara. Leave new

 • Uh ovde sam malo skeptican! Jogu cenim do granice neke normalne funkcionalnosti, lagane vezbice koje podsecaju na korektivnu gimnastiku + odredjene poze istezanja. Sve preko toga, dubljenje na glavi, uvrtanje u beskonacne cvorove, noge iza glave i neke neprirodne pozicije su po meni suvisne i idu u ekstremnost!

  Ne slazem se sa autorkinim komentarom da joga oplemenjuje psihicko bice, kao i mnogi drugi sportovi uopste!

  Super tema. Hvala

  Odgovori
 • Delim tvoje mišljenje, Milane, u potpunosti. Ne verujem da ću uključiti jogu u svoju redovnu aktivnost.
  Hvala na tekstu, Martina.

  Odgovori
 • Milane, zvuči mi kao da nikad nisi probao jogu 🙂
  Kao što neko ko nije trčao neće odmah da počne s maratonom, tako ni neko ko tek počinje s jogom neće da se uvrće u čvorove.
  U jogi nema ekstrema, svako dobije savet da ne pokušava da ide preko svojih granica. Nakon nekog vremena, naučiš da slušaš telo i znaš kada možeš da pojačaš, a kad ne.
  Što se tiče oplemenjivanja psihičkog bića, individualno je. Svakako preporučujem svakom da proba. Neko će se pronaći u tome, neko ne.
  Ono što je nesumnjivo je da poboljšava gipkost i ravnotežu. Ovo svakako pomaže trčanju.
  Takođe, 2 godine sam redovno radio jogu i nisam se povredio, dok sam nakon par meseci trčanja doživao prvu povredu 🙂 Poenta je – probajte, vidite da li je to za vas.

  Odgovori
 • @Petar. Slazem se sa tobom neka ljudi probaju, pa kome lezi neka nastavi. Samo sam hteo da kazem da iz svake discipline bilo ona nova ili stara kao joga, treba da uzimamo ono sto je dobro. Ako je nesto hiljadu godina staro ili bas novo po preporuci naucnika i javnih licnosti, to ga ne cini i sasvim ispravnim u svim stavkama.

  Evo ti jedan primer! Ovde u rusiji je joga jako popularna (narocito medju zenama), takodje i kineska medicina. E sada kazu da po kineskoj tradicionalnoj medicini doktor moze da ti samo po opipavanju pulsa dijagnozita neku od sto i nesto bolesti!?! Ja sam i prema tome skeptik, ali kao prastara kultura oni stoje iza toga isto kao i indija sa jogom.

  Jedan od razloga zasto je joga popularnije medju zenama je:

  Zene su: preciznije, gipkije i imaju bolju koordinaciju

  Muskarci su : snazniji, brzi i izdrzljiviji

  Ovih 6 komponenata cine sport!

  Ima naravno par jos karakternih osobina u razlikama izmedju Z & M zbog kojih zene se radije bave jogom, ali to vec produbljuje pricu.

  Odgovori
 • Joga nije losa stvar,ali nema je svuda i potreban je instruktor. Ali mozda nije losa kod prevencije povreda tako cestih kad je trcanje u pitanju.

  Odgovori
 • @Milan – slažemo se.

  Odgovori
 • ja jogu radim vec 8 godina… tvrdim da je jaaakoo vazna za zdravlje. joga plete organizam iznutra. misici se poslednji formiraju i prvo sto se oporavlja jogom je kicma i sistemi unutrasnjih organa.joga je pre svega za zdravlje,plus nije takmicarska disciplina, tako da je nebitno koliko ko moze da se uveze u cvor ili dubi na glavi.

  zapravo sustina je da STO MANJE POLOZAJA MOZES DA IZVEDES TO JE TVOM TELU TO VISE POTREBNO! i svako u granicama svojih mogucnosti.

  ja sam svoje telo najvise upoznala bas kroz jogu i ta „alternativna“ medicina ko stvarno to poznaje bilo da je u pitanju joga ili akupunktura, refleksologija, akupresura.. nisu nikakve bajalice vec poznavanje tela, odredjenih tacaka na telu itd.

  joga je nesto poput unutrasnje akupresure jer se u odredjenom polozaju upumpava krv u pojedine delove tela i tako ih regenerise.

  ja sam primetila da je i Cirin trening (za one koji znaju o cemu pricam) koncipiran dosta po nekim principima joge, zato i uspeva da izvuce iz ljudi vise nego sto bi neko drugi to umeo.zna te neke cake,kako da ukombinuje sta i u kom trenutku… u sustini je sve to jako interesantno i samo ljudi imaju predrasude.. to kao joga je za zene… sve su to jaaako korisne tehinke koje valja znati..

  Odgovori
 • Za rekreativce 30-set i preko 30 god. je itekako bitno što češće lagano istezanje i vježbe oblikovanja,tako da joga ima dosta da ponudi,naročito sa vježbama disanja,,,naglasio bih da većina ljudi i nezna pravilno da diše,tkz.abdominalnim disanjem,već plitko vrhom pluća što vremenom utiče i dovodi do niza psihofiz.problema,odnosno blokada protoka životne energije kroz meridijane lj.tijela,ili kako na istoku to nazivaju či ili ki,prana i sl.Možda je ovo nekom smiješno ali na zapadu jedna od glavnih alternativa preventive zdravlja i oporavka su vježbe disanja sa jogom,či gong,tai či…itd…Slažem se,nisam ni ja za ekstremizam u bilo čemu ali iz svega bih izvukao najbolje,a lično, većini trkača rekreativaca 30 g.i više prije preporučio osnovni segment joge sa akcentom na disanje ili tai či čuan, sa redovnim tr.trčanja u dužinama od 5 do 15km u formi fartleka max.4:4o do 6min/km,,nego trčanje pon.intervala,teretana,brzinskih dionica ili kako ih nazivaju super setovi,,,

  Odgovori
 • Novi uvidi i nove spoznaje za mene. Već sam imao priliku da slušam i čitam o kombinaciji trčanja i joge u nekoliko nemačkih časopisa o zdravlju i trčanju. Ovaj tekst je definitivno nešto najopšrinije i najbolje što sam čitao o ovoj temi.

  Posebno mi se svidela ideja da joga samo naznači koje probleme imaš sa svojim telom (npr kada je radim osetim bol u lumblanom delu, što mi je ranije bio veoma veliki problem, a i sada se javlja ponekad kod trčanja). Gotovo po pravilu ne mogu da izvodim neke vežbe jer mi je kičma savijena :((

  Imao sam i pre par godina i negativno isksutvo kada sam se na času joge preforsirao i kasnije ukočio.

  Takođe, joga pored istezanja ima i vežbice koje razvijaju snagu i koja je odlična za razvoj onih mišića koji su potproni pri trčanju. Npr različiti mišići stopala, što verujem da može da bude nastavak ovog teksta. Voleo bih da čujem i nastavak priče u kojoj bismo se bavili različtim pozama i za šta su dobre.

  Što se mene tiče imao sam priliku da radim i Kunda lini jogu što je tek priča za sebe. Od tada, kao i u programu koji treutno radim P90x, svaku joga sesiju završavam čak i puštanjem glasova.

  Ono što je najbolje jeste što sve ove stvari imaju i naučna objašnjenja (a verujem da mnoge nauka na ovom nivou još nije ni spoznala).

  U nekoliko navrata sam čuo mišljenja da je joga suvišna, a da se slični efekti mogu postići i običnim istezanjem koje prepručuju sportski treneri, što je opet pitanje o različitostima i ostavljam da se svako zadovojli izborom, a ne ubeđivanjem druge strane.

  Na kraju ideja nije da se ubeđujemo, zapljunemo i glasamo ko je za, a ko protiv („joga je dobra/loša“), nego da se podele relevantna iskustva trkača i tkračica koji su probali jogu i koja je imala efekat na njih (bilo to dobro ili loše iskustvo).

  Odgovori
 • Martina, lepo je uživati u ovako kvalitetnom tekstu, u kome se mogu osetiti puno detalja i jasnih isticanja oblasti primene Joge u trčanju.
  Jasno ste ukazali na tačke u kojima se trčanje i joga preklapaju i ukazali kako koristi mogu biti obostrane.
  Radovalo bi me, a verujem i druge posetioce sajta, kada bi ste nam darivali prikaze vežbi koje, po Vašem osećaju, se mogu pridodati istezanju na početku kao i na kraju treninga.
  Vuja je to divno uradio, i verujem da kada pogledate njegov pregled vežbi za istezanje znaćete tačno šta Vam predlažem.

  Odgovori
 • Prelep tekst,
  probao sam pre neku godinu da radim jogu i ima smisla sve ovo o cemu autorka pise! Voleo bih probati ovo o cemu je pisala, ako uhvatim para i vremena.

  Odgovori
 • @veki uhhh, mene je P90x prosle godine u ovo doba totalno razbio … 🙂
  Mislim da mu je joga malo preforsirana. Prije P90x-a nisam imao kontakt sa jogom i Horton me naučio tome, ali je jako teško pratiti ono što oni rade. Naročito zbog toga što disanje nije uskladjeno. Sada radim jogu zajedno sa trčanjem i savršeno se uklapa. Samo sada znam trening napamet, pa brzinu i disanje prilagodjavam sebi. Joga i bosonogo trčanje je za jednog rekreativca savršena kombinacija. Stimulišu se sve te nekakve tačke na tijelu, tako da se osjećaš kao na sedmom nebu!

  Odgovori
 • Aleksa, mislim da se i ja krećem u pravcu bosonogog trčanje i joge. Prava akupresura 🙂

  Slažem se sa tobom da je P90x joga (jogaX, koji car :)) prejaka. Verovatno bi učeni jogisti mogli svašta da kažu na ovu rutinu.

  Odgovori
 • @Veki
  sta zanaci ovo 90x..pogledala sam par klipova…to je klasicna joga…. ??

  Odgovori
 • @Andrea…..osnova jeste klasicna joga, ali je i takodje modifikovana.

  Neki polozaji su mnogo zahtevni i zahtevaju adekvatnu pripremu (kao recimo zagrevanje kod trcanja), u suprotnom moze doci do povrede.
  Na sajtu http://www.hathayoga.rs sam nesto malo pisala o pravilnom izvodjenju joga vezbi u skladu sa mojim ucenjem i dosadasnjim iskustvom.

  Bice nesto vise reci o tome kasnije i ovde, kada budemo obradjivali polozaje pojedinacno. 🙂

  Danas postoji jako puno modifikacija joge ali jako bitno drzati se osnovnih pravila.
  Zato, prvo preporucujem klasicnu jogu (hatha yoga), a kasnije po sopstvenom nahodjenju zelji i potebi mozete ubaciti i neki drugi stil (power, bikram , ashtanga, kundalini …itd).

  Jako je bitno da se nauce osnovna pravila (recimo: uskladjivanje daha sa pokretom kao i pravila kontra polozaja, na koji nacin duze ostajemo u poziciji, kako se obnavljamo itd… ).
  Na ovim klipovima sto pogledah, na zalost toga nema. 🙁

  Zahvaljujem se svima sto su svojim kometarima doprineli razradi ove teme, o kojoj ima jos dosta da se kaze…

  Srdacan Pozdrav
  Martina

  Odgovori
 • @Martina…potpuno se slazem.

  Odgovori
 • Svojevremeno sam imao velikih poteskoca posle intervalnih treninga.Osecao sam se neuravnotezeno,istovremeno umorno ali i sa viskom energije,nisam mogao da zaspim…Tada sam procitao cuvenu knjigu Jesudian,,Joga i sport,,.Radio sam po uputstvima iz knjige set joga asana posle treninga(posle tusiranja)oko 10do15min uz osnovne vezbe disanja.Ubrzo sam shvatio da se moje telo posle toga brzo oporavlja i tokovi energije uravnotezuju.Osecao sam se odlicno posle treninga,sto bi i trebalo da bude,ali klasicno zapadno istezanje meni nije davalo takav efekat kao osnovni elementi Hata joge.Nakon toga sam se ozbilnije posvetio meditativnim tehnikama i vezbanju karatea(trener je uvek govorio Karate je nastao iz joge) i drasticno poboljsao rezultate u trcanju, ali to je prica za mozda neki moj clanak ako se odlucim da ga napisem.

  Odgovori
 • @Vedo..
  To je ono sto treba istaci-DA JOGA NAJBRZE REGENERISE TELO!!!…i uopste nije fazon samo u istezanju,mnogo je kompleksnija tehnika!….i delotvornija

  Odgovori
 • Tokovi kakve energije??? Ja nisam upucen ali voleo bih da mi neko objasni o kakvim energijama je rec? Kako to vecina ljudi ne dise pravilno (gore neko napisa)???

  Odgovori
 • @Milan: kako god zvali to (ja nisam sklon tome da koristim reč energija), suština je da bavljenje jogom poboljšava držanje, balans, gipkost, snagu i ko zna šta još. Moje iskustvo je da sam tek nakon nekog vremena bavljenja jogom shvatio koliko sam bio stegnut – leđa i ramena najviše.Nije baš lako opisati rečima, treba probati. Doduše, termini koji se koriste jesu specifični, ali kada mi je instruktorka opisala šta koji znači, postalo je smislenije (nisam mogao da pretpostavim da se uzemljenje koristi kao izraz koji nema veze sa strujom :))
  Međutim, što se disanja tiče, većina ljudi zaista ne diše pravilno, ili bolje reći efikasno. Retko ko diše iz dubine pluća, koristeći dijafragmu, već uglavnom koristimo gornji deo grudi. Unosimo manje kiseonika.
  Kapiram da si skeptičan i to je u redu. I ja sam bio dok nisam probao.
   

  Odgovori
 • Mislim da svi ljudi disu pravilno, i to je prirodan proces, dakle ako je sudeci po ucenju joge, ljudi su rodjeni sa disajnom manom i treba da vezbamo jogu da bi je ispravili? Ja licno ne znam ni jednog sportistu koji je promovisao jogu i njeno dejstvo na disanje, ili je to negde obradjivano u sportskoj literaturi. Ko se od sportista bavi jogom da bi disao efikasnije??? Ja znam da ima ronioca koji je koriste, ali isto tako znam da ima vrhunskih ronioca koji je i ne koriste.
  I dalje bih voleo da mi neko objasni sve te tacke na telu, cakre i ostale energije. . .da li je to naucno dokazano ili je hokus pokus?

  Odgovori
 • Hm. Reći da svi ljudi dišu pravilno je slično kao kad bismo rekli da se svi ljudi hrane pravilno, i to je prirodan proces. Naglašavam reč efikasno, u slučaju ishrane bi pandan bila reč zdravo. Nismo rođeni s tom manom, već je ritam života kasnije pravi (recimo kako mala deca kada se igraju zauzimaju neke položaje za koje sa 20+ godina teško možemo da ih ponovimo bez prethodne vežbe).  Može se disati duboko, plitko, itd. Što se sportista tiče, mislim da je baš Novak Đoković zbog problema s astmom počeo s jogom, ali nisam siguran da je to razlog. Otišli smo malo u off, čini mi se.

  Odgovori
 • @Milan
  posto je joga nastala mnoooogo davno i to u Indiji ,shvatas koliko smo geografski i vremenski udaljeni od te civilizacije pa su i termini zato takvi….ali sve moze da se prevede na razumljiv jezik.cim si ziv ti proizvodis energiju,prema tome postoji energija.bolji protok energije kroz telo je bolja prokrvljenost i potpuniji rad svih organa i tela kao sistema u celini.upumpavanjem krvi u tim polozajima-asanam ti regenerises neki deo tela a npr istezes drugi pa tako regenerises i njega.joga vezbama ti poboljsavas funkcionisabje tela u celini jer joga deluje na sve.dakle postoje pojedinacne vezbe koje deluju na organe,sistem zlezda,organa za varenje,plus poboljsava gipkost,sto znaci da je protok energije koje telo stvara bolji…jer sve sto radi u telu,a trebalo bi da svi procesi budu sto potpuniji,sve to stvara energiju,sto si gipkiji i sto sve to u telu bolje funcionise i energija je bolje i lakse se krece sve to u krug…nadam se da sam malo pojasnila… :))
  sto se disanja tice postoje vezbe koje produbljuju dah,nesto kao vezbe za pluca…tako da u odredjenom polozaju dises samo donjim delom(sveca npr)a u ribi jako siris grudni kos i gornji deo.i ako to radis redovno sigurno ce ti se povecati kapacitet pluca.produbices dah.to zovu luftiranje pluca…..po slicnom principu dobijas na ravnotezi,gipkosti,bolji rad unutrasnjih organa…fora je sto samo telo sebe leci,i ne umaras se jer sve ide polako.nema bolje rehabilitacije.ja se posle joge osecam kao da je neko uzeo sav umor i izneo ga iz mene.
  meditacija je posebna prica i to su vezbe koncentracije.npr u Indiji na institut za jogu dolaze reprezentacije u strelicarstvu na pripreme ovog tipa,uopste sportovi gde je potrebna koncentracija.

  Odgovori
 • Da,svi ljudi dišu pravilno,ali u prvih par godina po rođenju(sklad sa prirodom)….posle se taj dar polako kako život teče gubi,nestaje(okruženje,način života,itd.itd.)…..slično kao i sa plivanjem……a ostalo nebih detaljno komentarisao,kako reče Petar nije baš lako opisati riječima..hvala Petre………….ha,ha i nema nikakvog hokus-pokus….pozz

  Odgovori
 • @BaneBN
  jeste,ali mi zivimo ovde i sada a ne u eri pre Hrista….ono sto treba istaci je da joga pobljsava kvalitet funkcionisanja tela a ne te price…niko ne dise pravilno…to samo zbunjuje ljude,a treba im pribliziti da bude razumljivo. i jesu u pitanju logicni procesi.

  Odgovori
 • @Petar, razlog zasto nemozemo da izvedemo odredjene polozaje u starosti je zato sto se sa godinama gubi gibkost, kao i snaga. . . pa posle i ostali elementi. Naravno konstantnim vezbanjem da telo bude gibko to se donekle moze usporiti. Ali gipkost se vezba na druge nacine takodje ne samo kroz jogu. UZGRED ISHRANA JE STVAR IZBORA, DISANJE NIJE, ONO JE NESVESNO!!!
  @Andrea. Ako joga povecava kapacitet pluca, zasto je neupraznjava niko od vrhunskih sportista pogotovu onih koji se bave sportovima izdrzljivosti???
  Samo hocu da znam cinjenice,  i interesuje me da li je moguce da joga ostane samo na fizickom delu, ili mora usput da se forsira sva ta filozofija, energije, cakre, gurui. . .

  Odgovori
 • Mislim da je adekvatniji termin „bolje“, a ne pravilno disanje.  Nemoguce je da smo mi jedini zivi organizmi na planeti koji ne umeju pravilno da disu. Izumrli bi kao vrsta odavno. Ne postoji , npr, macka koja dise nepravilno.

  Odgovori
 • @Milan
  sve i jeste na fizickom nivou.kao sto rekoh,problem je u terminologiji koja nama nije bliska,al sve je vrlo logino i odnosi se na procese u telu.jedino sto u jogi uvek posmatras telo kao sistem i obuhvata se sve.sve funkcije tela na svim nivoima.svi procesi koji uticu jedan na drugi….u tome i jeste prednost.cilj je da se sa godinama bas kroz ove vezbe zadrzi gipkost,snaga…vitalnost.cujem da je sve vise sportista koristi.popularizacija i ekspanzija joge krenula je relativno skoro i mnogi imaju predrasude kao i ti ali bice,bice….i Stalone radi jogu.. :p

  Odgovori
 • Andrea,možda se nisam dobro izrazio,ne odnosi se na istoriju postanka i sl….nego na sad i oduvijek,efikasno disanje,kako je kiseonik gorivo za mišiće,tako posebnim tehnikama disanja održavamo kompl. zdravlje …ako imaš priliku posmatraj bebu dok diše odnosno b.tjemenjaču,iskonska harmonija sa prirodom,,,kako i zašto se čovjek odvojio od prirode(od tla gumenim đonom i s.) i da li je baš morao, i da li treba u ovolikoj mjeri je ..??????…možda se na neki način ova naša pričica nadovezuje i na temu(born to run-bosonogo trcanje),,,

  Odgovori
 • razumem sta hoces da kazes…postoje vezbe koje poboljsavaju kvalitet disanja,to se postize i trvanjem takodje,samo sto joga istovremeno i odmara pluca…htela sam samo da kazem da ne treba ici u krajnosti…svakako da se disanje odraslog coveka razlikuje od bebinog,uvek i jeste….a mi moramo da hodamo obuveni jer nam je i tlo izmenjeno u odnosu na to iskonsko prirodno…ali treba teziti prirodnosti,slazem se..

  Odgovori
 • @ Andrea. Stalone nije sportista, doduse bio je glumac u filmovima za odrasle, pa u filmovima za siroke narodne mase, pa je hapsen zbog sverca steroida i koriscenja istih, da mislim da mu je joga pomogla a ne ti HGH sto ih je koristio godinama i svercovao )))
  @BaneBN. Kratak odgovor: zelja za udobnoscu!!! Zato se covek odvojio od prirode! Mi smo samo ljudi i sto je ljudsko nije nam strano. Volimo da imamo ono sto nam ne treba, uvek hocemo vise. . .mnogo mana ali ocigledno da nam je priroda takva.

  Odgovori
 • @Milan..to je bila sala….ne znam da li Stalone radi jogu….

  Odgovori
 • Andrea..slažem se,samo sam naveo jednostavne primjere…. a poenta je ovo što si na kraju napisala“…treba težiti prirodnosti…“
  Milane baš tako….samo pomalo brinem o fakturi koja će stići našim generacijama u skorijoj budućnosti…..uh,udaljili smo se od teme

  Odgovori
 • @BaneBN
  za fakturu…malo ko je svestan….a mnogo je vazno!!!

  Odgovori
 • @Milan: pokušao sam da ti približim, nisam uspeo. Samo da razjasnim par stvari: ne mislim da jogom može sve da se postigne. Samo mislim da donosi mnogo toga dobrog; što je čovek neaktivniji, više će ovo da oseti. Ono što je meni zanimljivo je to što joga postoji hiljadama godina i traje, zato sam rešio da probam i nisam se pokajao. Naprotiv, preporučujem je svakome. Mnogi strani sajtovi preporučuju jogu kao cross-training uz trčanje.
  Ono što je i meni bitno jeste to da niko uz jogu ne forsira ni religiju ni filosofiju ni nešto slično. Odnosno, moguće je da neko i radi to, ali da je to meni neko nudio ja se toga ne bih prihvatio. Termini koji se koriste pomažu da se bolje razumeju principi na kojima ona funkcioniše. Možeš potpuno da usvojiš samo ‘fizički’ deo joge, bez ikakve dodatne priče.
  U onoj meri u kojoj je hrana stvar izbora, i disanje je. Kad trčiš, da li dišeš u ritmu koraka ili sa 2 uzdaha u minuti? Razumem da misliš na različite delove nervnog sistema koji regulišu ovo, samo pokušavam da ti približim da vežbe disanja kod joge dosta pomažu. Mislim da vrhunski sportisti ovo postižu na druge načine, koji takođe rade, pa im joga nije potrebna.

  Odgovori
 • Postoji gomila primera na netu o profesionalnim sportistima koji rade jogu. No, to samo po sebi nije dokaz. Kapiram da su svi oni nekada probali da stave jogu u trening rutinu. Evo npr Lens Amstrong kako tvituje o svojim časovima.

  Mislim da jogu treba posmatrati sa onog „life balance“ aspekta, gde ona može da bude spoj između fizičkog i duhovnog, znači spoj između rekreativnog spota (trčanja, plivanja, gyma..) i onog psihološkog-duhovanog rada na sebi.

  Nekako, uz jogu o svom telu počinješ da misliš ne samo kao o skupu mišića, minerala, sistema i fizioloških procesa. Meni je barem taj trip.. Kada trčim hoću da znam laktate, V02, kako dužina pauze među intervalima utiče na 10 sekundi na polumaratonu… sve naučne parametre.. kada radim jogu samo zastanem i dozvolim sebi da ne moram sve da znam… svesno se gubim…

  p.s. napominjem, kao i Petar, da je srkoz ok da se od joge uzmu samo pratkične vežbice. Svakom po ukusu.

  Odgovori
 • Joga na ovim prostorima nije nista novo.Ja sam poodavno na casovima fizickog odgovarao pozdrav suncu prakticno i to za ocenu.Na DIFu postoje naucni radnici koji izucavaju aspekte joge.Do pre par godina,ne znam kako je sada,u udzbeniku za fizicko vaspitanje bio je tekst o jogi.Jogom se bave Djokovic,Sharapova,Navratilova,Armstrong.Za njih znamo jer su medijski eksponirani.Sigurno i mnogi koji su u sportovima izdrzljivosti,naravno ne svi.Moja malenkost nije spadala u 0.1 posto svetske elite ali sam sa 71min u polumaratonu spustio rezultat na 66min iskljucivo vezbajuci joga tehnike uz 30% manje treninga nego do tada.Pojam energije sam po sebi je univerzalan i nije sporno da se koristi kao termin u jogi.Ni gurui smatram nisu sporni.Kod nas je registrovan Shri Chinmoj maraton team.Momci trce sasvim ok,iako nisu sam vrh.Neki od njih impresivno je disu na nos i vrlo su svezi dok trce.I trener je na neki nacin guru,nekom je potreban nekome ne.Od joge mozete da uzmete koliko zelite ukljucujuci sve ili pak nista.Filozofija joge je dominantno prakticna pa i  nije filozofija.Uci vas kako da smirite svoj duh,fokusirate se,pravilno disete,izgradite telo…Zivimo u vremenu kad su informacije dostupne iz celog sveta.Na svakom je od nas i lak i tezak zadatak sta od toga izabrati za sebe licno.To je stvar licnog osecaja i talenta.Tu nam nema pomoci. Nekad je to drzava radila umesto nas.I to je bilo lepo,ali ovo je sad svakako veci izazov .Ovakvi forumi sluze da jedni drugima pomognemo u tome.

  Odgovori
 • @Veki
  to je tvoj pristup,neki ljudi isto tako pristupaju trcanju…nista ih ne zanima samo trce i uzivaju.
  a joga takodje za sve ima realno objasnjenje.to su u stvari i zakonitosti naseg tela,i duha naravno.ali tvoje stenje duha bitno ti je i u trcanju kao i u svemu-koncentracija,motivacija….
  ljudi dozivljavaju jogu vise duhovnom jer opusta,stara je tehnika,indijska i sve deluje na prvu malo misticno.ali ne treba brkati babe i zabe.ta duhovna* joga je religija za sebe(karma joga),kao sto mi imamo hriscanstvo i 10 Bozijih zapovesti…sve je to zajedno deo jedne kultre.ali hata joga su vezbe!!! u pitenju je samo telo.uticu i na nervni sistem pa tako mozda i na „duh“odnosno ti dozivljavas tako jer te opusta,oporavlja telo……ali nije to duhovnost i zbog ovakvog brkanja stvari neki smatraju da je joga sekta.npr nasi svestenici ce ti reci da ako si hriscanin ne treba da radis jogu,zato sto ne znaju sta je to.hata joga su vezbe za telo!!!!!!tvoja duhovnost su tvoj moral religija ako biras neku…..joga je tehnika,vestina.

  Odgovori
 • Imam ovde kuce dve knige u vezi joge, obe su hatha joga, jedna je vidi se samo stampana sa slikama i kratkim objasnjenjima kako se vebe izvode. Druga je malo vise studioznija i spominje neke cakre, duhovna stanja. . .i gomilu nekih drugih stvari koje izlaze is vidokruga fizickog vezbanja.
  @Andrea i Veki, slazem se kao i sa Petrom to oko koristnosti fizickog upraznjavanja odredjenih vezbi iz joge, i mislim da ih treba uraznjavati.
  Interesuje me i dalje da li ima neko ko je kompetentan da mi objasni te cakre, tacke energije, kako to duhovno postajes prociscen itd. . .???
   

  Odgovori
 • @Milan
  e,sad bi ti sve da znas…procitaj te knjige,a mnogo bolja varijanta je da pocnes malo da vezbas pa onda da procitas neku literaturu,bice ti jasnije.i ima puno toga…ako mozes da skapiras da postoje akupunkturne tace slicno je i sa cakrama i sl…a duhovno prociscenje niko ne moze da ti garantuje…to je sve izvuceno iz konteksta jedne kulture,njene filozofije….licno,svoj duh nikda nisam tako lako davala na obradu nikom pa ni kroz jogu…
  ja bi ti prepoducila da obratis paznju na te vezbe,zbog zdravlja,pa ako se usput jos i procistis super!
  bez zezanja…vezbajuci jogu otkrijes neke veze u telu koje te ne uce ovako…

  Odgovori
 • Uh zaboravih da napomenem da su njige na ruskom pa ih jos uvek ne razumem dobro. . . A voleo bih neko na srpskom da mi to objasni + da li je to stvarno ili sarena laza? Akupunktura je takodje alternativna medicina, i da li ce da da rezultate ili ne to mi je kao gledanje u pasulj. Iskreno od kako sam se doselio ovde i ako treniram skoro svaki dan po dobrom minusu 1-2h nisam se ni zakasljao, tako da jos uvek nema potrebe da se bavim jogom, super se osecam. Moracemo da odrzimo jedan javni cas kada se vratim, da mi pomognete da razumem.

  Odgovori
 • i ja treniram po minusu 1-2h(nije bas sibirski) i kupam se u Savi,valjam u snegu i nisam se zakasljala vec 2 god koliko to radim….al kad jogu posle toga ne uradim ili bar odem na plivanje sve  me zivo boli(….to je zato sto voda neutralise sve te energije* haha….;)))

  Odgovori
 • Zanimljiv tekst, otvara dosta pitanja. Što je to alternativno i postoji li alternativno ili se sve dijeli zapravo na naučno objašnjeno ili za sada neobjašnjeno? Obzirom da se bavim pokretom kao fenomenom već deset godina, imam neka iskustva sa raznim pristupima tijelu i pokretu. Ja lično radim sa neurološkim pacijentima po Bobatu, koristim iskustva iz Feldenkraisa, vježbe disanja koje sam vidio na Aikidu, uzimam iskustva iz svih domena i prilagođavam pacijentima.
  Danas mogu reći jednu stvar definitivno – pokret je fenomen duhovnog i fizičkog. Taj se omjer može mijenjati u korist jednog ili drugog. Jako sam puno pručavao „opasnu“ riječi „pravilno“. Ljudi koji se primarno ne bave svoji tijelom kao oruđem (balet, sinhrono plivanje) a takvih nas je većina, imaju iz navike osiromašene obrazce pokretanja, disanja i slično. Ništa tu, po meni, nije nepravilno…Samo neekonomično možda.
  Htio sam reći slijedeće – mislim da yoga može izazvati „update“ našeg nervnog sistema, ergonomije, disanja i ekonomičnosti korištenja resursa tijela. Mislim da ću svakako probati prakticirati nešto od toga.

  Odgovori
 • @veki
  Probaj da skineš od Hortona Yoga MC2. Mislim da je sve ono što je preterao u yogi iz P90x-a ovdje ispravio.

  Odgovori
 • @Aleksa, ovo je odličan savet. Hvala ti puno na tome!!! Uradiću to čim pre, pošto sam skapirao da me njegova joga i psihički ubija, uvek odustanem 🙂

  Odgovori
 • Ne koriste samo trkaci yogu. Poznati fudbaler Manchester Uniteda Ryan Giggs i danas u 37. godini trci i igra ‘kao mladic’ a po njegovim recima to ima da zahvali yogi koju praktikuje vec 8 godina (praktikuje samo fizicki deo tj. vezbe). Nedavno je cak izdao i dvd sa vezbama yoge koje on koristi za odrzavanje kondicije (www.giggsfitness.com, http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/feeling-good-with-yoga-the-secret-of-giggs-success-2185031.html)

  Odgovori
 • JOGA…AH…SA ZADOVOLJSTVOM,ALI STA RADITI AKO SE ZIVI U MALOM GRADU GDE NEMA INSTRUKTORA JOGE,KAO STO JE NPR.PIROT…DA LI JE MOGUCE VEZBATI JOGU IZ PRIRUCNIKA KOD KUCE ?

  Odgovori
 • JOGA…AH…SA ZADOVOLJSTVOM,ALI STA RADITI AKO SE ZIVI U MALOM GRADU GDE NEMA INSTRUKTORA JOGE,KAO STO JE NPR.PIROT…DA LI JE MOGUCE VEZBATI JOGU IZ PRIRUCNIKA KOD KUCE ?

  Odgovori
 • Skoro sam krenula na hata jogu jer sam cula da je bas dobra u kombinaciji sa trcanjem,ali se nisam nasla u njoj pa cu odustati :(. Ili ke mozda nisam shvatila pa je za moj ukis suvise mirna i monotona.

  Odgovori
 • Bravo za tekst. Maratonac sam i praktikujem jogu, smatram da se ni jedan trkac ne istegne dovoljno koliko se sve to lepo odradi na casu joge, istina nisam mogao da “uvrcem” nogu iza glave, ali to sve sa vremenom dodje na svoje!

  Odgovori
 • Baš me je obradovao tekst! Ja se dugo bavim jogom, a od nedavno sam počela i da trčim kako bih „popravila“ izdžljivost. Po meni je ovo odlična kombinacija. Naravno nije jedina i svako treba da izabere ono što njemu najviše odgovara. Hvala, Martina, na odličnom tekstu!

  Odgovori
 • Sjajan tekst! Trcim polumaratone, trail trke preko 21k, i godinama vec vezbam jogu i pilates, koji znatno potpomazu rezultete tokom trcanja.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed