Trkačka klinikaZdravlje

Piriformis sindrom – kako da se rešimo bola u donjem delu leđa?

Nema komentara

Jedna od najčešćih trkačkih boljki je piriformis sindrom. Kako da ga prepoznamo, lečimo ili preveniramo?

Piriformis je mali mišić smešten duboko u zadnjici, iza velikog mišića gluteusa. Išijadični nerv prolazi ispod njega, ponekad i kroz mišić.

Zategnut piriformis je često uzrok bola u donjem delu leđa, ovo se naziva i sindrom piriformisa. Ako posmatramo šta dovodi do zategnutog piriformisa možemo da utvrdimo koja je odgovarajuća terapija za bol u donjem delu leđa.


Šta se zapravo dešava?

Najčešći disbalans povezan je sa zategnutim piriformisom koji sprečava unutrašnju rotaciju u zglobu kuka. Mišići kao što su srednji i mali mišić gluteusa i TFL su skloni tome da postanu hipertonični (zategnuti).

Kada opustimo piriformis sledi aktivacija unutrašnjih rotatora da reprogramiramo disfunkcionalni pokret koji smo stekli kao naviku.

Ova promena u početku nije trajna zato je potrebno da budemo uporni u terapiji i da sprovodimo vežbe i kod kuće dok ga mišić ne zapamti (smesti u svoju memoriju kao prirodan pokret).


Čemu služi piriformis?

Piriformis ima i ulogu da pomaže velikom mišiću gluteusa u ekstenziji kuka (povlačenju noge u nazad).

Problem nastaje kad gluteus maximus postane zategnut, što se često dešava (zbog sedenja i nepravilnog vežbanja).

Piriformis nije napravljen da preuzme ulogu gluteusa, previše je mali za to i nije dobro postavljen za tu ulogu.

Kada pregibači kuka kao što je psoas postane inhibiran (lenj, ukočen), piriformis može da postane dominantan u funkciji pokreta. Piriformis je često povezan sa kompenzacijom pokreta kod kvadratus lumboruma koji preuzima njegovu ulogu. Sve ovo doprinosi tom iritantnom bolu u donjem delu leđa.

Piriformis vrši spoljašnju rotaciju kuka, radi suprotan posao od unutrašnjih rotatora kuka da stvori jednostranu rotaciju u lumbalnom delu (obezbeđuje pravilan hod i pravilan pokret u zglobu kuka). Kada uzmemo ovo u obzir neravnoteža između unutrašnjih i spoljašnjih rotatora dovodi do loše funkcije piriformisa.

Piriformis takođe vrši i spoljašnju rotaciju sakruma tako da može da dovede i do problema u sakroilijačnom zglobu (još jedan jako bolan problem u donjem delu leđa). Ovo se često manifestuje kao loš obrazac hodanja (pojava da ljudi hramlju na jednu stranu). Obraćanje pažnje na mišiće koji doprinose ovom problemu, uključujući i one koji vrše lateralnu fleksiju kičme (bočno pregibanje) je jako važno za rešavanje istog problema. Npr. desni piriformis može da utiče na levi kvadratus lumborum, levi erektor kičme može da utiče na levi psoas itd.

Kako prevenirati /lečiti piriformis sindrom?

Pravilna funkcija piriformisa je ključna za održavanje zdravog donjeg dela leđa i sakroilijačnog zgloba. Razumevanje kako da pristupimo rešavanju zategnutog piriformisa je jako važno u rešavanju nefunkcionalnog pokreta koji može da nam pomogne da se rešimo problema sa bolovima u donjem delu leđa.

Na videu su prikazana tri načina na koje možete da rolate piriformis. Svaka verzija je naprednija od prethodne.
+ istezanje piriformisa kao dodatak rolanju.

AKO VAM JE OVAJ ČLANAK POMOGAO DA SAZNATE NEŠTO VIŠE O TOME KAKO VAŠI MIŠIĆI FUNKCIONIŠU I ZBOG TOGA VERUJETE DA HUMAN FOUNDATIONS MOŽE DA VAM POMOGNE, ZAKAŽITE TRENING U PROGEIN STUDIJU.

[button color=“green“ size=“normal“ alignment=“none“ rel=“follow“ openin=“samewindow“ url=“http://www.progein.rs/kontakt/“]ZAKAŽI TRENING[/button]
4 jednostavna koraka kako da se oslobodite bola u kolenu
Imaš li i ti „džogerske bradavice“?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed