Zdravlje

Trčanje je dobro za kolena!

7 komentara

Dva istraživanja od kojih je jedno trajalo deset godina, a koje je sprovela bonica Dunav iz Beča, je podrazumevalo praćenje uticaja trčanja maratona na kolena rekreativnih trkača. Rezultati u najmanju ruku, dovode u pitanje tvrdnju da trčanje šteti kolenima.

Članci su objavljeni u jednom od cenjenijih časopisa u oblasti medicine, Skeletal Radiology.

Metodi istraživanja

Metodi istraživanja su osim kontrola, koje su bile redovne, obuhvatali i brigu o godinama trkača, polu, obrazovanju, BMI-ju, ali i ranijem stanju zglobova ispitanika.

Kratkoročni uticaj trčanja na kolena

Prvo istraživanje se odnosilo na kratkoročne efekte trčanja maratona na kolena. Kako bi istražili, šta se dešava sa našim kolenima, naučnici su tri puta snimali trkače dobrovoljce pomoću magnetne rezonance, pre trke, neposredno posle trke i dva meseca posle trke.

Rezultati istraživanja su pokzali da je kod šest trkača, koji su pre trke bili bez tragova povreda na kolenima i drugim mestima, stres od trčnja maratona bio neprimetan, tačnije da nisu imali nikakve posledice. Ovi trkači su i posle dva meseca imali zdrava kolena, kao pre trke.

Kod jednog trkača, koji je imao manje oštećenje meniskusa, posle dva meseca su se pojavili znaci progresivnog osteoartritsa, dok su kod svih ostalih trkača kolena imala samo kratkoročni stres koji se video samo na snimku odmah posle trke, oni su posle dva meseca ponovo bili dobro.

Dugoročni uticaj trčanja na kolena – ponovljeno merenje posle 10 godina

U drugom istraživanju, naučnici su, pomoću magnetne rezonance, snimali kolena učesnika maratona u Beču, pre i posle trke. Pozvali su njih osmoro na ponovno testiranje, deset godina kasnije. Koristili su istu tehnologiju i snimali su kolena maratonaca pod identičnim uslovima.

U toj grupi su bili njih sedmoro koji su nastavili aktivno da trče i jedan trkač koji je, u međuvremenu, prestao da se bavi trčanjem.

Rezultati su pokazali, da je šest od sedam aktivnih trkača, koji su i pre prvog merenja imali zdrava kolena, bili apsolutno zdravi i posle deset godina rekreativnog trčanja maratona.

Kod jednog trkača koji je još aktivan, artrotične promene su bile agresivne. Dok je osoba koja je prestala sa trčanjem imala ozbiljne znakove propadanja unutrašnje strukture zglobova.

Stanford Univerzitet – trčanje je dobro za kolena

U istraživanju Satnfor Univerziteta su učestvovale dve grupe ispitanika. Trkači koji su na početku testiranja imali 50 i više godina, i duga grupa pojedinaca koji su njihovi vršnjaci ali nisu trkači.

Razlika izmešu dve grupe, sem što su u jednoj bili trkači a u drugoj ne, bila je i ta što je među trkačima bilo 6.7% onih koji su imali blage probleme sa artritisom dok u drugoj grupi niko nije imao ovakve smetnje.

Ove dve grupe su praćene sledećih 20 godina, istraživanje je počelo 1984.

Naučnike je začudila činjenica da je u grupi trkača, posle dvadeset godina njih 20% imalo znakove artritisa, dok je čak 32% pripadnika kontrolne grupe sada imalo probleme sa kolenima.

Zaključak

Ova istraživanja, ali i nekoliko drugih, dokazala su da trčanje nije ništa više štetno po zglobove i ligamente kolena od drugih sprtova. U nekim istraživanima su rezultati pokazali i da trčanje štiti kolena. Najpre time što trčanjem, oblikujemo svoja kolena, ligamente i zglobove, tako da sve dok normalno prenosimo teret nepostoji rizik od povreda.

Kako onda povređujemo kolena?

Svako od istraživanja koje smo naveli daje sličan zaključak. Trčanje nije odgovorno za povrede kolena, druge povrede koje mi zanemarujemo ih prouzrokuju. Dakle, kada vas samo malo boli vrat, stisnu leđa, slučajno malo istegnete zglob i slično, narušite ravnotežu kojem vaše telo teži. Telo koje ima za cilj da vas zaštiti od teških povreda, prebacuje teret i stres na druge delove tela, na drugačiji način od uobičajenog, pod drugačijim uglom i na taj način pokušava da zaštiti mesto koje je povređeno.

Često su kolena ta koja trpe taj neočekivani i neprirodan teret i vremenom, ukoliko neprimetimo ili ignorišemo povredu i sama kolena stradaju. Zato je jako važno da se odmaramo posle treninga, da slušamo svoje telo i da ga ne pretreniramo jer tada dolazi do povreda koje se u normalnim uslovima nikada ne bi dogodile.

Prevencija

Osim odmaranja i praovremenog lečenja drugih povreda, kolenima možemo da pomognemo i tako što ćemo treningom da jačamo mišiće i ligamente u njihovoj okolini.

Jaki stomačni  i leđni mišići će držati telo pravim i u prirodnom položaju. Jaki gluteusi, listovi i predna i zadnja loža morju da budu dovoljno jaki da budu prava podrška našim kolenima. Zato je pre svega, kao preventiva, preporučljiv usmereni i kvalitetan trening snage. Čim neki od ovih mišića popuste, ligamenti su ti koji preuzimaju teret, tako nastaju povrede.

I za kraj, kako su ova istraživanja počela još osamdesetih godina, imajte na umu da neki od učesnika i danas trče. Manje nego pre i dosta sporije, ali u svojim devedesetim godinama i sa kolenima koja su još  uvek zdrava.

Sponzor kategorije zdravlje i povrede je

deep relief

Imunitet kod sportista, Case study: Orthomol sport
Da li je neophodno uzimati riblje ulje kroz suplementaciju?

Povezani članci

7 komentara. Leave new

 • Darko Dražović
  17 maja, 2013 15:16

  Pa sad, nisam siguran da trčanje neće štetiti kolenima….kada trči čovek od 170kg 🙂

  Odgovori
 • Do pre 3-4 godine sam dosta rekreativno trčao (Košutnjak, Ada…), igrao fudbal sa društvom. Uglavnom, jedno četiri puta nedeljno. Onda jednom prilikom (posle operacije preponske kile), nešto mi je škljocnulo u kolenu, u jednom trenutku sva je težina bila na levoj nozi i škljoc!!! Bol, neverovatan, nikad jači u životu nisam osetio. Posle toga nisam igrao fudbal god. dana, samo sam po malo trčao na Košutnjaku. Ponovni pokušaj se završio na isti način, posle samo tri min igre. Bio sam posle toga na ortopediji na Banjici, pravo da kažem oni mi ništa konkrtno nisu rekli. Nosio sam gips nekih 7-10 dana, posle toga nekakve vežbice. Pitao sam doktora da li tu može još nešta da se uradi, na šta mi je on odgovorio da su oni u principu zadovoljni kako to izgleda kada pacijent skine gips! I još mi reče kako bi on stajao na Adi i delio letke da se ne trči po asfaltu!!! Još je dodao u stilu ima i drugih sportova sem trčanja. U smislu prestani trčati. Vozi bicikl, plivaj…. Prošlo je od tada jedno dve godine ja sam se malo ohrabrio i počeo polako da trčim na Košutnjaku, 3-4 kruga. U kolenu ne mogu definisati šta konkretno osećam. Nije bol, nego nekakva nesigirnost, slabost, stalno očekivanje da će ne daj Bože ponovo nešto desiti. E sad ovo sam sve ispričao da pitam. Ima li neko sličnog iskustva? Da li postoji nekakav steznik ili tako nešta, za nekakvu sigurnost ili ne znam ni ja šta? Prosto trčanje mi je potrbno na neki način. Ponovo sam osetio zadovoljstvo, mentalnu snagu…. razumeju me ljudi koji trče!!!
  Hvala unapred! Goran

  Odgovori
 • Odgovorno ( uh vokabular političara ) kako trčanje NE oštećuje kolena. Potkrepljujem ličnim i tuđim iskustvom, ali i konsultacijama sa fizijatrima i ortopedima koji se razumeju u stvar. Pre ćete povrediti koleno ili skočni zglob na tenisu, basketu, fudbalu. trčanje ima relativo konstantne ravnomerne da kažem linearne pokrete, a tkivo će se pre oštetiti pri naglim promenama pravca i rotacionim pokretima. Ako se trči pravilno, niko se ne dočekuje na stopala kao da skače sa visine, nego na prste i pokret se odmah nastavlja, te se udar amortizuje, ako sam razumljiv, a nadam se da jesam. Ja sam imao dve uzastopne lakše povrede istom mišića zadnje lože leve butine ali nato što sam u kratkom vremenu zakačio za neko drvce i pao.
  Tako ni Draža da se ne brine.

  Odgovori
  • u svakom sportu postoji to ako
   ako ovo, ako ono, svi to znaju ali se ipak povređujemo. ništa se tu trčanje specijalno ne odvaja.
   mogu oni da istražuju doveka, ali povrede su sastavni deo svakog sporta, a kolena su tu negde u vrhu

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed